- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un cozonac a ajuns să coste 40 de lei. Românii vor scoate mai mult din buzunar anul acesta

17 Dec, 11:10 • Bocioacă Bianca
Sărbătorile sunt tot mai aproape, iar românii trebuie să aibă pe masa de Crăciun cel puțin un cozonac, simbol al tradițiilor românești. Prețul acestuia s-a mărit considerabil anul acesta.
Un cozonac a ajuns să coste 40 de lei. Românii vor scoate mai mult din buzunar anul acesta

Românii tânjesc de Crăciun la un cozonac burdușit cu nucă, cacao și rahat, așa cum îl făceau bunicile în copilărie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Anul acesta de sărbători, totul va fi mai scump, cele mai căutate produse pentru masa de Crăciun au ajuns să aibă prețuri exorbitante. Zahărul s-a scumpit în 2022 cu 60%, iar făina s-a dublat, motiv pentru care prețurile la preparatele de acest fel au crescut enorm de mult. Pentru mulți români, sărbătorile vor fi mai sărăcăcioase.

Citește și: FOTO! S-a deschis Târgul de Crăciun din Drumul Taberei. Organizare ca la Untold, preturi de Viena! Cât plătesc bucureștenii pentru o porție de falafel, un cozonac sau alte produse „tradiționale”

Un cozonac costă 40 de lei

Cozonacul s-a scumpit cu 15-20% față de anul trecut, potrivit B1Tv.ro. În prezent, un cozonac cu nucă și cacao costă 40 de lei și poate ajunge la prețuri mai mari, în funcție de preferințe.

„Noi am scumpit cu cinci lei cozonacul, ceea ce nu e de ajuns, dar încercăm să supravieţuim să susţinem această problemă. Undeva la 13-15% din preţ a trebuit să ridicăm în sus. Să pierdem cât mai puţin ca să putem să plătim salariile”, a declarat Ovidiu Candreianu, administratorul unei brutării.

Cozonac pufos cu nucă și cacao

Și cartofii, făina și brânza s-au scumpit, dar și carnea, care față de anul trecut costă cu 16% mai mult.

Citește și: Care sunt ţările în care se cheltuieşte cel mai mult pentru masa de Crăciun

„Comparativ cu anul trecut, carnea de lucru care era 34 de lei este 38, a crescut din cauza scumpirilor cerealelor, curentului, cam tot s-a scumpit. Multă lume s-a mutat de la piese care sunt mai scumpe de exemplu pulpa la piese din partea din faţă care sunt şi cu 10 lei mai ieftine” , a declarat Marius Vivaţă, măcelar.

Românii vor avea parte de cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani.