- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Berghill ar putea investi 37 mil. euro in modernizarea unor statiuni

13 Nov, 12:55 • Redactia DailyBusiness
Compania Berghill, subsidiara romaneasca a companiei cehe Snowhill, ce administreaza facilitati de divertisment in diverse statiuni montane, ar putea investi 37,2 milioane euro pentru a reamenaja unele zone montane din Romania.
Berghill ar putea investi 37 mil. euro in modernizarea unor statiuni

Primele trei-patru investitii ale Berghill vor fi finalizate in urmatorii doi ani, iar pana in 2012 compania intentioneaza sa se extinda in statiunile in care a facut investitii pana atunci, prin achizitionarea ori constructia de hoteluri, au declarat reprezentantii companiei, citati de NewsIn.

De asemenea, compania mai are in vedere un proiect in Muntii Fagaras, in zona Balea Lac. Pe langa aceste proiecte, Berghill cauta sa faca investitii greenfield in alte zone turistice din Romania.

„Vom investi in una sau doua statiuni, dintre Paltinis, Straja, Parang si Muntele Mic. Avem alocati pentru investitii 37,2 milioane euro, dar cheltuielile pot fi mai mici, in functie de negocierile pe care le avem cu cei care detin facilitatile pe care noi vrem sa le modernizam”, a spus Veronika Nemcova, directorul Berghill Investment.

„Cautam sa investim in statiuni nemodernizate, cu potential turistic ridicat. Urmarim sa fie aproape de orasele mari si sa existe infrastructura decenta de transport si utilitati. Valea Prahovei a beneficiat de investitii si este o zona foarte aglomerata. Noi cautam sa dezvoltam facilitati in statiuni cu un flux mai mic de turisti, tocmai pentru ca acestea din urma pot aduce profit”, a adaugat directorul Berghill Investment.

In statiunile turistice montane nemodernizate, un telescaun are o capacitate de transport de circa 350 de persoane pe ora, de patru ori mai putin decat un telescaun modern. „Costurile pentru a moderniza un kilometru de telescaun variaza in jurul a 1,5 milioane de euro, insa aceasta suma poate fi mai mica sau mai mare, in functie de specificul fiecarei statiuni, cum ar fi solul si inclinatia”, a spus Veronika Nemcova.

„Sa modernizezi un telescaun nu este neaparat costisitor si nici nu dureaza foarte mult. Problema este ca trebuie sa creezi locuri de parcare pentru a realiza o statiune moderna, iar acest lucru poate fi costisitor, pentru ca trebuie sa nivelezi terenul, iar utilajele care fac acest lucru sunt scumpe. Daca solul este stancos, atunci costurile cresc si mai mult. O statiune moderna include de asemenea restaurante, toalete, hoteluri, scoli de schi, locuri din care turistii sa inchirieze echipamente sportive”, a explicat oficialul Berghill Investment.

Berghill, societate romaneasca infiintata in urma cu aproximativ trei luni, este firma sora a companiei cehe Snowhill, care este cel mai mare detinator de facilitati de divertisment din muntii Cehiei, unde detine sase statiuni.