- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești bune pentru românii cu credite la bancă! Indicele ROBOR a scăzut la 7,44%

11 Jan, 12:20 • Bumbeneci Diana
Banca Națională a României anunță că indicele ROBOR la trei luni a scăzut astăzi. Acesta a fost stabilit la 7,44% pe an.
Vești bune pentru românii cu credite la bancă! Indicele ROBOR a scăzut la 7,44%

Românii cu rate la bancă întâmpină tot mai multe schimbări de la o zi la alta. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 7,44% pe an, de la 7,45% pe an, în şedinţa precedentă. Datele au fost publicate în această dimineață de Banca Naţională a României (BNR).

Indicele ROBOR scade la 7,44%

Conform Băncii Naționale a României, la începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%. De partea cealaltă, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,71% pe an, de la 7,72% în şedinţa precedentă. Tot în această ședință a Băncii Naționale s-a confirmat faptul că indicele ROBOR la 12 luni a stagnat la 8,03% pe an.

Te mai poate interesa și: O nouă lovitură pentru români, din partea BNR! Dobânda cheie urcă din nou la 7%! Ratele ajung la noi sume record

ROBOR
ROBOR

Conform datelor furnizate de Banca Națională a României, în ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an. Indicele IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022. De altfel, potrivit ultimului bilanț, indicele este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

Reiterăm faptul că în luna mai a anului 2019, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. În acest sens, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Ai mai putea citi și: Românii întâmpină probleme atunci când vine vorba despre plata facturilor și sprijinul oferit de Guvern! Cum va fi decontată suma

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult