- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țara care te plătește cu 9.000 de dolari ca să faci copii

29 Mar, 15:43 • Andrei Alina
Coreea de Sud este țara care înregistrează cea mai scăzută rată a natalității din lume, în ciuda faptului că guvernul de la Seul a cheltuit 200 de miliarde de dolari în ultimii 16 ani pe programe pentru stimularea natalității. Familiile cu copii vor primi mai mulți bani de la stat.
Țara care te plătește cu 9.000 de dolari ca să faci copii

Autoritățile sud-coreene doresc să crească natalitatea în rândul populației care în ultimii 3 ani a scăzut considerabil. În Coreea de Sud, rata natalității a ajuns la finalul anului trecut la nivelul de 0,79, în ciuda faptului că guvernul de la Seul a cheltuit 200 de miliarde de dolari în ultimii 16 ani pe programe pentru stimularea natalității, scrie CNN. Este mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a menține o populație stabilă și scăzut chiar și în comparație cu alte țări dezvoltate în care rata este în scădere, cum ar fi Statele Unite (1,6) și Japonia – care la 1,3 și-au raportat cea mai scăzută rată înregistrată.

Problema este de obicei pusă pe seama factorilor economici care i-au descurajat pe tineri să aibă familii – prețuri mari imobiliare, costul mare al educației și o anxietate economică mai mare – totuși s-a dovedit dincolo de capacitatea guvernelor succesive de a remedia, oricât de mulți bani ar fi alocați.

Citește și: Legea alocațiilor se poate schimba în 2023. Părinții ar putea primi mai mulți bani

 

Ajutor de 9.000 dolari pe an pentru familiile cu copii

Autoritățile din Coreea de Sud au decis să ofere puțin peste 9.000 de dolari pentru fiecare bebeluș născut. Hotărârea a fost luată pe 28 martie 2023, președintele Yoon Suk Yeol precizând că este vorba de o „modalitate de urgență”, potrivit Fanatik.ro.

Citește și: Dilema vârstelor în Coreea de Sud! Toți cetățenii vor fi mai tineri odată cu schimbarea acestei legi

Alocația pentru copii va crește în 2023 de la 230 la 540 de dolari pe lună. Anul viitor vor putea încasa 770 de dolari pe lună, adică puțin peste 9.000 de dolari pe an.