- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țara cu cel mai ieftin internet! Ce tarife plătesc celelalte țări

15 Mar, 11:00 • Constantin Cristina
Țara unde cetățenii plătesc cele mai mici prețuri din UE pentru internet. România a urcat în Top 5 de pe locul 8, anul trecut, potrivit unui clasament global.
Țara cu cel mai ieftin internet! Ce tarife plătesc celelalte țări

România, țara cu cele mai mici prețuri din lume pentru serviciile de internet fix a urcat trei poziții în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet. De pe locul opt, țara a urcat în Top 5 cu un preț mediu de 35 de lei, echivalentul la 7,57 dolari pe lună, prețul inițial în 2022 a fost 40 de lei. Pachetul include internet de bandă largă și poate fi achiziționat de toți utilizatorii, a anunțat Profit.ro.

Citește și: Libra Internet Bank obține respingerea validării propririi sumelor de bani din conturile Revolut

România, țara cu cele mai ieftine abonamente la internet

În România, cel mia ieftin abonament costă 6 lei, adică 1,30 dolari, iar cel mai scump este 45 lei, echivalentul la 9,73 dolari, conform unui studiu realizat de Cable.co.uk în perioada 2 ianuarie – 1 martie. Studiul a fost făcut pe baza a peste 3.700 de abonamente deschise în 219 de țări.

Topul țărilor cu tarife ieftine la internet

Printre cele mai ieftine țări cu tarife ieftine la internet se află Sudan, cu prețul mediu de 2,30 dolari/lună, apoi de Kazahstan cu 5,11 dolari, Republica Moldova cu 7,03 dolari, Belarus cu 7,34 dolari, urmat de România. La nivel UE, Bulgaria oferă și ea cel mai ieftin internet cu un cost lunar de 12,71 dolari, urmată de Letonia cu 15,44 dolari și Slovacia cu 16,42 dolari.

Țara cu cele mai mici prețuri la internet
Țara cu cele mai mici prețuri la internet

Costurile medii la internet se regăsesc în Ungaria și Polonia cu 17 dolari/lună, în Germania și Grecia un abonament ajunge la 35 dolari/lună, iar Olanda, Irlanda și Belgia depășesc 45 dolari/lună.

Țara cu prețuri ridicate la internet este Burundi. Un abonament lunar poate ajunge la 384 dolari/lună.

„Este interesant că cea mai ieftină bandă largă din lume tinde să se regăsească în Europa de Est și în națiunile CSI. Aceste țări tind să aibă unele dintre cele mai avansate infrastructuri (procent ridicat de acoperire FTTP cu fibră optică integrală) și sunt, cumva, capabile să le ofere utilizatorilor prețuri foarte mici”, spune Dan Howdle, analist la Cable.co.uk. “Într-un fel, acest lucru anulează ideea că regiuni precum Europa de Vest și America de Nord plătesc mai mult din cauza costurilor de implementare a noilor tehnologii și, de fapt, evidențiază mai ușor ideea că oamenii din aceste țări sunt puși să plătească mai mult, pur și simplu pentru că pot fi”, potrivit acestuia.

Alte articole: Bunicii au luat cu asalt Internetul. Un tânăr a dezvăluit ce caută, cel mai des, bunica lui pe YouTube: „Se uită numai la prostii, ceea ce generează propuneri tot mai stupide”