- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

\’\’Tezele din septembrie\’\’: Sa ii construim lui Boc 5 programul de guvernare

06 Sep, 00:02 • razvan.codorean
Romania nu mai are timp sa ''o scalde'' in reforme pe hartie si trebuie ''sa rupa pisica'', afirma reprezentantii mediului de afaceri. Guvernul ''Boc reloaded'' trebuie sa dea afara bugetarii care pierd vremea, sa opreasca robinetul banilor pentru clientii de partid si sa ii faca pe romani sa nu mai regrete ca arunca banii pe fereastra cand isi platesc impozitele la stat.
\'\'Tezele din septembrie\'\': Sa ii construim lui Boc 5 programul de guvernare

Un mesaj pe intelesul tuturor, nu? Oamenii de afaceri spun ca nu mai avem timp de pierdut si ca, de la discursurile pseudo-intelectuale ale politicienilor, de la exercitiile de ”filosofie fiscala” in genul dilemei „taxa unica sau impozit progresiv”, guvernantii trebuie sa treaca la treaba.

Nu de alta, dar suntem deja cu un picior in groapa. ”Statul a ajuns la fundul sacului”, dovada ca a taiat mai toate investitiile si alearga cu disperare dupa bani de imprumut, Fondul Monetar International (FMI) s-a cam saturat sa tot astepte reformele promise, amenintand cu suspendarea acordului de imprumut, iar investitorii straini ne privesc din ce in ce mai rau. CMA Data Vision ne-a inclus, din nou, in topul celor 10 economii din lume care risca falimentul.

Vineri, ING Bank estima ca noul guvern Boc 5, daca va merge pe aceeasi ”politica anti-criza”, n-are zile multe de trait. Cel mult pana la finele anului.

Asa ca, de voie de nevoie, Boc este condamnat sa treaca la reforme, idee pe care inclusiv Traian Basescu o afirma vineri cu vehementa. De parca seful statului nu a condus si pana acum fraiele guvernarii.

Reformele sunt mai necesare ca oricand. Si nu vorbim aici de cele in genul ”crestem TVA-ul peste noapte ca n-avem bani, iar FMI-ul nu ne mai lasa sa bagam transele in deficit”, ”imprumutam fara numar de la bancheri, ca poate la anul isi revine economia si ii dam inapoi” sau ”ii trimitem pe contribuabili la cozi ca sa ne dea bani, ca altfel cum sa iesim din criza”.
[quote=Razvan Orasanu, analist economic]Legea prevede clar: toate modificarile fiscale trebuie anuntate cu 6 luni inainte[/quote]
O sinteza a propunerilor anti-criza facute de mediul de afaceri are in prim plan trei directii majore: reforma in administratie, regandirea cheltuielilor publice si ”eliberarea” contribuabilului din chingile birocratiei.

Majoritatea masurilor propuse pot fi luate imediat, chiar si prin ordonante de urgenta, ”fraiele” preferate de premierul Boc.

Platiti angajatii corect, transparent si anuntati din timp disponibilizarile

Emil Boc are o sansa unica, spun analistii intervievati de DailyBusiness.ro. Sa faca o reforma reala a administratiei. Daca aceasta ii reuseste, ii va aduce un trai ”bine-merci” la putere.

Primele masuri pe care ar trebui sa le ia? In primul rand, sa stopeze discrepantele salariale din sectorul bugetar, fara de care nicio reforma nu va putea fi pusa in practica.

In luna august, au fost angajati care chiar si in conditii de criza, au luat salarii de 13.000 de lei pe luna, in timp ce altii au castigat de 10 ori mai putin.

”Cui ii arde de reforme, cand vede ca, daca ar fi lucrat la nu stiu ce minister, ar fi castigat de 10 ori mai mult. Dupa ce au taiat salariile cu 25%, in loc sa instituie o regula democratica pentru toti, au continuat sa mentina privilegiile unora”, spune analistul Cristian Dinulescu.

Legea salarizarii unitare, pe care Boc o tot scalda de luni de zile, trebuie sa transparentizeze sistemul. Sa reinstituie o scara reala a promovarilor, sa impuna concurenta profesionala”, spune expertul.

Pe de alta parte, Guvernul trebuie sa rezolve urgent problema disponibilizarilor. A promis FMI-ului 73.000 de disponibilizari pana la finele anului. I-a pacalit pe experti, disponibilizand in fals posturile neocupate. Acum insa trebuie sa se tina de cuvant, pentru ca FMI a amenintat cu suspendarea acordului, daca nu se fac reforme. Iar acest lucru ar insemna un adevarat dezastru.

Asa ca, de voie, de nevoie, Boc va trebui sa treaca la disponibilizari. Important este sa anunte angajatii din timp si celor care vor pleca sa le ofere cursuri de reconversie profesionala. ”Cine mai are chef de munca, cat timp traieste in incertitudine si nu stie daca va fi sau nu dat afara? Problema disponibilizarilor trebuie rezolvata rapid si transparent”, afirma Dinulescu.

Concesionati investitiile, externalizati serviciile de control

In paralel cu reforma aparatului bugetar, statul trebuie sa isi reduca la minim cheltuielile. Si nu prin reduceri simbolice, in genul scaderii bugetelor alocate pentru carburanti. Una dintre solutii majore si eficace, in opinia expertilor, ar putea fi concesionarea unor activitati catre mediul privat, de la investitiile in infrastructura la administrarea domeniului public, inclusiv curatenie si paza in localitati.

”Statul trebuie sa renunte la proiectele de infrastructura, interventia sa fiind limitata la promovarea proiectului la nivelul comunitatilor de afaceri, organizarea licitatiilor pentru concesiunile care vor fi acordate companiilor de proiect”, a afirmat Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie.

Expertii propun si externalizarea serviciilor de control, de la cel fiscal, la vamal, sanitar etc. Statul ar trebui sa organizeze licitatii in baza carora sa angajeze firme specializate in domeniile respective, care sa fie platite cu procent din incasarile realizate. Un dublu control ar putea fi acoperit prin intermediului unui corp de inspectori ai Fiscului, care sa actioneze prin sondaj sau la sesizarile primite.

Cheltuielile ar putea fi reduse si prin extinderea sistemului centralizat de achizitii publice. Statul sa organizeze, la nivel central, licitatii pentru achizitia de bunuri in toate institutiile coordonate. In prezent, fiecare institutie in parte efectueaza achizitii dupa propriile criterii, astfel ca preturile platite difera de la o institutie la alta.

Organizarea unor licitatii la nivel national ar putea determina obtinerea unor discounturi si ar permite un control mai bun al cheltuirii banului public.

Vindeti din imobile, terenuri si actiuni

Oamenii de afaceri spun ca statul poate sa faca rost de bani prin vanzarea de actiuni la unele companii. In prim plan se afla pachetele de actiuni de la Romtelecom, Petrom, Fondul Proprietatea, Tarom, Posta Romana, CFR etc.

”Nu putem sa ne plangem ca n-avem bani, sa pasam costurile crizei pe spatele firmelor private si contribuabilului si intre timp, sa nu miscam un deget ca sa exploatam averea publica”, a declarat omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

”Vreau sa vad licitatii publice sau IPO-uri la bursa, vreau sa vad Guvernul implicat activ in piata de capital”, a mai spus Parvan.

Oamenii de afaceri mai cer vanzarea imobilelor detinute de regia protocolului de stat (RAPPS) sau exploatarea lor in sistem ”lease and back” si renegocierea tuturor contractelor de inchiriere.

Odata cu reducerea schemelor de personal, statul ar trebui sa renunte la vechile sedii, multe dintre ele amenajate in vile si foste palate, ce pot fi vandute pe piata imobiliara. Administratia publica trebuie sa functioneze in imobile de birouri modulare cu o functionalitate adaptabila lucrului cu publicul.

Alte solutii menite a aduce mai multi bani la buget vizeaza impozitarea cultelor religioase, taxarea la sange a produselor de lux si introducerea unui impozit pe poluare.
[quote=Bogdan Baltazar, consultant financiar]Trebuie ca firmele si populatia sa completeze cat mai putine declaratii, sa aiba posibilitatea de a plati online sau prin virament[/quote]
Pe de alta parte, daca statul tot se imprumuta pe banda rulanta, pentru a-si acoperi gaurile din buget, sa incerce sa ia bani si de la populatie si firme, nu numai de la banci.

„Nu inteleg de ce statul nu recurge la banii populatiei (prin lansarea unor emisiuni de obligatiuni – n.r.). Pana acum n-am facut altceva decat sa oferim profit pe tava bancilor. De ce nu cautam si alternative?”, a declarat analistul economic Cristian Sima. Detalii despre aceasta solutie puteti citi aici.

Reduceti birocratia

Guvernul trebuie sa invete sa actioneze ca un administrator, sa scoata bani din piatra seaca, insa sa fie atent la limita dintre obligatie si presiune, spun expertii in fiscalitate. Nu de alta, dar granita este una extrem de sensibila.

”Executivul trebuie sa ia masuri pentru a evita sa mai puna oamenii pe drumuri, sa stea la cozi pentru a plati taxe si impozite”, spune consultantul fiscal Bogdan Baltazar. ”Este umilitor. Astfel de decizii nu fac altceva decat sa reduca gradul de colectare, sa ii determine pe romani sa nu isi mai plateasca taxele”, a mai spus expertul.

Astfel, sarcina noului executiv, subliniata vineri si de presedintele Traian Basescu, va fi aceeea de a simplifica sistemul birocratic de taxe si impozite.

Este si parerea specialistilor financiari.

„Trebuie ca firmele si populatia sa completeze cat mai putine declaratii, sa aiba posibilitatea de a plati online sau prin virament”, spune Bogdan Baltazar.

La randul sau, Cristian Parvan de la AOAR semnaleaza ca ”daca deschizi o afacere in Romania, trebuie sa completezi sute de formulare, declaratii, borderouri si alte mii de acte anual. E o birocratie desavarsita, care justifica mentinerea uriasului numar de functionari. E timpul sa intram si noi in secolul XX, sa renuntam la hartie si sa folosim mai mult calculatorul si internetul”, afirma omul de afaceri.

Hotarati-va rapid asupra taxelor si impozitelor din 2011

Oamenii de afaceri mai cer noului Guvern sa se hotarasca rapid asupra modificarilor Codului Fiscal pentru 2011. ”Mediul de afaceri vrea sa afle, in primul rand, ce taxe si impozite are de platit in 2011”, afirma analistul economic Razvan Orasanu, fost presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), intr-o analiza DailyBusiness.ro.

”Oamenii de afaceri vor sa stie ce au de platit, sa poata sa isi construiasca un plan de afaceri. Legea prevede clar: toate modificarile fiscale trebuie anuntate cu 6 luni inainte”, spune expertul.

In acelasi timp, consultantul economic Bogdan Baltazar considera ca politica fiscala este una dintre principalele probleme pe care Guvernul Boc 5 trebuie sa puna accentul.

”Haosul fiscal din ultima perioada a afectat nu numai firmele romanesti. A creat, la nivel extern, o perceptie negativa privind mediul de afaceri din Romania. Niciun investitor nu vine intr-o tara in care Codul Fiscal se schimba de la o luna la alta. E chestie de seriozitate, de profesionalism. Guvernul este corijent la aceste aspecte”, a aratat Baltazar.

Oamenii de afaceri spera, pe de alta parte, ca noul Guvern se va tine de cuvant si va plati datoriile catre firme, cele mai multe fiind rambursari de TVA. In prezent, statul blocheaza aproape 2 miliarde de euro in conturi, imprumutandu-se practic de la firme fara niciun cost.

Aveti solutii anti-criza pentru programul de guvernare al Guvernului Boc 5? Va asteptam opiniile.