REAL ESTATE

Pretul apartamentelor, poveste fara deznodamant in 2011

26 decembrie 2011, ora 00:05, autor(i): Cristina Mihai   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Growth_Decline.jpg
Anul acesta a fost unul cu fluctuatii usoare ale preturilor apartamentelor din Capitala, atat in sus, cat si in jos. Prin urmare, nici cumparatorii care asteptau o scadere, nici vanzatorii care ar fi preferat o crestere, nu au sarit in sus de fericire. Ambele parti au fost mai degraba precaute, au tatonat piata si au asteptat un impuls care sa duca lucrurile mai clar intr-o directie sau alta.

De asemenea, s-a discutat mult despre stabilitate, insa nici acest scenariu nu a fost promovat prea mult de jucatorii din piata, mai ales ca situatia economica a Europei a fost din nou curprinsa de frisoane, asa ca predictibilitatea este la cote foarte reduse.

Despre tranzactiile de locuinte, agentii imobiliari au spus in nenumarate randuri ca sunt satisfacatoare, iar despre preturi - ca vor ramane relativ stabile, previziunile de crestere sau scadere pentru anul viitor situandu-se in cea mai mare parte intr-o marja de 5%. Spre exemplu, Valentin Ilie directorul executiv al Coldwell Banker, considera ca anul viitor preturile ar putea sa mai scada, insa cu procente reduse, de circa 5%.

Unii vanzatorii au spus in decursul anului ca este un moment propice sa iti cumperi locuinte. Pe de alta parte, nivelul de venit si cererea solvabila raman reduse, asa ca este greu de crezut ca lumea se va imbulzi sa isi cumpere apartamente de frica unor scumpiri viitoare, despre care optimistii discutau chiar de la inceputul anului trecut.In primele luni din 2010, ca urmare a tranzactiilor in crestere fata de un 2009 mort, unii vanzatori au declarat ca intentioneaza sa creasca usor preturile, un altfel de caz fiind Be Igloo, companie care la aceea data era divizia de vanzari a Romania Invest, fond de investitii cu sute de apartamente in Capitala.

Desi parerile despre rezidential sunt diferite, nimeni nu se avanta sa faca estimari legate de evolutia acestei piete, care desi se misca mai bine, ramane inca sub pecetea picajului colosal din 2008-2009. á

Este dificil de facut previziuni si pentru ca incertitudinea a reaparut in piata, pe fondul situatiei europene grele. á Traiectoria pe care preturile cerute de proprietarii de apartamente vechi si de dezvoltatori a luat-o a fost si ea una prudenta, care nu a conturat clar o directie. á

Anul acesta a inceput optimist, media preturilorá a crescut in primele 4 luni ale anului de la luna la luna, din mai au inceput sa apara si scaderile pe unele categorii de proprietati, arata indicile de pret al imobiliare.ro.

áIná Capitala, spre exemplu, apartamentele noi au inregistrat o majorare de pret de 4,5% in primele 11 luni din acest an, pana la 1.371 euro pe mp util. Pe de alta parte, cele vechi s-au ieftinit usor, cu doar 0,6%, potrivit datelor imobiliare.ro. á

Daca in cazul unitatilor vechi este clar vorba despre o stabilitate a nivelului de pret, cele cateva procente in plus adaugate la medie locuintelor noi poate parea bizara, in conditiile in care majoritatea tranzactiilor de pe plan local au loc cu apartamente din fostele blocuri comuniste, iar analistii si dezvoltatori au declarat in ultimele luni ca valorile locuintelor noi sunt inca prea mari. á

Care ar putea fi explicatia aceste scumpiri de cateva zeci de euro? Ca intotdeauna in statisticele de evolutie de pret bazate pe oferta scoasa la vanzare, aceste fluctuatii reduse sunt determinate in principal de ce se scoate la vanzare intr-o anumita perioada. In cazul locuintelor noi, in acest an a reinceput promovarea unor proprietati care au iesit anterior din peisaj si care facand in unele cazuri parte din stocul dezvoltat in boom nu au revenit pe piata cu valori low-cost. á Situatia a fost vizibila la targurile imobiliare, unde de la editie la editie a mai aparut razlet cate un proiect ôuitatö.áá De altfel, o statistica recenta a imobiliare.ro arata ca 60% din oferta de locuinte noi este formata din unitati de peste 100.000 euro.

Dincolo de asta, anul 2011 a fost si la nivel de tranzactii destul slab. In vara se discuta de o scadere a volumului, dar de existenta unui nivel acceptabil de vanzari totusi.

Adrian Sischin, director regional al retelei de agentii imobiliare Re/Max, a spus, anterior, in cadrul unui eveniment imobiliar, áca desi numarul tranzactiilor imobiliare s-a oprit din scadere, cererea solvabila ramane inca redusa, deoarece salariile nu au mai crescut in ultimii ani.

"Numarul tranzactiilor imobiliare a avut o scadere dramatica, dar de doi ani s-a stabilizat la circa 350.000 pe an (in 2008 erau efectuate 500.000 tranzactii imobiliare pe an). Pe de alta parte, acum este un moment foarte bun pentru cei care au bani sa cumpere locuinte, pentru ca pot sa negociezi pretul cu dezvoltatorii, piata este a cumparatorilor", a spus Sischin.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
unu a spus:
28/12/2011 16:16
cand construiesti azi cu 500E/mp teren inclus si sustii ca "pretul corect" e cel vehiculat pe site-urile parazitilor imobiliari...1100E/mp in bucuresti...nu ramane decat ca esti ori escroc imobiliar, ori tampit de-a binelea.
 
doi pentru unu a spus:
02/01/2012 17:52
Vreau sa stiu daca ai construit vreodata ceva sau daca ai vindut vreodata o locuinta si cu cit?Ca dastia am podu plin care prind cite un ecou si se apuca sa-l amplifice dar ei sunt dusi saracii si n-au bani nici pentru o chifla.Ca nici cu 500 nu ai bani sa cumperi coate rupte mate fripte.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 03:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter