- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

STUDIU: Cât de bogați sunt românii. 500 de persoane au o avere individuală între 20 și peste 100 de milioane de dolari

25 Jul, 19:17 • Toma Anca
Cât de bogați sunt românii. Potrișvit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), în România există aproximativ 500 de persoane care deţin o avere financiară individuală cuprinsă între 20 și peste de milioane de dolari, clasându-se la nivel global ca fiind persoane cu valoare financiară ridicată şi extrem de ridicată.
STUDIU: Cât de bogați sunt românii. 500 de persoane au o avere individuală între 20 și peste 100 de milioane de dolari

Cât de bogați sunt românii. Cu toate astea, averea financiară individuală a majorităţii covârşitoare a populaţiei (15,8 milioane de români) nu depăşeşte 250.000 de dolari, conform Raportului Global de Avere 2023.

Aproximativ 36.500 de români deţin active financiare cu o valoare cuprinsă între 250.000 şi 1 milion de dolari, în timp ce aproximativ 10.200 de români deţin active financiare cu o valoare cuprinsă între 1 şi 20 mil. dolari, 400 de români deţin între 20 şi 100 mil. dolari, iar 100 de români, consideraţi persoane cu avere financiară extrem de ridicată, deţin peste 100 mil. dolari.

Citește și: Proprietarii din România s-au îmbogățit prin Airbnb şi Booking. Doar în primele trei luni din acest an s-a înregistrat o creştere de 60%

Împărţirea averii financiare în România arată o imagine interesantă şi bipolarizată, care este mai sănătoasă şi mai egalitară, în sensul că aproximativ 50% din averea financiară totală este deţinută de cei cu mai puţin de 250.000 de dolari, în timp ce la nivel global această cifră este doar de 32%.

În acelaşi timp, în România există o concentrare a bogăţiei în rândul persoanelor extrem de bogate, respectiv cele care au o avere financiară de peste 20 de milioane de dolari. Aceştia deţin 23% din averea financiară totală din România, faţă de 13% la nivel global“, a declarat Krisztian Horvath, potrivit Zf.ro.

Cât de bogați sunt românii

Averea financiară personală netă în România a crescut în ultimii cinci ani la o rată anuală de 10,5%, ajungând la 200 de miliarde de dolari, şi se preconizează că aceasta va continua să se majoreze cu aproximativ 7% până în 2027, depăşind atât rata de creştere a Europei de Est, cât şi pe cea globală. Potrivit acestuia, la sfârşitul anului 2022, procentul României în averea financiară totală a regiunii Europei Centrale şi de Est a fost de 5%.

Averea nu include aşa-numitele active reale, în special imobiliarele, bunurile de consum durabile, cum ar fi maşinile sau bărcile, sau aurul şi alte metale preţioase non-monetare. În ceea ce priveşte activele reale, valoarea acestei clase de active a crescut în ultimii cinci ani în România la o rată anuală de 3,4%, ajungând la aproximativ 200 de miliarde de dolari.

România se remarcă şi prin ponderea ridicată a altor active financiare, respectiv 19%, faţă de media Europei de Est de 7% şi faţă de media globală de 2%, ceea ce trasează sarcini pentru sistemul de intermediere financiară de a canaliza aceste active către clase de active mai controlabile şi mai transparente„,mai  spune Krisztian Horvath, Partener şi Director Asociat pentru Managementul Averii la BCG.