- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu: piața mașinilor electrice va exploda până în 2040. Cum vor arăta cifrele

13 Jan, 14:21 • Stefan Simion
Scenariu pe care mulți dintre șoferi l-ar putea eticheta drept SF: vânzările de mașini electrice va exploda, în curând, susțin experții în inteligență artificială (AI). 
Studiu: piața mașinilor electrice va exploda până în 2040. Cum vor arăta cifrele

Mașinile electrice vor deține supremația, susțin specialiștii de la EY Mobility Lens Forecaster, un instrument de prognoză bazat pe inteligență artificială.

Potrivit analizei, ponderea vehiculelor cu combustie internă va scădea la sub 1% din totalul mașinilor noi, până în 2040. Vânzările de vehicule electrice (VE) în SUA, China și Europa vor depăși celelalte tipuri de motorizări cu trei ani mai devreme decât se preconiza anterior.

Cele mai recente previziuni arată că, până în 2027, vânzările de vehicule electrice în Europa le vor depăși pe cele ale altor sisteme de propulsie, o tendință care se va repeta atât în China, cât și în SUA până în 2032. În Europa și în China, acest lucru se va petrece cu un an mai devreme decât se preconiza anterior, iar în SUA, cu patru ani mai devreme.

 

Investiții masive în SUA, în direcția tranziției la „electric”

 

Investițiile în electrificare din SUA se desfășoară într-un mod accelerat. Din acest punct de vedere, California, New York, Washington și Massachusetts sunt fruntașe.

„În condițiile în care se preconizează o tendință globală accelerată spre dominarea vânzărilor de vehicule electrice, întrebarea cheie pentru România va fi cât de repede ne putem adapta atât legislația, cât și stimulentele fiscale pentru a încuraja investițiile de capital într-o rețea de stații de încărcare și, de asemenea, să încurajăm investițiile digitale și tehnologice în rețeaua electrică pentru a susține cererea flexibilă care va urma – venituri și ieșiri de energie atât din fermele de energie regenerabilă, cât și din vehiculele electrice”, consideră Cristian Cârstoiu, partener, Consultanță, EY România, citat de Economica.

În România, anul trecut s-au vândut peste 10.000 de mașini electrice. De asemenea, numărul de înmatriculări de vehicule noi au crescut cu 7%, de la an la an. Astfel, volumul înmatriculărilor noi din România au ajuns la finele anului trecut la 129.328 de unităţi.

Numai în prima jumătate din 2022 acest segment a avut cea mai mare creştere a înmatriculărilor la nivelul Uniunii Europene (UE), cu 58.712 de exemplare intrate pe piaţa locală, cu 23% mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult