- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

UE vrea să monitorizeze toate conversațiile online. Ce spune ministrul Digitalizării

28 Sep, 23:07 • Cornel Ghimeșan
Conversațiile online din UE ar putea să fie monitorizate. Scopul este combaterea pedofiliei.
UE vrea să monitorizeze toate conversațiile online. Ce spune ministrul Digitalizării

Uniunea Europeană a transmis că vrea să monitorizeze conversațiile online ale cetățenilor din țările membre UE. Urmează ca o decizie în acest sens să fie luată în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne. În acest fel, Comisia Europeană vrea să reușească depistarea pedofililor.

Citește și Primăria Capitalei, împrumut uriaș pentru două dintre companiile sale. Câți bani vor primi Trustul de Clădiri Metropolitane și Compania Energetica Servicii

Această propunere a fost făcută din mai 2022 de Comisia Europeană. Subiectul a fost aproape ignorat în România, în ciuda faptului că procesul de adoptare a regulamentului se află aproape la final. Comisia Europeană a spus că propunerea vine din necesitatea detectării online a materialelor care înfățișează exploatarea sexuală a copiilor.

UE permitea deja unor companii mari din domeniul IT, cum ar fi GMail, Facebook/ Instagram Messenger, Skype, să folosească instrumente de monitorizare a conversațiilor. Noua măsură vrea să oblige și alți furnizori de servicii de comunicare cu conținut criptat, cum ar fi WhatsApp, să-și monitorizeze utilizatorii.

„Pentru a permite inovarea și pentru a asigura proporționalitatea și neutralitatea tehnologică, nu ar trebui instituită o listă exhaustivă de măsuri obligatorii de reducere a riscului. În schimb, furnizorilor ar trebui să li se lase un grad de flexibilitate pentru a proiecta și implementa măsurile potrivite pentru riscul identificat, pentru caracteristicile serviciului pe care-l furnizează și pentru maniera în care aceste servicii sunt utilizate”, se arată în propunerea de Regulament.

Ce spune ministrul român al Digitalizării despre propunerea UE

Mai multe ONG-uri din mai multe țări europene, printre care și România, au trimis scrisori la ministere, în care cer autorităților să se opună acestui demers al UE.

Citește și Vești bune pentru șoferii cu mașini electrice sau hybrid din București! Investiții mari în 50 de stații noi de încărcare. Unde vor fi amplasate

„În acest moment este o informație pe surse. Am verificat portalul JAI, nu există depus acest proiect. Îmi doresc să rămână în continuare tot ce înseamnă conversații private ale oamenilor să rămână private.

Cu excepția în care avem o decizie a unei instanțe din România care să se poată intra în conversații. Cred foarte mult și respect principiul intimității și nimeni nu are dreptul să știe ce vorbesc românii în mediul online. Eu cred că ne panicăm astăzi pe o supoziție”, a spus Bogdan Ivan Gruia, ministrul Digitalizării, la Antena 3 CNN.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult