- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Unde vor fi instalate camerele de supraveghere în școli. Părinții elevilor au ultimul cuvânt

22 Aug, 16:40 • Cornel Ghimeșan
Noul an școlar bate la ușă, iar majoritatea părinților și elevilor se gândesc cu emoție la primul clopoțel. În anul școlar 2023-2024, camerele de supraveghere audio-video nu vor fi instalate în sălile de clasă, dacă părinții elevilor nu sunt de acord.
Unde vor fi instalate camerele de supraveghere în școli. Părinții elevilor au ultimul cuvânt

Unde vor fi instalate camerele de supraveghere în școli. Potrivit noii legi a Educației, o şcoala poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video după ce au loc consultări între profesori, părinţi sau elevii majori, potrivit Antena3CNN.

Citește și An școlar 2023-2024. Cele patru excepții prin care părinții pot intra în școli. Noua lege a educației impune reguli stricte

Unde vor fi instalate camerele de supraveghere în școli

„În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor.

Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video cuprind în contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4) acordul sau, după caz, dezacordul scris al părinților/reprezentanților legali pentru supravegherea audio-video a beneficiarilor primari”, prevede  articolul 66 din noua lege a Educaţiei.

Mai mult, dacă cei mai mulți părinți nu sunt de acord cu instalarea de camere de supraveghere audio-video, atunci acestea nu vor fi instalate în sălile de curs.

Însă prevederea nu se aplică în situația instalării camerelor audio-video în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități, conform Legii învățământului preuniversitar.

Totodată, noua lege oblică şcolile să angajeze  personal autorizat pentru organizarea și funcționarea sistemului audio-video

Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio-video: a) asigură funcționarea corespunzătoare și continuă a sistemelor de supraveghere audio-video pe toată durata desfășurării activităților cu beneficiarii primari; b) asigură angajarea personalului autorizat în ceea ce privește modul de organizare și funcționare a sistemului de supraveghere audio-video; c) asigură păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 30 de zile, după care aceste informații se șterg sau, după caz, se arhivează.”

Conform Legii învățământului preuniversitar, înregistrările audio-video din interiorul școlii și din sălile de clasă nu pot fi făcute publice.

Reprezentanții Ministerului Educației spun că se va ocupa de elaborarea normelor specifice privind instalarea camerelor audio-video și pot asigura achiziționarea de sisteme de supraveghere audio-video.

Citește și Schimbări majore în școli! Ministrul Sănătății propune o nouă materie de studiat de către elevi „Dacă amânăm, vom avea o problemă foarte serioasă”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult