CARIERE

Interviul de angajare: Intrebari perimate si alternativele lor

11 martie 2016, ora 10:51   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
interviu.jpg
Procesul de recrutare ca la carte este acela care se reînnoiește permanent, în pas cu cerințele fiecărei industrii în parte, cu specificul fiecărei generații și cu tehnologia. În România, companiile au devenit tot mai deschise la acest capitol, însă încă se mai practică metode perimate la interviul de angajare, potrivit informațiilor Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR.

Interviul este probabil cea mai importantă etapă a procesului de recrutare, pentru că atunci recrutorii trebuie să identifice omul potrivit la locul potrivit. Iar pentru a face alegerea corectă, este nevoie de un dialog cât mai eficient, în care să nu își aibă locul întrebări care pun candidatul în situația de a fi pur și simplu inventiv, fără o bază reală.

În contextul globalizării, al apariției unor noi tipuri de joburi, în special în domeniile digital, IT, social media, este necesar ca specialiștii în resurse umane să își actualizeze metodele de recrutare în timp real, în pas cu evoluția tehnologică, dar și cu realitatea pieței muncii, care devine tot mai efervescentă. A devenit firesc acum să schimbăm des locul de muncă, să ne schimbăm chiar și orașul de reședință pentru a putea lucra într-o organizație cu ale cărei valori rezonăm sau să ne specializăm în noi domenii, în funcție de cerințele pieței.

Acum accentul ar trebui să fie pus pe dobândirea unor abilități care să ne pregătească pentru joburile viitorului și care să ne dezvolte capacitatea de adaptare la nou.
De toate aceste lucruri ar trebui să țină cont recrutorii atunci când își pregătesc strategia în ceea ce privește interviul de angajare. Cu toate acestea, candidații încă se mai confruntă la interviuri cu întrebări care nu mai aparțin actualelor vremuri.Una dintre cele mai perimate întrebări care încă se folosesc în cadrul anumitor interviuri este ”Cum te vezi peste 5 ani?”. În actualele condiții ale economiei de piață, ne este destul de dificil să preconizăm evoluția noastră din punct de vedere profesional. Consider că această întrebare trebuie adaptată pentru fiecare candidat în parte, în funcție de experiența, profilul și studiile sale. Putem apela în schimb la întrebarea Cum ți-ai dori să evoluezi profesional? sau Care consideri că sunt următoarele etape în cariera ta’?”, explică Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

O altă întrebare destul de perimată, încă întâlnită frecvent de către candidați, este “Care sunt punctele tale forte și care sunt cele slabe?”. Este o întrebare rigidă, ruptă de orice fel de context, care nu îl ajută nici pe candidat, nici pe recrutor.

Pentru a obține informații cât mai realiste și corecte legate de capacitățile și abilitățile candidatului, se poate face referire la proiectele în care acesta a fost implicat în trecut, indiferent că sunt pe plan personal sau profesional. Il putem întreba care a fost aportul său în dezvoltarea și derularea acestor proiecte”, exemplifică Raluca Peneș.

De asemenea, întrebarea “Ce poți schimba la tine?” nu trebuie să se mai regăsească la interviul de angajare. Făcând referire la punctele slabe, este oarecum legată de întrebarea anterioară. În schimb, putem întreba despre planurile candidatului din perspectiva dezvoltării sale atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

”Întrebările de mai sus se regăsesc pe multe site-uri de specialitate, împreună cu sugestii de răspunsuri. De aceea, candidații vin deja pregătiți la interviuri cu răspunsuri standard, pe care în realitate nu și le asumă. Aceste întrebări nu mai sunt relevante în procesele de recrutare, ele trebuie adaptate de către specialiștii de HR în funcție de fiecare candidat în parte”,  mai spune specialistul Smartree.

Ce se ascunde în spatele întrebării ”Ce hobby-uri ai?”

Mai există o  întrebare despre care s-ar putea crede că este perimată, părând la prima vedere mai puțin pertinentă – ”Ce hobby-uri ai?” – dar care are în spate o motivație relevantă. Întotdeauna întrebările cu referire la hobby-uri ascund în spatele răspunsurilor informații utile pentru recrutor.

”De exemplu, o persoană care are drept hobby să meargă cât mai des în vacanțe exotice va căuta întotdeauna joburi bine plătite care să-i susțină acest hobby. Dacă practicăm sporturi de echipă, cu siguranță că ne vom putea adapta unei echipe ai cărei membri colaborează în mod direct. În cazul în care preferăm sporturile individuale, vom tinde către joburi care nu presupun relaționarea cu colegii”, adaugă Raluca Peneș.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ioana Popa a spus:
14/03/2016 10:54
si mai sunt intrebarile abuzive, care leleaza grav dreptul la viata personala, gen: aveti copii? intentionati sa aveti? da, este d einteloes ca angajatorul vrea sa stie daca poate conta pe tine si daca esti dispus(a) sa faci ore suplimentare pana la epuizare, dar toate aceste dudui care se joaca de-a recrutarea nu au citit materiale gen... codul penal sau carta internationala a drepturilor omului. iar o femeie, in procesul de angajare, din start, in anumite domenii, este cotata cu mai putine sanse, tocmai din perspectiva acestor intrebari.
ca sa nu mai vorbim de obrazniciile: locuiti cu chirie? sotul/ sotia unde lucreaza?
 
Alex N. a spus:
14/03/2016 18:50
A incercat cineva jobslist.ro - Locuri de munca ? Sunt angajatori seriosi pe acel website?
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Duminica, 20 Mai 2018, 14:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter