- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești excelente pentru români în 2023! Se dau 10.000 de persoană de la stat. Cine sunt beneficiarii

04 Feb, 22:30 • Claudia Simion
Vin vești excelente pentru români. Persoanele vulnerabile pot beneficia de până la 10.000 de lei în 2023 de la stat din ajutoare sociale.
Vești excelente pentru români în 2023! Se dau 10.000 de persoană de la stat. Cine sunt beneficiarii

Vești excelente pentru români în 2023! Se dau 10.000 de persoană de la stat. Cine sunt beneficiarii. Anunțul a fost făcut de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Românii vulnerabili pot primi de la stat suma de până la 10.000 de lei din ajutoare sociale.

Datele o spun clar, încă ne confruntăm cu o formă dominantă de sărăcie care poate conduce la precaritate alimentară, în anumite situații. Aceste lucruri fac ca peste două milioane de cetățeni să nu își poată permite un standard de viață decent pentru anul 2023. Tocmai de aceea, la nivelul Guvernului am gândit un pachet măsuri care sunt integrate și complementare, astfel încât să se asigure o alocare financiară eficientă a intervențiilor. Așadar, vor fi români care se află într-un grad extrem de excluziune socială și care vor putea primi până la 10.000 de lei pentru nevoile imediate, pe baza diferitelor forme de sprijin care se vor acorda”, a declarat recent Marcel Boloș, ministrul Investițiilor.

Bani pentru energie și încălzirea locuinței pentru români

Românii cu venituri mici primesc din partea statului 1.400 de lei pentru compensarea prețurilor la energie. Ei pot să folosească aceste vouchere până la finalul anului, mai exact până pe 31 decembrie 2023. Se acordă în două tranșe:

  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
  • 700 de lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Mai mult, pe perioada sezonului rece, românii vor primi un supliment pentru energie acordat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, după cum urmează:

  • 30 de lei/lună pentru consumul de energie electrică; 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
  • 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;
  • 20 de lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri.
  • În cazul în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, atunci, conform legii, cuantumul suplimentului este de 70 de lei/lună.

Citește și Vouchere energie 2023. Marcel Boloş anunţă un nou plafon pentru decontarea facturilor

De ce sprijin financiar beneficiază consumatorii vulnerabili

  • 25 de lei – 250 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
  • 50 de lei – 500 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
  • 32 de lei – 320 de lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
  • un procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.

Citește și Laurențiu Urluescu, anunț important pentru românii care au doi furnizori de energie în același timp. Pașii pentru a-și primi banii înapoi

Cine sunt beneficiarii. Ce condiții trebuie să îndeplinească

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
Tags: