- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru românii cu datorii la bănci! O nouă taxă impusă instituțiilor bancare i-ar putea afecta indirect

15 Feb, 08:27 • Adrian Popovici
O nouă taxă asupra băncilor ar putea pune o presiune suplimentară asupra finanțelor personale ale cetățenilor. Impactul acestei taxe constă în reducerea profitului băncilor, contribuind astfel la agravarea problemelor financiare ale populației. Analizând situația, experții explică faptul că există posibilitatea ca băncile să transfere povara fiscală către clienți.
Vești proaste pentru românii cu datorii la bănci! O nouă taxă impusă instituțiilor bancare i-ar putea afecta indirect

Tot mai mulți români au tot mai multe probleme legate de datorii, pe fondul creșterii ratelor pe care le plătesc la credite ca urmare a majorării dobânzii cheie. Această situație îi determină să se plângă în legătură cu dificultatea de a obține suficienți bani pentru a-și achita împrumuturile la bănci. Totodată, introducerea unei noi taxe de către stat a pus o presiune suplimentară asupra finanțelor personale ale cetățenilor. Această taxă, având ca efect reducerea profitului băncilor, contribuie la intensificarea problemelor financiare ale populației, analiștii explicând faptul că există posibilitatea ca băncile să transfere către clienți povara fiscală, transmite bugetul.ro.

Efectele pe care această taxă le va avea se vor resimți semnificativ în finanțele băncilor și, ulterior și în cele ale clienților. Declarația CEO-ului BRD în cadrul unei conferințe de presă ne arată cum văd instituțiile bancare această situație. Astfel, el a precizat că banca estimează că va trebui să plătească către stat, în cursul anului 2024, o sumă cuprinsă între 100 și 120 milioane de lei. Conform explicațiilor oferite de reprezentanții BRD, această nouă taxă este considerată suplimentară față de impozitul pe profit, aplicându-se asupra cifrei de afaceri a acestora.

„În această etapă am făcut o estimare. Noua taxă pe bănci este o taxă adițională, complementară impozitului pe profit. Această nouă taxă se aplică la cifra de afaceri. Definiția cifrei de afaceri în Codul fiscal este în principiu suma veniturilor brute. Aceasta înseamnă că baza taxei este mai mare decât venitul net bancar. Estimarea noastră pentru aceasta nouă taxă pentru BRD în 2024 se situează într-un interval cuprins între 100 și 120 milioane lei, depinzând de nivelul activității comerciale”, a precizat oficialul băncii.

Guvernul impune o taxă pe cifra de afaceri a băncilor. Sursă foto: Unsplash
Guvernul impune o taxă pe cifra de afaceri a băncilor. Sursă foto: Unsplash

Te-ar putea interesa și: Cum arată clientul perfect pentru băncile din România. Ce venit minim ar trebui să ai ca să pui mâna pe un credit ipotecar

Noua taxă vine după un an profitabil pentru bănci

Această nouă taxă vine după un an în care BRD a înregistrat performanțe atât în ceea ce privește activitatea comercială, cât și rezultatele financiare. Portofoliul de credite al băncii a înregistrat o creștere impresionantă de aproape 13% față de sfârșitul anului 2022, ajungând la un nivel record de 7,7 miliarde de lei, reprezentând credite noi acordate persoanelor fizice. Mai mult, BRD a devenit o prezență semnificativă pe piață, acordând unul din fiecare șapte credite în sold la nivelul întregii piețe la sfârșitul anului 2023.

”În același timp, am sprijinit activ companiile în demersurile lor, oferindu-le finanțarea necesară pentru a se dezvolta, crea locuri de muncă sau inova, contribuind la performanța economică generală. Catalizator remarcabil al creșterii, împrumuturile acordate companiilor au avansat cu 23%, evoluție bazată atât pe contribuția puternică a segmentului IMM, cât și pe cea a clienților companii mari. În plus, am continuat să progresăm în direcția obiectivului strategic de finanțare sustenabilă de 1 miliard de euro până la sfârșitul anului 2025, adaugând în 2023 volume de 2,3 miliarde lei. Cu o sumă cumulată de 800 milioane euro finanțări sustenabile, ne așteptăm să atingem în avans acest obiectiv”, a transmis oficialul BRD

Citește și: Băncile din România, suspectate că au conspirat ca românii să aibă scoruri greșite de credit. Consiliul Concurenței investighează