REAL ESTATE, LIFESTYLE

Efectele "nepamantene" ale crizei: Prabusirea unui oras, surprinsa in imagini (Foto)

12 iunie 2014, ora 00:03, autor(i): DailyBusiness.ro 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
detroit4.jpg
Falimentul poate insemna pentru un oras o lovitura de uragan, dar fara apa. Efectele se resimt imediat. Vezi cat de rapid se poate produce prabusirea unui fost pol infloritor al industriei, dupa ce acesta intra in incapacitate de plata.

Imaginea de astazi a orasului Detroit, locul de nastere a General Motors si unul dintre polii industriei americane, este una a destramarii. Toata lumea s-a obisnuit deja cu gandul acesta, de la momentul intrarii in faliment, dar cei mai multi nu isi dau seama cat de rapid se produce moartea localitatii.á

Anul acesta, sute de lucratori au cartografiat strazile din Detroit, inregistrand fiecare casa abandonata, fiecare fabrica decazuta, fiecare portiune de teren invadata de gunoi. In total, s-au numarat 85.000 de loturi de pamant lasate in paragina. Doar demolarea cladirilor aflate pe aceste terenuri va costa 2 miliarde de dolari.

Un locuitor al orasului a apelat la Google Street View si la Bing Maps pentru a arata cat de repede este ruinat orasul, alaturand imagini ale acelorasi strazi, dar in ani diferiti.

Abandonul continua

ôSe pare ca in afara orasului, perceptia generala este ca Detroit arata asa de mult timp, dar nu e cazul. Criza financiara de aici a fost un uragan fara apa. Si nu s-a terminat. Deteriorarea continuaö, spune Alex Alsop, care a avut ideea de a arata cat de repede moare acest oras.De ce a inceput acest proiect? Pentru ca lucreaza in cadrul Loveland Technologies, o companie care a ajutat la inregistrarea digitala a dezastrului care s-a produs in oras ľ un volum colosal de munca.

ôUrmarim miile de proprietati din Detroit pentru care nu s-au mai platit taxe la stat, inca de la inceputul crizei. Imi doream sa vad care va fi soarta lorö, explica Alsop, citat de Fastcoexist.com.Initial, el a utilizat Google si Bing ľ Google Street View captase imagini din oras in 2010, iar Bing in 2012. Acum, de cand tehnologia Google a evoluat, a ramas doar la Google Maps, alegand pentru proiect partile din oras unde rata abandonului si a decaderii este cea mai mare.

Nu ar trebui sa ne obisnuim cu astfel de imagini

Chiar si dupa ce a observat indeaproape schimbarea dramatica a orasului de-a lungul ultimilor ani, Alex Alsap nu s-a obisnuit inca: ôDetroit ma surprinde in fiecare zi. Ar fi anormal ca imaginea unui asemenea oras sa devina normala, pamanteana in perceptia publicului. Nu, nu e normal. Nu ar trebui sa fie normalö.Mult timp bijuterie a industriei, Detroit-ul si-a pierdut in 60 de ani jumatate din populatie, iar marile companii au parasit treptat orasul, dand o lovitura serioasa veniturilor fiscale. Orasul a trecut de la aproximativ 1,8 milioane de locuitori in 1950, la circa 695.000 in 2013.

Datorii colosale

Datoria publica a celui mai mare oras din statul american Michigan a fost estimata intre 15 miliarde si 17 miliarde de dolari, un rezultat al multor decenii de management public defectuos.

"Declararea falimentului este unica solutie care va permite orasului Detroit sa redevina stabil si viabil", a declarat Rick Snyder, guvernatorul statului Michigan, intr-o scrisoare care insoteste actul depus la un tribunal.áIn mod progresiv, numeroase servicii publice a fost necesar sa fie reduse. De exemplu, iluminatul este asigurat pe timpul noptii doar in unele cartiere.áProblemele dateaza din anul 2005, cand Detroit cauta surse de finantare pentru fondurile de pensii ale angajatilor municipalitatii, ale politistilor si pompierilor. Primaria a apelat la UBS, cel mai mare grup financiar elvetian, care s-a folosit de influenta in randul bancilor europene pentru a promova o emisiune de obligatiuni de 1,4 miliarde de dolari efectuata de Detroit.á

Dar poate ca cea mai mare problema a fost vechimea procedurilor financiare ale orasului.áFunctionarii primariei au ratacit in februarie 2012 un cec de 1 milion de dolari primit din sistemul scolar, care a zacut intr-un sertar timp de o luna de zile, dovada a unor proceduri financiare vechi de 40 de ani"Nimeni nu mai trimite cecuri de 1 milion de dolari, platile se fac online. Cu exceptia Detroitului", potrivit administratorului special al orasului. El a aratat ca sistemele financiare ale orasului sunt ramase in urma cu trei-patru decenii.

Daca bani nu sunt, macar sa aducem capre sa pasca iarbaá

Managerul unui fond de hedging din Statele Unite, cu active in administrare de 6 miliarde de dolari, a inceput un program pentru a ajuta Detroit, oras cu multe proprietati parasite si cu grave probleme financiare, aducand 20 de capre care sa pasca iarba inalta de pe terenurile neingrijite."Pentru cea mai mare parte a lumii, solutia in cazul orasului Detroit, impovarat de datorii, ar fi banii. Dar pentru un manager de fond de hedging, solutia sunt caprele", potrivit New York Times.
Mark Spitznagel, fondatorul Universa Investments, a adus de joi 20 de capre sa pasca printre casele abandonate si ruinele din cartierul Brightmoor.á


Spitznagel, care nu a vrut sa ramana mai prejos dupa angajamentul bancii JPMorgan de a investi 100 de milioane de dolari pentru a ajuta Detroit in urmatorii cinci ani, afirma ca ajuta direct comunitatea.

Citeste siáPamantul la 50 de ani dupa disparitia omului: Imagini de pe o insula abandonata
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 26 Octombrie 2020, 09:54
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter