- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești proaste pentru șoferi! Se schimbă legea polițelor RCA. Chiar și posesorii de trotinete sau biciclete vor plăti

03 Jul, 11:00 • Toma Anca
Se schimbă legea polițelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un proiect de OUG, care va ajunge pe masa premierului Marcel Ciolacu. În acest proiect, se modifică legislația, iar printre cei care vor plăti polițe de asigurare se numără inclusiv posesorii de trotinete electrice sau biciclete electrice.
Vești proaste pentru șoferi! Se schimbă legea polițelor RCA. Chiar și posesorii de trotinete sau biciclete vor plăti

Se schimbă legea polițelor RCA.  Una dintre cele mai radicale schimbări pregătite privește relația asigurător-persoană prejudiciată-service auto. Noul proiect va pune asiguratorii în poziție de forță, iar șoferii ar putea avea probleme mari când se duc cu mașinile la service, informează Antena 3 CNN.

Se schimbă legea polițelor RCA

Noile polițe RCA vor fi plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h. Vizate sunt, în special, trotinetele și bicicletele electrice, în condițiile în care accidentele s-au înmulțit semnificativ în ultima perioadă.

Mai mult decât atât, este posibil să apară polițele de asigurare cu valabilitate scurtă. În prezent, șoferii își pot încheia polițe de asigurare cu o valabilitate de 1 – 12 luni, cu multiplu de o lună. În noua legislație însă este specificat doar faptul că polițele de asigurare pot fi eliberate pe o perioadă de maximum 12 luni, fără să fie specificate alte lucruri, ceea ce ar însemna că este posibil să apară polițele de asigurare pe stil englezesc, cu valabilitate de câteva zile sau chiar câteva ore.

Totodată, potrivit noului proiect, despăgubirile în cazul daunelor morale pentru accidente soldate cu decese vor fi plafonate.

Citește și: Capcana în care cad șoferii: mulți dintre conducătorii auto omit asta, riscând o amendă de peste 1000 de lei, chiar și la un control de rutină

Vânzările asigurărilor RCA au scăzut cu 8%

Piaţa asigurărilor RCA intră pe o traiectorie în scădere. După ce a cunoscut creșteri semnificative de preț atât la nivelul întregului segment, cât și la nivelul individual al fiecărei companii care activează pe această linie, vânzările au scăzut cu 8% în primele 3 luni din 2023, ajungând la 2.14 mld. lei.

La finalul primelor 3 luni din 2023, piața RCA a înregistrat o scădere a volumului primelor brute subscrise de 8%. Potrivit informațiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluția pieței asigurărilor din T1/2023, ea a ajuns la 2.14 miliarde de lei.

Efectul de boom și-a pierdut din putere, după ce jucătorii și-au reechilibrat portofoliile. Totul s-a întâmplat în ciuda faptului că anumite creșteri consistente din 2022 au dus întregul segment RCA și piața la un nou record.

Pe piața de asigurări și-au făcut loc noi asigurători. Începând cu primele luni din 2023, piața încearcă să se stabilizeze, dar o nouă împărțire a cotelor este la doar câteva luni distanță, făcând referire la foștii clienți Euroins. Euroins a intrat în faliment de pe data de 9 iunie 2023. Hotărârea a fost adoptată de Tribunalul București. Decizia instanței este importantă pentru toți asigurații și păgubiții companiei. În termen de 90 de zile de la acel moment, polițele de asigurare emise de Euroins vor înceta de drept, cu excepția celor de garanții. (Citește AICI mai multe detalii)