- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru români! Inflația va scădea în acest an. Datele au fost publicate de analiștii Erste

06 Feb, 17:17 • Stefan Simion
Inflația din România se bucură de noi prognoze. Analiștii Erste au anunțat că aceasta se va tempera pe parcursul acestui an.
Vești bune pentru români! Inflația va scădea în acest an. Datele au fost publicate de analiștii Erste

Analiștii grupului financiar Erste, deținut de BCR, vin cu vești bune pentru români. Inflația se va tempera în acest an, conform Zf.ro. În ciuda faptului că aceasta a avut cea mai mare creștere în ultimii 20 ani, prognoza este una promițătoare.

Responsabilii grupului financiar menționat anterior sunt cei care au reușit să aducă zâmbetul pe buze românilor. În urma datelor analizate, aceștia au constatat că presiunile inflației se vor domoli cât de curând. Aceștia consideră că situația va deveni una echilibrată după primul trimestru. În același timp, BNR a anunțat probabilitatea de a menține politica monetară la 7% pe parcursul acestui an.

Inflația va scădea!

Conform prognozei publicate de analiștii grupului financiar Erste, valoarea ratei este apreciată la 8%. De asemenea, cursul valutar este estimat la 5,05 lei/euro până la finalul acestui an. Acestea sunt veștile bune de care românii se pot bucura, după ce inflația a atins nivelul maxim în noiembrie 2022.

Vezi și: Prognoza îmbucurătoare lansată de Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: „Inflaţia va ajunge la 7,5% la finalul lui 2023”

inflația
inflația

Specialiștii nu au ezitat să declare că aceasta a fost cea mai mare creștere din ultimii 20 ani. Aceștia au menționat că prognoza publicată are la bază plafonarea care va avea loc la nivelul prețurilor la energie. În privința prețurilor mărfurilor, așteptările sunt unele la fel de mari, fiind un puternic factor de influență.

În ciuda acestor analize, specialiștii au menționat că datele pot fi considerate unele incerte la momentul actual, având în vedere că pot suferi modificări majore, în funcție de evoluția economiei la nivel local și european. Aceștia au anunțat că războiul din Ucraina ar putea aduca în continuare schimbări semnificative în contextul inflației. Inclusiv deschiderea Chinei ar putea afecta prețurile mărfurilor.

Prognoza analiștilor este una încurajatoare. Datele prezentate sunt sprijinite de mai multe elemente care pot contribui la reducerea prețurilor, așa cum s-a menționat anterior, fiind un motiv de bucurie pentru români. Pe lângă plafonarea identificată la nivelul facturilor de energie și gaze, inclusiv schema de compensare cu 50 bani pe litru a prețului carburanților susține evoluția contextului inflației.

Te-ar putea interesa și: Inflația se va simți chiar și la prețul unui bilet de avion! O mare companie aeriană anunță scumpirea biletelor cu 5-10% începând cu vara aceasta

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult