- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Bucuresti, capitala din regiune cu cea mai accelerata \”golire\” a hotelurilor

05 May, 12:23 • elena.olteanu
Hotelurile din Bucuresti au inregistrat in primul trimestru cea mai mare scadere a nivelului de ocupare dintre toate capitalele din Europa Centrala si de Est, de 26%, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis, bazat pe datele companiilor de profil STR Global si TRI Hospitality Consulting.
Bucuresti, capitala din regiune cu cea mai accelerata \golire\ a hotelurilor

Principalul motiv pentru care piata hoteliera din Capitala a fost cea mai afectata este faptul ca majoritatea turistilor din oras erau oameni de afaceri, iar turismul de business este cel mai afectat segment turistic.

Dovada este si faptul ca hotelurile de 4 si 5 stele din Capitala, ocupate in anii anteriori peste 90% de oameni de afaceri, au inregistrat o scadere a nivelului de ocupare care ajunge in unele cazuri si la 40%, a spus pentru DailyBusiness.ro Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

In medie, in cazul hotelurilor de 4 si 5 stele din Capitala, gradul de ocupare a scazut cu 20-30 de puncte procentuale, pana la un nivel de ocupare de 45-50% in primul trimestru, a spus Vasilescu, pentru DailyBusiness.ro.

Reprezentantii hotelului InterContinental au declarat ca au resimtit o scadere a gradului de ocupare in primele 3 luni ale anului, insa mai usoara.

„Estimam ca gradul de ocupare a scazut cu pana la 5% in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la aproximativ 50%”, au declarat reprezentantii unitatii de 5 stele.
.
[quote=Daniel Vasilescu, presedinte FPTR]Hotelurile din categoria de 4 si 5 stele din Bucuresti sunt cele mai afectate de criza[/quote]

In general, performantele hoteliere in capitalele din Europa Centrala si de Est (CEE) au suferit presiuni majore inca din vara anului 2008.

Cea mai mica reducere a nivelului de ocupare din regiune s-a inregistrat in Viena, de 12,6%. Un factor decisiv in acest sens este diminuarea numarului de calatori ce sosesc pe aeroportul din capitala Austriei, cu 14,8% in T1 2009, in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

Nivelul de ocupare in T1 2009 a scazut cu peste 20% in comparatie cu T1 2008 in orase ca Bratislava, unde reducerea a fost de 25,8%, Budapesta (-24,1%) si Praga (-22,9%).