- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Va rămâne România fără motorină și gaz? Primele declarații ale ministrului Energiei, după aplicarea embargoului de azi. „Vom fi bine pregătiți”

05 Feb, 16:38 • Bumbeneci Diana
Românii se tem tot mai mult că nu vor mai avea acces la combustibili pentru mașini, dar nici cu ce să se încălzească, după ce, începând de azi, România respinge oficial orice combustibil din Rusia. Ministrul Energiei lămurește însă situația.
Va rămâne România fără motorină și gaz? Primele declarații ale ministrului Energiei, după aplicarea embargoului de azi. „Vom fi bine pregătiți”

Sancțiunile privind importurile de țiței din Rusia au intrat în vigoare de astăzi, iar românii se tem tot mai mult că vom rămâne fără motorină și chiar și fără gaz. Astăzi s-a intrat în a doua mare etapă, cea în care România nu va mai putea importa motorină din Rusia. 80% din motorina de import e de la ruși. Virgil Popescu, ministrul Energiei, îi relaxează însă pe români și spune că țara va depăși și acest impas.

Va avea România rezerve de motorină și gaz?

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), țara noastră a importat în primele 9 luni ale anului trecut, 1,85 milioane tone, din care 1,25 milioane tone direct din Federaţia Rusă. Comparativ, în primele 9 luni ale lui 2021, importurile de motorină din Rusia au fost de 1,3 milioane tone în primele 9 luni şi de 1,79 milioane tone pe întreg anul. Acum, România renunță complet la combustibilul rusesc.

De altfel, este important de știut și faptul că țara noastră nu mai poate importa motorină începând cu data de 5 februarie nu numai din Rusia, ci şi din statele scutite de la aplicarea embargoului impus pe 5 decembrie importului de ţiţei rusesc, însă cărora le este interzis exportul de produse procesate. Este vorba despre Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Serbia.

Citește și: Fermierii au dat alerta! Românii mănâncă cereale modificate genetic

Virgil Popescu, despre renunțarea la motorina rusească
Virgil Popescu, despre renunțarea la motorina rusească

„Astăzi este prima zi din etapa a doua a pachetului de sancțiuni împotriva Rusiei care se referă la interdicția importului de produse petroliere, adică, în principal, motorină. Până acum, embargoul viza țițeiul. Da, România este o țară care importă motorină. Nu, nu există motive de îngrijorare. Am purtat discuții cu toți marii importatori de pe piață și concluzia este că fiecare și-a diversificat sursele de aprovizionare, astfel încât să nu existe sincope în aprovizionare. Veți vedea că, la fel cum am depășit cu bine embargoul asupra țițeiului rusesc care a început pe 5 decembrie 2022, vom depăși cu bine și embargoul asupra motorinei rusești”,

Ministrul susține că nu vor fi probleme legate de gaz. În contextul discuțiilor despre un vârf al temperaturilor reci care va afecta România, ministrul susține că rezervele de gaz ajung și că țara va face față cu bine atât iernii actuale, cât și sezonului rece 2023-2024.

„Avem gaze în depozite și vom depăși fără probleme eventualele vârfuri de consum generate de temperaturi negative. România are astăzi în depozite 1.866.300.000 metri cubi de gaze naturale. Mai mult cu aproape 780 de milioane de metri cubi de gaze decât aveam în perioada similară a anului trecut. În plus, față de importurile care se realizează în prezent, mai avem posibilitatea de a importa un volum adițional de 300 de milioane de metri cubi de gaz azer, posibilitate pe care o putem folosi oricând ar fi nevoie.

Sezonul rece este pe final și ne așteptăm să ieșim din iarnă având încă gaze în depozite. Iar pentru iarna următoare vom avea la dispoziție 1 miliard de metri cubi de gaz din Republica Azerbaidjan, potrivit contractului semnat zilele acestea cu Socar. Vom fi bine pregătiți și pentru iarna următoare, așa cum am fost bine pregătiți și pentru aceasta„, a completat ministrul Energiei.

Citește și: Alertă OMS! Omenirea trebuie să își facă rapid stocurile de pastile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult