- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vine „Valul Renovării!” Peste 4.000 de clădiri vor fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program

19 Oct, 20:16 • Gabriela Andreescu
Ministerul Dezvoltării și-a propus să reabiliteze peste 4000 de clădiri din România. Cseke Atilla, oficialul de la conducerea acestui minister, a anunțat că „Valul Renovării” este unul dintre punctele cheie anul acesta al Planului Naţional de Redresare și Reziliență
Vine „Valul Renovării!” Peste 4.000 de clădiri vor fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program

Guvernul are în plan eficientizarea energetică a unui minimum 4.333 de clădiri, dintre care 2.700 publice, iar restul blocuri de locuințe, acest lucru urmând să aibă loc prin intermediul programului „Valul Renovării”, a declarat ministrul dezvoltării, Attila Cseke, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Victoria.

Prin acest demers, autoritățile încearcă să contribuie la o eficientizare energetică, la reducere a riscului la incendiu, la o consolidare seismică și, nu în ultimul rând, la o tranziție către clădiri verzi și inteligente.

„Pot să vă spun ce-şi propune Guvernul prin PNRR, prin «Valul Renovării», cu o finanţare de 2,8 miliarde, cu o supracontractare de 30%. Noi ne propunem eficientizarea energetică a minim 4.333 de clădiri, din care 2.700 sunt clădiri publice şi restul sunt blocuri de locuinţe”, a afirmat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Oficialul român a precizat că nu poate oferi o cifră exactă a locuinţelor reabilitate termic până în prezent, deoarece, de-a lungul timpului, s-au derulat programe prin mai multe ministere, atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri naţionale, informează Digi24.

Peste 4.000 de clădiri vor fi eficientizate energetic prin intermediul programului  „Valul Renovării!”
Peste 4.000 de clădiri vor fi eficientizate energetic prin intermediul programului „Valul Renovării!”

Ministrul Dezvoltării a subliniat că un aspect foarte important al Programului „Valul Renovării” este faptul că nu necesită o cofinanţare din partea autorităţii locale sau a proprietarului de locuinţă, fiind 100% finanțat din fonduri europene.

„Ceea ce este foarte important la această componentă, care i-a dat şi un fel de succes, evident şi criza energetică şi actualul context în care suntem, este modalitatea care a fost negociată cu Comisia Europeană, modalitatea de punere în aplicare a acestui program, simplu, eficient, platformă digitală, o evaluare destul de rapidă şi cu finanţare 100%,” a declarat ministrul Cseke Attila.

În total, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei va finanța 1.496 de investiţii, în 1.149 de localităţi, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunţat, ministrul Cseke Attila.

Citește și: MDLPA finanțează modernizarea infrastructurii sociale și extinderea sistemelor de canalizare și gaze din 6 localități. Peste 19 milioane lei din POR vor fi investite în perioada următoare

Lista proiectelor finanţate, în valoare totală de 7.126.942.691,89 lei, a fost publicată pe site-ul www.mdlpa.ro.

„Vor fi publicate, în următoarea perioadă, şi alte investiţii care vor primi finanţare din PNRR, pe măsură ce unităţile administrativ-teritoriale vor răspunde solicitărilor de clarificări trimise de minister”, a precizat Cseke Attila

Ministrul Dezvoltării a amintit că, în cadrul primului apel de proiecte, pentru „Valul Renovării” au fost depuse 1.437 de cereri de finanţare, în valoare de 2,42 de miliarde de euro, iar pentru Fondul Local s-au primit 4.012 cereri, în valoare de 1,92 de miliarde de euro.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult