- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru români! BERD anunță noi scumpiri la energie şi gaze din toamnă

16 May, 16:14 • Cornel Ghimeșan
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunță noi scumpiri la energie și gaze din toamnă. Potrivit raportului ”Regional Economic Prospects”, publicat marți de BERD, inflaţia a atins nivelul de vârf în Europa emergentă, Asia Centrală şi Africa de Nord, însă creşterea preţurilor gazelor în următoarea iarnă va pune în continuare presiunile pe finanţele gospodăriilor.
Vești proaste pentru români! BERD anunță noi scumpiri la energie şi gaze din toamnă

BERD anunță noi scumpiri la energie şi gaze din toamnă. BERD subliniază că inflaţia în regiunea sa de activitate, care acoperă aproximativ 40 de economii şi se întinde din Kazahstan în Ungaria şi Tunisia, a atins nivelul de vârf de 17,5% în octombrie 2022 şi a scăzut la 14,3% în martie 2023.

Citește și Românii își sapă groapa singuri! Problemele prin care trec clienții când schimbă furnizorul de energie „M-am trezit fără curent și fără contor”

BERD anunță noi scumpiri la energie şi gaze din toamnă

„În special în ţările mai sărace, gospodăriile sunt sever afectate de crize. Pieţele se aşteaptă la creşterea preţului energiei în această toamnă şi iarnă”, a declarat economistul-şef al BERD, Beata Javorcik pentru Reuters.

Raportul BERD arată că cotaţiile gazelor în Europa rămân peste nivelul mediu din perioada 2017-2021 şi depăşesc preţul gazelor din SUA.

Conform unui studiu realizat în comun cu Banca Mondială, în perioada octombrie 2022-aprilie 2023, mai mult de jumătate dintre gospodăriile aflate în regiunea de activitate a BERD „trăiesc de la un salariu la altul”, iar dacă îşi pierd principala sursă de venit, 59% dintre acestea îşi vor putea acoperi cheltuielile de bază mai puţin de o lună, potrivit Agerprs.ro..

Mai mult, acest studiu subliniază că la nivel guvernamental, bugetele din unele ţări sunt sub presiune din cauza datoriilor acumulate şi a majorării dobânzilor.

De exemplu, în Ungaria, România, Ucraina, sudul şi estul Mediteranei deficitele bugetare depăşesc 5% din PIB.

Reprezentanții BERD au confirmat că economia Ucrainei ar urma să înregistreze un avans de 1% anul acesta şi de 3% anul viitor, în timp ce PIB-ul Rusei se va contracta cu 1,5% în 2023, faţă de un declin de 3% previzionat în februarie, în urma preţului mai ridicat al petrolului şi a redirecţionării comerţului cu petrol către destinaţii alternative. Un avans de 1% este aşteptat în 2024.

Reguli noi pentru facturile la energie și gaze

Adrian Câciu a anunțat ce se va întâmpla cu facturile românilor, la energie și gaze, în perioada următoare.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost întrebat dacă, în contextul în care prețurile pe piața de energie sunt în scădere, se impune o reducere în schema de plafonare pentru facturile la energie. Ar putea urma reguli noi!

Câciu este de părere că este necesară o reanalizare a schemei și adaptarea ei la prețurile de pe piața de acum, însă cu păstrarea unui scop.

„Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie.

Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.

Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ”futures”, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a explicat Adrian Câciu.

Acesta a ținut să sublinieze că nu este vorba despre o reducere a sprijinului acordat de stat românilor vulnerabili.

”Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a conchis Ministrul Finanțelor.

Citește și IMPORTANT! Facturile la energie și gaze vor fi modificate, noi obligații pentru consumatori! Iată schimbările făcute de ANRE

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult