- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești rele de la Bruxelles. România eșuează pe bandă rulantă și este pe cale să piardă toți banii europeni

30 Aug, 21:37 • Constantin Cristina
România eșuează în ședința de la Bruxelles, iar Comisia Europeană cere reforme mai dure, mai exact creșterea TVA la 21%. Țara noastră este în punctul în care poate să piardă banii europeni.
Vești rele de la Bruxelles. România eșuează pe bandă rulantă și este pe cale să piardă toți banii europeni

Vești rele de la Bruxelles. Guvernul eșuează în negocierile din cadrul întâlnirii. România nu a reușit să-i convingă pe oficialii europeni că majorarea taxelor și scăderea cheltuielilor la stat vor acoperi gaura din buget, a informat observatornews.ro.

Citește și: Adrian Câciu, anunț de ultimă oră de la Bruxelles. România primește o finanțare de 1,4 miliarde de euro

Vești rele de la Bruxelles. România eșuează pe bandă rulantă și este pe cale să piardă toți banii europeni

De asemenea, Comisia cere reforme mai dure, inclusiv cererea TVA la 21%, ceea ce ar duce la scumpirea alimentelor. Mai mult, pentru a acoperi deficitul uriaş, de aproape 40 de miliarde de lei, Guvernul a pregătit un mega pachet de taxe şi impozite.

„Comisia Europeană consideră că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a depăşi impasul financiar în care se află statul. Comisarii europeni recomandă reforme fiscale dure. C1 Printre sugestii, eliminarea cotelor reduse de TVA, de 5 şi 9 la sută. Greul acum apare. C2 Prin menţinerea cotei de 19 la sută tot nu am strânge necesarul de bani. Soluţia sugerată de Comisia Europeană – creșterea Taxei pe Valoarea Adăugată la 21 de procente.”, a precizat reporterul sursei citate.

discuții Bruxelles
discuții Bruxelles

Așadar, pentru un coș cu cinci produse de bază, cu TVA de 9% şi adaos comercial plafonat, plătim 91 de lei. Dacă taxa pe valoarea adăugată creşte, acelaşi coş ar costa peste 100 de lei.

„Ar aduce un impact semnificativ asupra costului vieţii. Creşterea TVA este cel mai rău scenariu posibil, mai ales creşterea semnificativă a TVA-ului pentru alimente.”, a spus Gabriel Biriș, analist fiscal.

Mai mult decât atât, taxa pe valoarea adăugată la alimente variază în Uniunea Europeană. În Italia, Spania şi Germania este mai mică decât în România. În Grecia şi Bulgaria, cotele sunt de 13, respectiv, 20%. Problema este, spun economiştii, că nu ne putem permite asemenea taxe din cauza statului.

Guvernul român a eșuat și în privința pensiilor. Dacă veniturile pensionarilor depăşesc 9,4% din PIB, ţara noastră pierde bani din PNRR. Veşti proaste şi pentru micile afaceri. Comisia Europeană a insistat pentru o diminuare a numărului de IMM-uri, pe lângă impozitarea mai dură, de trei ori mai mare. Măsura se află deja pe lista Guvernului.

Alte articole: Lovitură pentru Ligia Deca! Elevii, revoltați după ce Ministerul Educației le-a tăiat gratuitatea la transportul în comun