- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Tichetele de turism ar putea creste industria cu 5-8% in primul an

12 Dec, 16:03 • Redactia DailyBusiness
Tichetele de turism ar genera o crestere de 5-8% a numarului de turisti in primul an de la intrarea in vigoare, a declarat, pentru DailyBusiness, Herman Rosner, membru al consiliului administrativ ANAT si presedintele Camerei de Comert si Industrie Covasna.
Tichetele de turism ar putea creste industria cu 5-8% in primul an

Legea tichetelor de vacanta va duce la cresterea turismului de pe piata autohtona cu circa 200.000 de turisti.

„In prezent nu exista inca un act normativ pentru tichetele de vacanta, patronatele dorind sa se aduca amendamente legii adoptate de Senat in februarie, iar in ianuarie anul viitor vom avea o intalnire in care vom discuta probleme existente”, a declarat Lucia Morariu, secretar de stat pentru Turism.

„Legea tichetelor de vacanta a trecut de Senat intr-un mod prost si speram sa treaca mai bine de Camera Deputatilor”, a declarat Dragos Anastasiu, Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). „In varianta actuala, legea este prea stufoasa, pentru ca valorificarea tichetelor de vacanta trebuie sa se faca la agentiile de turism si nu la hoteluri, asa cum tichetele de masa se valorifica la magazine alimentare si nu la fabrici. Numai in acest fel detinatorii tichetelor pot beneficia de consultanta si de preturi mai bune in alegerea destinatiei de vacanta”, a mai spus Anastasiu.

Lucia Morariu a precizat ca in aceste conditii este greu de estimat cand va intra in vigoare actul normativ.

Camera de Comert si Industrie Covasna a organizat, la inceputul lui decembrie, un forum pentru a se discuta proiectul aprobat de Senat.

In cadrul Forumului, Nicu Radulescu, consilier presedinte, SIF Transilvania, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Turism, a ridicat problema gestionarii acestor fonduri estimate in cadrul forumurilor la 300-350 mil. euro pe an.

Radulescu a dat exemplul Frantei, unde exista o institutie publica pentru gestionarea fondurilor „Agentia Nationala pentru Cecurile de Vacanta”. Fostul presedinte al ANAT a precizat ca „in Ungaria este aproximativ la fel”.

In cadrul Forumului, Lucia Morariu a propus convenirea unei pozitii comune privind respingerea proiectului de lege existent si organizarea unei intalniri la Bucuresti, pentru a elabora un alt proiect de lege pana la sfarsitul lunii ianuarie.

Potrivit unor statistici, 65% dintre angajatorii din sectorul industrial s-au declarat dispusi sa utilizeze tichetele de vacanta. Firmele ar fi dispuse sa contribuie la finantarea tichetelor de vacanta cu o suma de 300- 700 ron anual pe angajat.

Dragos Anastasiu a declarat ca numai 30% dintre romani isi permit sa plece intr-un concediu, iar situatia poate fi imbunatatita prin acordarea tichetelor de vacanta.

„Numai 30% dintre romani isi permit concedii, iar 70%, nu. In Germania, de exemplu, proportia este invers”, a spus oficialul ANAT.

Proiectul privind acordarea voucherelor de vacanta a fost aprobat de Senat si este in analiza Camerei Deputatilor. Potrivit ANAT, noua lege ar genera beneficii in randul patronilor, al touroperatorilor si agentiilor de turism, fiind un factor de dezvoltare economica.