- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Umilință: nici măcar o universitate din România nu face parte din TOP 1.000 mondial

16 Aug, 20:16 • Stefan Simion
Anunț trist referitor la mediul academic din România. Nicio universitate din țara noastră nu mai face parte din clasamentul celor mai bune universități din lume. 
Umilință: nici măcar o universitate din România nu face parte din TOP 1.000 mondial

Potrivit clasamentului Academic Ranking of World Universities (ARWU), realizat încă din 2003, de Shanghai Ranking Consultancy, Harvard este de neclintit din fruntea topului.

Alte universităţi din Top 10 sunt Cambridge (locul 4), Berkeley (locul 5), Princeton (locul 6), Oxford (locul 7), Columbia (locul 8), Caltech (locul 9) şi Chicago (locul 10).

Potrivit realizatorilor clasamentului, în Europa continentală, Universitatea Paris-Saclay (locul 15) urcă o poziţie şi rămâne cea mai bună, urmată de ETH Zurich (locul 20).

În rândul universităţilor asiatice, Universitatea Tsinghua (locul 22) urcă patru poziţii şi deţine pentru prima dată cel mai bun loc în Asia.

Două universităţi chineze îşi fac prima apariţie în ARWU Top 100, şi anume Central South University (locul 95) şi Nanjing University (locul 96).

România, umilită de vecinii din Polonia, Ungaria și Cehia

Potrivit autorilor topului, sunt 35 de universităţi care intră pentru prima dată în Top 1.000. Polonia are nouă universităţi în top, Cehia are șase, Ungaria are patru. Clasamentul a fost publicat pentru prima dată în iunie 2003.

În 2022, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca făcea încă parte din clasament, unde a fost inclusă în 2017. În 2019, din clasament făcea parte şi Universitatea din Bucureşti.

Din nefericire, singura universitate din România care a făcut parte din clasament în ultimii ani, inclusiv în 2022, Babeș-Bolyai de la Cluj-Napoca, nu mai figurează în top 1.000, notează Digi24.ro.

Criteriile folosite în clasamentul Shanghai sunt: calitatea educației (10% – indicator-cheie: premiile Nobel și Fields câștigate de absolvenți); calitatea personalului academic (40% – indicatori-cheie: premii Nobel și Fields câștigate de membri ai corpului academic, număr mare de citări); activitatea de cercetare (40% – indicatori-cheie: materiale publicate în Nature și Science sau incluse în Science Citation Index-Expanded și Social Science Citation Index); performanța per capita (10%).

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult