- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Țeapa primită de mai mulți români din Vrancea și Buzău. Au cumpărat valută în bancnote de 50 euro, atrași de cursul avantajos, dar s-au trezit cu o surpriză

18 Apr, 18:29 • Fundeanu Madalina
Românii din Vrancea și Buzău, păcăliți cu bancnote false de 50 de euro. Cum s-a ajuns la această situație.
Țeapa primită de mai mulți români din Vrancea și Buzău. Au cumpărat valută în bancnote de 50 euro, atrași de cursul avantajos, dar s-au trezit cu o surpriză

Doi bărbați din Sibiu și Iași au plasat bancnote false de 50 de euro în Vrancea și Buzău. Aceștia au cerut un preț mai mic decât cursul valutar oficial, determinând astfel victimele să efectueze schimburi valutare și să sufere pierderi financiare. Mai târziu, banii au fost identificați ca fiind contrafăcuți, informează Adevărul.

Românii din Vrancea și Buzău, păcăliți cu bancnote false de 50 de euro

A fost descoperit că, la data de 15 decembrie 2023, doi bărbaţi cu vârste de 37 şi 41 de ani, din Sibiu şi Iaşi, s-ar fi deplasat cu autoturismul în Buzău şi Vrancea, unde ar fi plasat un număr de trei bancnote de 50 de euro, susceptibile a fi contrafăcute, la comercianţi de produse agricole şi alţi operatori economici.

Bărbaţii au invocat că au revenit recent din străinătate şi ar deţine doar valută.

„În continuarea cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada 29 – 30 decembrie 2023, ar mai fi plasat, în mod asemănător, alte 5 bancnote false de 50 de euro, la săli de jocuri sau societăţi comerciale din Iaşi şi Vrancea, prin determinarea persoanelor vătămate să efectueze schimburi valutare la un preţ mai mic decât cursul valutar oficial.

Ulterior, când au mers la case de schimb valutar pentru a converti în lei bancnotele respective, păgubiţii ar fi realizat că au fost înşelaţi”, se notează într-un comunicat al Poliției Buzău.

Pe 16 aprilie 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară, în Bucureşti şi Iaşi, la imobile utilizate de către cei doi.

Citește și: Inspecția Muncii, amenzi de peste 1,85 milioane de lei pentru patronii de brutării. Care sunt cele mai importante nereguli descoperite

bancnote 50 euro
bancnote 50 euro

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost descoperite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor trei telefoane mobile, bunuri a căror provenienţă nu a putut fi dovedită şi despre care există suspiciunea că ar proveni din săvârşirea de infracţiuni, 1.400 de lei şi 200 de euro.

Poliţiştii au luat măsura reţinerii celor doi bărbaţi, timp de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie de valori străine falsificate în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

Miercuri, 17 aprilie 2024, cei doi au fost prezentaţi Judecătoriei Buzău cu propunerea de arestare preventivă, judecătorul dispunând arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului de 37 de ani, din Sibiu şi continuarea cercetărilor sub măsura controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de bărbatul de 41 de ani, din Iaşi.

„Au fost făcute percheziții domiciliare în acest caz. Anchetatorii au ridicat mai multe telefoane mobile și alte bunuri pentru care suspecții nu au fost în măsură să ofere o justificare.

Este vorba despre doi bărbați de 37, respectiv 41 de ani.

Aceștia au reușit, într-o primă fază, să plaseze trei bancnote contrafăcute de 50 euro la societăți comerciale.

În urma cercetărilor extinse, s-a stabilit faptul că suspecții au folosit alte cinci bancnote de 50 euro, de asemenea contrafăcute, la săli de joc din Vrancea și Buzău.

Ulterior, s-a ajuns la percheziții domiciliare, iar acum oamenii legii vor să stabilească dacă mai sunt și alte persoane implicate în acest caz.

Cei doi bărbați au fost prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Bărbatul de 37 de ani a fost reținut pentru 30 de zile, iar celălalt suspect, din Sibiu, va rămâne sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Smereca.

Vezi și: Doi soţi din India au renunțat la toată averea de 24 de milioane de dolari să se poată călugări