- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Un nou produs românesc este recunoscut la nivel european: „Este afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă”

03 Nov, 19:24 • stefan.vlad
Un nou produs românesc este recunoscut la nivel european și se alătură celor 12 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european. „Salinate de Turda” este cel de-al 13-lea produs românesc recunoscut la nivel european. La momentul actual, încă două astfel de produse se mai află în proces de verificare la nivelul Comisiei Europene (CE). Este vorba despre Batog deltaig de sturion și Babic de Buzău.
Un nou produs românesc este recunoscut la nivel european: Este afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă

Un nou produs românesc este recunoscut la nivel european. Denumirea „Salinate de Turda – IGP” a dobândit protecția pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată (IGP) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare.

Citește și: Salamul de Sibiu este primul produs românesc aprobat în magazinele din SUA. 10 ani a durat procesul de acreditare

Un nou produs românesc este recunoscut la nivel european

Salinate de Turda – IGP ” se găsește pe piață sub diverse denumiri. Asta în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc. Aceast reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc. Produsul „Salinate de Turda -IGP” este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate, scrie stiripesurse.ro.

Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

„Salinate de Turda -IGP” este preparat de carne, fiind un produs afumat și uscat, obținut prin procesul de sărare umedă cu saramura naturală (numită popular în zonă „mărătoare” sau „murătoare”), în amestec cu mixul de condimente, zaharuri și culturi lactice, timp de 5-7 zile, afumat cu lemn de esență tare (fag), a următoarelor piese anatomice ale carcasei de porc: ceafă, cotlet, piept și pulpă, urmată de o etapă de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.

Ce sunt Salinatele de Turda

„Salinate de Turda – IGP ” se comercializează sub denumiri diferite în funcție de piesa anatomică a carcasei de porc care reprezintă materia primă și anume: ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc. Produsul este prezentat ambalat sau ca bucăți întregi sau feliate.

Toate etapele specifice procesului de producție pentru obținerea produsului „Salinate de Turda -IGP” se desfășoară în aria geografică delimitată, respectiv Municipiul Turda și comunele: Mihai Viteazu, Tureni, Ploscoș, din județul Cluj.

Procesul de producție cuprinde următoarele etape specifice: pregătirea materiilor prime/a ingredientelor, tranșare, dezosare și alegerea cărnii, sărare umedă cu saramură naturală („mărătoare”) din aria geografică, condimentare, maturare timp de 5-7 zile, afumare cu lemn de esență tare (rumeguș de fag), uscare timp de 20-28 de zile.

La fabricarea produsului sunt utilizate următoarele ingrediente:

– carcasă de porc proaspătă/refrigerată sau congelată care provine de la animale sănătoase, sacrificate în condițiile prevăzute de lege, tranșată și dezosată în cele 4 părți anatomice

– „Mărătoarea” (sau „Murătoarea”) este o soluție salină (saramură), omogenă, existentă, în mod natural în județul Cluj

– Mix de condimente (sare, muștar, ienupăr, piper, frunze de dafin, usturoi, ienibahar, scorțișoară), zaharuri, culturi lactice (starter).