- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

TotalEnergies, cu venituri anuale de peste 184 de miliarde de euro, se pregătește să relocheze zeci de posturi în România. Sindicatul CGT se revoltă

23 Dec, 12:34 • Bocioacă Bianca
Gigantul francez TotalEnergies va reloca către România posturi din domeniul IT de la filialele lor din Franța și Belgia, datorită costurilor mai mici. Acest lucru a generat revolta CGT, unul dintre cele mai mari sindicate din Franța, care de curând a încheiat o grevă care a blocat aprovizionarea cu carburanți a statului.
TotalEnergies, cu venituri anuale de peste 184 de miliarde de euro, se pregătește să relocheze zeci de posturi în România. Sindicatul CGT se revoltă

TotalEnergies are venituri anuale de peste 184 de miliarde de euro, avându-i rivali pe Exxon Mobil și Shell. Are un total de angajați de aproximativ 105.000 angajați în peste 130 de țări, mai ales în Franța, SUA, Polonia, Mexic, Germania, Belgia și China, potrivit profit.ro.

TotalEnergies Marketing (fosta Total România) a fost înființată la noi în țară în 2005, ca parteneriat economic între companiile Total (Franța) și Lustic (România).

În momentul de față, compania are sediul la București și deține la Cristian, în Brașov o fabrică, un depozit de bitum în Ozun, Covasna, și activezăă în domenii de producție de lubrifianți și fluide speciale, depozitare, distribuție și vânzare de bitum.

În 2021, firma a avut afaceri de 507,8 milioane de lei și un profit net de 30,4 milioane de lei, cu 166 de angajați. Conducerea colosului francez are în plan relocarea în București a 68 de locuri de muncă din departamentele de IT din Franța (58 posturi) și Belgia (10 posturi), cu argumentul că nu găsește angajați pentru locurile de muncă respective.

Citește și: Top 10 cele mai mari scumpiri din țara noastră, în 2022. Cât de gravă este situația românilor

CGT apără angajații TotalEnergies

Însă, sindicatul CGT suspecteză că adevăratul motiv al relocării este generarea unor economii anuale de circa 2 milioane de euro, având în vedere costurile salariale de trei ori mai mici în România față de Franța. Companiile care recurg la o astfel de relocare economisesc considerabil și atunci când vine vorba de impozite, deoarece contribuțiile sociale plătite de angajatori sunt de aproximativ 1,8 ori mai mici în România decât în Franța, pentru un salariu echivalent.

„Nu degeaba România este percepută ca un Eldorado pentru multinaționalele care își înființează acolo serviciile de afaceri, un sector care a angajat în jur de 160.000 de persoane în 2021”, se arată într-o notă care a dus la revolta sindicatului.

Citește și: Vin bani pentru România! Ministrul Dezvoltării a semnat 58 de noi contracte finanțate prin PNRR

Sindicatul e de părere că economiile care rezultă din astfel de acțiuni sunt nejustificate, deoarece profitul grupului a urcat la 17 miliarde de euro în 2022. Sindicaliștii cred că aceste relocări pot anunța o amplă mișcare a Total.

Filiala care va găzdui locurile de muncă relocate în România a fost înființată încă de la 1 august 2022. CGT, sindicatul care îi reprezintă pe angajații TotalEnergies, este foarte puternic, fiind al doilea cel mai mare din Franța.

Divizia românească TotalEnergies are în pregătire două proiecte de construire de parcuri fotovooltaice, care urmează să asigure o parte din consumul de energie electrică al producătorului auto român Automobile Dacia, de la uzina de la Mioveni și de la Centrul Tehnic de la Titu, pentru care are în vederea atragerea de fonduri prin Planul de Redresare și Reziliență (PNRR).