- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Rata pirateriei software a scazut in Romania, dar pierderile au crescut

15 May, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Rata pirateriei software a scazut in Romania in 2007 cu un punct procentual fata de 2006. Cu toate acestea, pierderile cauzate industriei de pirateria software continua sa creasca in Romania, ajungand anul trecut la 151 milioane de dolari, in crestere cu 32% fata de 2006.
Rata pirateriei software a scazut in Romania, dar pierderile au crescut

Cresterea pierderilor cauzate de pirateria software se explica prin evolutia generalizata a pietei IT si in special cresterea puternica a segmentului de laptop-uri si de software.

In ultimii cinci ani, rata pirateriei software a scazut in Romania de la 73% la 68%, in timp ce pierderile cauzate de piraterie au crescut continuu in aceasta perioada, de la 49 milioane de dolari acum cinci ani, la 114 milioane dolari in 2006, si la 151 milioane de dolari anul trecut.

Aceste date reprezinta concluziile celui de-al cincilea studiu anual realizat la nivel global cu privire la pirateria software pentru PC-uri, dat publicitatii astazi de catre Business Software Alliance (BSA), o asociatie internationala ce reprezinta industria mondiala de software. Studiul vizeaza 108 tari si a fost realizat independent de catre IDC, o organizatie mondiala importanta in cercetarea si analiza pietei tehnologiei informatiei.

Rata globala a pirateriei a devenit mai mare cu 3 procente fata de anul anterior, ajungand la 38% in 2007.

„Acest raport atesta faptul ca facem progrese, dar mai avem inca destul de munca in Romania in batalia impotriva pirateriei software”, a declarat avocatul Magda Popescu, reprezentantul BSA in Romania. „Continuarea reducerii pirateriei va aduce beneficii semnificative pentru consumatorii locali, companiile locale de servicii si produse software, pentru micile afaceri si pentru societatea romaneasca in ansamblu”, a mai spus Popescu.

In Europa Centrala si de Est, tarile cu cea mai mare rata a pirateriei au fost Armenia (93%), Azerbaidjan (92%) si Moldova (92%). Printre tarile cu cel mai mic grad de piraterie s-au numarat Republica Ceha (39%), Ungaria (42%) si Slovacia (45%).

BSA, impreuna cu partenerii sai din administratia de stat, au combatut pirateria software prin actiuni legale, precum si prin campanii de constientizare derulate in intreaga tara, cu scopul de a creste nivelul de cunoastere si respectul fata de valoarea proprietatii intelectuale.

Un studiu BSA dat publicitatii in luna ianuarie demonstreaza ca, la nivel global, reducerea pirateriei software ar putea genera sute de mii de noi locuri de munca si o crestere economica de miliarde de dolari, precum si o crestere a veniturilor din taxe, utile pentru a sprijini programele si serviciile locale.

„Acest studiu atesta faptul ca actiunile guvernelor si ale industriei au drept rezultat reducerea pirateriei software in multe tari; totusi, cresterea rapida a numarului de PC-uri in tarile aflate in curs de dezvoltare si cu un grad ridicat de piraterie se traduce printr-o crestere generala a pirateriei la nivel global”, a declarat John Gantz, chief research officer IDC.

„Ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue, ceea ce inseamna ca industria si guvernele trebuie sa intensifice eforturile de combatere a pirateriei in aceste economii emergente”, a mai spus Gantz.