CARIERE

65% dintre angajatii romani obisnuiesc sa munceasca peste program

07 decembrie 2017, ora 16:48 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
foto: stocksnap.io
foto: stocksnap.io
Peste 80% dintre respondenți, angajați în companiile din România, sunt de părere că românii lucrează peste program, rezultă în urma unui studiu realizat în perioada Iunie – August 2017 de către compania de resurse umane MyHRLab. Volumul ridicat de muncă, cumulat cu lipsa de personal, sunt principalele motive pentru care aceștia consideră că, în general, românii lucrează peste program.

În jur de 65% dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste programul de lucru al companiei. Cei mai multi efectuează ore suplimentare din cauza volumului ridicat de muncă și a lipsei de personal.

Alte motive pentru care angajații lucrează peste program sunt dorința de promovare si managementul defectuos.

În companiile active în sectorul serviciilor profesionale, aproximativ 75% dintre angajați lucrează peste program, în timp ce în companiile de IT&C procentul este mai scăzut - 54% dintre angajați.Dintre angajații care nu ocupă funcții de conducere, procentul celor care obișnuiesc să lucreaze peste program este de 61%.

În companiile multinaționale aproximativ 62% dintre angajați obișnuiesc să lucreze peste program, în timp ce în companiile locale procentul angajaților care muncesc peste program este de 70%.

Doar unul din trei angajatori oferă beneficii angajaților care lucrează peste program. În sectorul IT’&C aproximativ 40% dintre angajatori își compensează angajații pentru orele suplimentare, în timp ce în sectorul serviciilor profesionale, doar 25% dintre companii oferă beneficii pentru munca efectuată peste programul de lucru.

Cele mai utilizate beneficii oferite de către angajatori pentru orele suplimentare sunt zilele de concediu, compensațiile financiare si flexibilitatea programului.

Beatrice Galatanu – Business Owner My HR Lab: “În general, companiile nu recompensează angajații care lucrează ore suplimentare. Însa, este cunoscut faptul că cea mai dinamică industrie de la noi este IT&C-ul, iar companiile din acest domeniu își doresc să ofere cele mai bune beneficii pentru a avea o retenție cât mai mare a angajaților. Așadar, nu ne surpinde că 40% dintre companiile care oferă beneficii pentru orele suplimentare sunt cele din IT&C. Cu toate acestea, majoritatea celor care au raspuns chestionarului nostru au admis că nu sunt recompensați pentru munca efectuata peste program.’’

La studiu au participat 600 de respondenți angajați în România în companii multinaționale (67%), companii locale (22%), companii cu capital mixt (8%) și instituții publice (3%).

Marea majoritate a respondenților (70%) nu deține funcții de conducere. Dintre angajații care au participat la studiu, 40% au peste șapte ani de experiență, 34% sunt specialiști cu o experiență între 3 și 7 ani, iar 26% au intre 1 an și 3 ani de experiență.

Peste 30% dintre respondenți lucrează în companii IT&C, 20% lucrează în sectorul serviciilor profesionale, 11% în construcții, 11% în retail, 9% în domeniul financiar, 8% în outsourcing si 6% în producție. De asemenea, 45% au un program de lucru fix, în timp ce alți 45% au un program de lucru flexibil.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 16 Iunie 2019, 00:24
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter