- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Rectificare bugetară pozitivă de 500 de milioane de lei. Marcel Ciolacu: „Toate sumele vrem să le direcţionăm către investiţii”

15 Nov, 23:27 • Russo George
Guvernul României a finalizat marţi analiza pe baza căreia se va face rectificarea bugetară, a doua din acest an, concluzionând că şi aceasta va fi una pozitivă, ceea ce se traduce într-un excedent de aproximativ 500 de milioane de lei.
Rectificare bugetară pozitivă de 500 de milioane de lei. Marcel Ciolacu: Toate sumele vrem să le direcţionăm către investiţii

În acelaşi timp, Guvernul a mai precizat marţi, printr-un comunicat, că s-a reuşit şi scăderea deficitului bugetar, de la 5,84% la 5,74%, o realizare importantă în contextul angajamentului luat de România în faţa Comisiei Europene prin PNRR.

„Rectificarea asigură toate sumele necesare pentru plata drepturilor salariale şi a celor din sfera asistenţei sociale, precum şi pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor publice, până la sfârşitul anului”, se arată în comunicatul Executivului.

Totodată, precizează sursa citată, s-a decis crearea cadrului legal pentru creşterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuţie şi furnizarea energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat.

Totodată, preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a avut marţi o întâlnire cu ceilalţi lideri ai coaliţiei de guvernare, premierul Ciucă şi preşedintele UDMR Kelemen Hunor, dar a precizat că aceasta nu a avut o strânsă legătură cu rectificarea bugetară.

Citeşte şi: Coaliția de guvernare, în pericol? În ce condiții ar putea avea loc alegeri anticipate în România

Ciolacu a fost întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a fost consultat în legătură cu rectificarea bugetară.

„Conform atribuţiilor instituţionale, atributul rectificării este al Guvernului României şi al prim-ministrului. Am avut informaţii în ceea ce priveşte rectificarea bugetară. Prioritatea numărul unu, până la urmă linia roşie impusă de PSD, a fost reglementarea în ceea ce priveşte energia electrică.

Întâlnirea de astăzi nu a avut de-a face cu rectificarea. Ministrul Finanţelor are întâlniri cu fiecare  ordonator de credite în parte, respectiv cu fiecare ministru. Lucru acesta s-a făcut, principiile astea le-am vorbit cu domnul preşedinte Kelemen Hunor şi cu domnul prim ministru. Fiecare dintre noi am spus anumite lucruri unde sumele ar trebui prinse cu prioritate. Toţi trei am vorbit aceeaşi limbă, fiindcă toate sumele am vrut să le direcţionăm către investiţii, încercând o economie la bunuri şi servicii la toate ministerele şi instituţiile subordonate Guvernului”, a declarat Marcel Ciolacu la România TV.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu ar vrea să le ceară explicații colegilor din coaliție: „Trebuie să spună de ce au trecut în PNRR că închid termocentrale, când nu le-a cerut nimeni”