- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Germanos: Piata telefoanelor inteligente valoreaza 25 mil. euro

07 Apr, 17:07 • Redactia DailyBusiness
Piata de smartphone-uri este estimata la circa 25 milioane euro, pretul mediu al unui terminal variind intre 400-500 de euro, iar varfurile de gama pot ajunge sa fie distribuite si la preturi de 1.000-1.200 de euro, a declarat Alexandru Munteanu, manager comercial Germanos Romania.
Germanos: Piata telefoanelor inteligente valoreaza 25 mil. euro

„In prezent aceasta piata (a telefoanelor mobile – n.r.) se situeaza in jurul valorii de 400 milioane de euro, iar piata de smartphone-uri este estimata undeva la 25 milioane de euro”, a adaugat managerul comercial Germanos Romania, citat de NewsIn.

Smartphone-urile permit accesul la e-mail si ofera posibilitatea de vizualizare a documentelor tip Office (fisiere Excel, Word, PowerPoint etc). De asemenea, prin intermediul acestor telefoane se pot edita documente, se pot transmite sau primi imagini foto,video, se poate naviga pe Internet.

Mai mult, este posibila primirea sau trimiterea unui fax pe terminalul respectiv. Pe un astfel de terminal se poate asculta muzica, se pot viziona filme, poze sau se poate utiliza pentru jocuri mult mai complexe decat cele existente pe un telefon obisnuit. Unele terminale mai noi se pot folosi pentru navigare prin sistemul GPS (Global Positioning System).

Piata de telefoane inteligente cu sisteme de operare avansate si aplicatii multiple, precum GPS-ul, este in crestere si in Romania. Succesul inregistrat de aceste modele, reflectat in cifrele de vanzari, a facut ca producatori precum Nokia, Blackberry, Motorola, Sony-Ericcson, HTC, Qteq sa acorde o atentie din ce in ce mai mare unor astfel de produse.

„Observam in ultimele luni o tendinta de crestere a cererii pe acest segment, crestere determinata si de numarul mare de telefoane de acest fel pe care producatorii le adauga in portofoliu. Avand in vedere lansarea unui numar din ce in ce mai mare de modele de telefoane cu sistem de operare, ne asteptam in 2008 la cresteri de 30-35% pe acest segment”, a adaugat Alexandru Munteanu.

La randul lor, oficialii Vodafone Romania considera ca 10% din totalul pietei de telefoane mobile a fost reprezentata de segmentul „smartphone”, in 2007.

„Nu avem date exacte pentru vanzarile telefoanelor cu sisteme de operare in Romania. Dar, in 2007, din totalul vanzarilor de telefoane mobile pe piata romaneasca, se estimeaza ca 10% au fost reprezentate de smartphones, iar pentru 2008 acest procent apare in cele mai optimiste previziuni ca fiind 14%”, au declarat oficiali ai companiei Vodafone Romania.

In Romania, telefoanele inteligente sunt in mare majoritate achizitionate de segmentul cel mai activ de utilizatori (25-45 de ani), care au profesii si activitati ce ii tin departe de birou, dar au nevoie de majoritatea aplicatiilor disponibile pe aceste dispozitive.
„In general, dinamica preferintelor de cumparare se poate modifica destul de mult in perioade scurte de timp, in functie de noi lansari, motiv pentru care nu se poate face o clasificare stricta in aceasta privinta. Totusi, tendinta de crestere pare sa fie confirmata de producatorii de telefoane inteligente, care se intrec in lansari de noi modele si aplicatii pentru produsele lor”, a declarat pentru NewsIn seful departamentului Handset Development Office Cosmote Romania, Bogdan Tibrin.

Symbian, cel mai folosit sistem de operare pentru mobile

Potrivit Orange Romania, cele mai bine vandute terminale cu sisteme de operare sunt cele care ruleaza sistemul Symbian, indiferent de producator, urmate de telefoanele cu sistem Windows Mobile si BlackBerry. In 2007, vanzarile Orange de terminale cu sistem de operare au crescut cu peste 25% fata de 2006.

De asemenea, potrivit clasamentului Vodafone Romania, cele mai intalnite sisteme de operare la telefoanele mobile sunt Symbian, care se gaseste pe aproximativ 65% din totalul telefoanelelor cu sisteme de operare vandute la nivel global, Windows Mobile, care reprezinta aproximativ 12%, RIM BlackBerry cu aproximativ 11% si restul de aproximativ 12% se imparte intre Palm OS, iPhone OS si Linux.

Ca noutate in aceasta piata este sistemul de operare iPhone derivat din sistemul Mac OS, care ruleaza in acest moment pe terminalul iPhone. De asemenea, Google a anuntat la sfarsitul anului trecut, ca va lansa un nou sistem de operare pentru telefoane mobile, derivat din Linux – Android.