- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

OMT: Numarul turistilor straini in Romania poate creste cu 150% pana in 2026

09 Jul, 12:45 • Redactia DailyBusiness
Ministerul IMM-urilor, comertului, turismului si profesiilor liberale (MIMMCTPL) a finalizat Master Planul pentru turism care are ca obiectiv identificarea punctele slabe din industria turistica din Romania, urmand ca pana in 2026 numarul turistilor straini sa creasca cu 150%.
OMT: Numarul turistilor straini in Romania poate creste cu 150% pana in 2026

Master Planul a fost realizat de Organizatia Mondiala a Turismului (OMT), impreuna cu specialistii romani si va fi aplicabil in perioada 2007-2013.

Cei mai multi turisti vor fi din Uniunea Europeana, peste 8,6 milioane. In 2005, veniturile din turism au fost de 2,75 miliarde euro.

Veniturile ar putea ajunge la 6,9% din PIB in 2026 fata de 3,5% in 2005, estimeaza Organizatia Mondiala a Turismului (OMT).

Potrivit datelor OMT, in 2006, pe plan mondial au fost inregistrati un numar de 842 milioane turisti, iar sectorul a generat venituri de circa 700 miliarde dolari, fata de 680 miliarde dolari in 2005.

Potrivit oficialilor OMT, turismul este foarte important in tarile cu economie emergenta, deoarece turismul influenteaza intreaga economie prin reducerea datoriei externe, a deficitului comercial si prin crearea de locuri de munca.

„Guvernul Romaniei a stabilit ca singura modalitate de a avea o industrie turistica buna se poate face print-un plan de dezvoltare a turismului,” a declarat directorul de asistenta tehnica al Organizatiei Mondiale a Turismului, Harsh Varma, citata de NewsIn.

„Vom infiinta Organizatia Nationala pentru Turism care va face strategia de marketing, promovarea Romaniei ca destinatie turistica”, a declarat secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu.

„Politica trece de multe ori inaintea economicului. Daca acest Master Plan nu va fi transformat in lege, atunci nu va fi decat un alt proiect nepus in practica”, a adaugat Morariu.

„Intr-o saptamana, Master Planul va ajunge pe masa Guvernului, iar in septembrie sper sa fie aprobat”, a mai spus Morariu.

„O mare parte din punctele Master Planului tin de vointa politica nu de bani. Vor fi fonduri UE, trebuie sa stim sa le luam”, a precizat Morariu.

Obiectivul Master Planului este de a identifica punctele slabe din industria turistica din Romania si de a trasa directiile strategice privind modul in care aceasta poate fi restructurata si in care pot fi asigurate resursele, precum si modul in care poate fi regenerata pentru a putea concura eficient pe piata mondiala, pana in 2013.

Potrivit formei Master Planului, programul de dezvoltare regionala a turismului trebuie orientat in sase directii: weekend turistic in Bucuresti-cultura, recreere, circuitul turistic in Transilvania-turism cultural, natura, ecoturism, ski, si turism balnear, litoralul Marii Negre-plaja, recreere, turism balnear, Bucovina-turism cultural, ecoturism, natura, ski, Maramures- turism cultural, natura, ecoturism si Delta Dunarii-natura, ecoturism si turism de recreere.