- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Tot mai mulți elevi aleg să urmeze școli profesionale. Salariile de mii de lei obținute imediat după absolvire îi fac să renunțe la liceu

10 Jun, 20:26 • Andrei Alina
Dacă în anii trecuți, cei mai mulți absolvenți de gimnaziu doreau să ajungă la licee de top și să urmeze o specializare precum mate-info, filologie sau științele naturii, acum situația s-a schimbat. Mulți elevi se îndreaptă spre școli profesionale, la finalul căreia ies deja cu o meserie.
Tot mai mulți elevi aleg să urmeze școli profesionale. Salariile de mii de lei obținute imediat după absolvire îi fac să renunțe la liceu

Școlile profesionale sunt la mare căutare în acest an. Absolvenții de gimnaziu aleg această formă de învățământ după Evaluare Națională și datorită faptului că la terminarea studiilor se aleg cu o meserie. Ies mecanici, bucătari, zugravi, meserii bine plătite atât la noi cât și peste hotare.

Adolescenții se orientează în acest an spre meserii extrem de bine plătite. De exemplu, în județul Giurgiu, numărul absolvenților de gimnaziu care optează pentru o școală profesională în următorul an școlar este de 7 ori mai mare față de 2020, potrivit infofinanciar.ro.

Citește și: Situație fără precedent! Se amână probele de competență la Bacalaureat! Perioada pentru încheierea mediilor se prelungește până pe 13 iunie

Cea mai căutată meserie în acest an este cea de mecanic agricol, elevii îndreptându-se către o astfel de specializare. Cel mai nou profil în cadrul școlilor profesionale este în sectorul electric și le oferă absolvenților meseria de electrician sisteme fotovoltaice, mai scrie sursa citată.

Citește și: Meseriile care vor acapara piața muncii în viitor. Unele dintre ele nici măcar nu cer studii universitare

În cele mai multe cazuri, elevii se îndreaptă spre școli profesionale din motive financiare. Un sudor poate câștiga la fel de mult cât un IT-ist. De asemenea, operatorii de mașini numerice și mecanicii agricoli au salarii destul de mari, pentru a-i determina pe aceștia să nu părăsească țara.

„În anul 2020 – 2021 am avut 150 de înscrieri la școala profesională în sistem clasic, zero înscrieri pe învățământul dual, iar pentru 2023 – 2024 sunt 743 de înscrieri în sistemul clasic profesional și peste 150 în sistemul dual. Cea mai solicitată clasă la nivel de municipiu Giurgiu este cea de mecanici agricoli, unde a fost și un examen. Au fost doi și jumătate pe loc anul trecut.”, a explicat Elisabeta Mihalcea, vicepreședinte CJ Giurgiu, la Digi 24 .