- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tarifele chiriilor sunt mai scumpe! Cât plătește un chiriaș anul acesta față de cel precedent

09 Oct, 14:21 • Oprea Alina
Chiriașii experimentează vremuri infernale! Salarii mici, dar chletuielile cu mult peste media acestora. Este ireal că astăzi un chiriaș plătește cu 15% mai mult la chirie față de anul trecut
Tarifele chiriilor sunt mai scumpe! Cât plătește un chiriaș anul acesta față de cel precedent

Un chiriaș plătește, la momentul actual, cu 15% mai mult față de ceea ce se înregistra în decursul anului trecut. O analiză efectuată de către cei de la Storia.ro, o platformă destinată imobiliarelor și lansată de OLX, a concluzionat că tariferel chiriilor depind foarte mult și de zonele orașelor. Spre exemplu, Storia a  inclus în analiza sa zece mari orașe ale României, iar acest raport a evidențiat faptul că Bucureștiul este unul dintre orașele controversate în momentul în care vine vorba de chirie, întrucât, conform analizei, spre deosebire de anul tecut, chiriile în București au crescut din punct de vedere al zonelor: dacă un individ dorește să locuiască în Sectorul 1, acesta va plăti cu 65% mai mult față de un chiriaș din Sectorul 4.

Chiar dacă prețurile au crescut, chiriașii stau „la coadă”, iar raportul efectuat pentru luna septembrie, atât a anului precedent, cât și a anului cuent arată că interacțiunile dintre chiriași și cei care publică anunțurile au crescut cu 8% anul acesta. Sumele solicitate pentru o chirie au crescut cu 15% de la un an la altu, iar tarifele solicitate  de la o luna la alta au crescut cu 2%, în medie, conform celor de la Economedia.

„În urma analizei celor mai recente date de pe Storia.ro, am observat că prețul mediu al chiriilor din Constanța a crescut cel mai mult de la un an la altul (septembrie 2023 vs. septembrie 2022), comparativ cu alte orașe analizate. Creșterea s-a înregistrat atât la nivelul prețurilor tuturor categoriilor de apartamente: cu o cameră (+20%), cu două camere (+29%) și cu trei camere (20%), cât și la nivelul cererii. O cerere crescută poate fi determinată și de fenomenul work-from-home, care permite lucrul în afara biroului, dar și de dorința oamenilor de a fi mai conectați cu natura, ca urmare a pandemiei. Nu în ultimul rând, luăm în calcul și faptul că orașul Constanța se regăsește printre principalele centre universitare din țară.”, a comunicat Răzvan Ceapă, CEO, Head of Operations, Storia și OLX, potrivit Economedia.

Chirii
Chirii

Citește mai multe despre: Toți cei care stau cu chirie trebuie să știe asta. Interdicția pusă proprietarilor care închiriază locuințe

Cât plătește un chiriaș în București în 2023

Dacă dorința este pentru un apartament cu trei camere, chiriașii trebuie să se aștepte la faptul că vor plăti mai mult cu 20% față de anul trecut, iar prețul mediu este de aproximativ 680 de euro. În cazul unui apartament cu două camere, media prețului este de 511 euro, înregistrându-se o creștere de 15%, aproximativ. Iar garsonierele din București au crescut, în materie de preț, cu 12%, fiind o medie de 336 euro.

Chiriașii care nu vor să simtă inflația prețurilor apartamentelor și garsonierelor, ar trebui să marga pe varianta Sectorului 4, nu Sectorul 1, întrucât prețurile dinSectorul 1 au crescut cu aproximativ 21%, iar în Sectorul 4 s-au înregistrat creșteri de 6%. Sectorul 4, conform analizelor efectuate din luna septembrie 2023, a reieșit ca fiind cel mai ieftin sector. Chiriile medii pentru o garsonieră sunt între 300 de euro, dacă se dorește în Sectorul 5, și 400 de euro, în cazul Sectorului 1. Pentru apartamentele cu două camere s-au înregistrta chirii medii între 430 și 620 de euro, iar, cele cu trei camere au prețuri variate între 500 și 900 de euro.

Evoluția chiriilor orașelor mari din România

Tarifele au crescut enorm în ultimul an, iar cea mai mare creștere se înregistrează în Constanța, unde solicitarea cea mai mare a fost pentru apartamentele cu două camere, iar aici s-au înregistrat creșteri de 29%. În cazul orașelor Cluj-Napoca și Timișoara, prețurile au stagnatîn septembrie comparativ cu august pentru toate categoriile de apartamente. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Oradea la garsoniere, cu un procent de 11% și în Constanta, la apartamentele cu două camere, având o creștere de 11%, potrivit analizelor efectuate de Storia, potrivit Economedia.

Citește mai multe despre: Câți bani sunt dispuși românii să aloce pentru chirie în prag de an universitar. La mare căutare sunt apartamentele cu 2 camere