- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

72% din romani, cu bugetul de Paste afectat de criza. Anul trecut erau 61%

20 Apr, 13:24 • Redactia DailyBusiness
Un procent de 72% dintre romani considera ca actuala criza economica le afecteaza bugetul familiei de Paste, fata de 61% in 2010, potrivit unui studiu realizata de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES).
72% din romani, cu bugetul de Paste afectat de criza. Anul trecut erau 61%

Practicile ai comportamentele legate de aceastasarbatoare s-au mentinut fata de anul 2010, dar criza economica se reflecta la nivel perceptiv al populatiei, intrucat un numar important de subiecti apreciaza ca acest fenomen le-a diminuat bugetul alocat pentru cumparaturile de Paste, potrivit realizatorilor studiului.

Comparativ cu anul 2010, proportia celor care apreciaza ca bugetul nu le va fi suficient pentru strictul necesar creste cu 3 procente, iar a celor care sustin ca vor fi nevoiti sa renunte la multe produse cunoaste o crestere de 6 procente.

De altfel, 56% dintre cei intervievati sunt de parere ca in acest an vor cheltui mai putin decat in anii trecuti pentru cumparaturile de Paste, iar 72% dintre respondenti sunt de acord ca actuala criza economica a afectat in mare si foarte mare masura bugetul familiei lor alocat Sarbatorii de Paste.
[img=1412]sursa: IRES[/img]
Cei mai afectati de criza se declara respondentii din regiunea de Sud a tarii, iar cel mai putin locuitorii din Transilvania si Banat.

44% dintre respondenti vor aloca pentru Sarbatorile Pascale din acest an un buget pe familie cuprins intre 100 si 500 de lei.

20% vor avea la dispozitie intre 501 si 1000 de lei, 8% vor avea intre 1001 si 1500 de lei, in timp ce pentru 18% bugetul va fi mai mic de 100 de lei.

Fata de 2010 se constata o usoara diminuare a bugetului general alocat acestei sarbatori: procentul celor care vor dispune de un buget mai mic de 100 de lei a crescut semnificativ fata de 2010, cand doar 11% se incadrau in aceasta categorie, iar segmentele din populatie care aloca un buget peste 501 lei sunt sensibil mai mici sau la fel ca in urma cu un an.

O treime dintre participantii la studiu afirma ca banii de care dispun pentru aceasta sarbatoare nu vor fi suficienti si vor fi nevoiti sa renunte la multe produse, iar pentru 14% situatia este si mai grava, acestia afirmand ca bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar.

Locuitorii din mediul rural (16,8%) si cei din Moldova (15,2%) par a fi cei mai afectati de lipsa unui buget pentru a-si asigura un minim necesar pentru aceasta sarbatoare.

Doar 18% dintre respondenti au concediu in perioada Sarbatorilor Pascale, constatandu-se o scadere cu 6% fata de anul 2010. Trei sferturi dintre cei intervievati vor petrece aceste sarbatori acasa si doar 4% vor pleca intr-o excursie.

Proportia celor care vor petrece acasa Sarbatorile de Paste a scazut cu 4% in acest an fata de anul 2010, insa cele 4 procente se regasesc in numarul celor care vor sta acasa, dar vor face vizite (18% in 2011, fata de 14% in 2010).

Pentru aprope jumatate din respondenti (49%), vinul de casa este bautura alcoolica ce se consuma cel mai mult la masa de Paste.

Tuica, berea si vinul din comert se afla si el e pe lista, in timp ce 13% dintre respondenti sustin ca la masa de Paste nu se consuma alcool.Tuica se consuma mai mult in mediul rural si in Transilvania si Banat, iar vinul de casa este consumat mai mult in Moldova.

Apa minerala conduce topul bauturilor non-alcoolice consumate de Paste(48%), urmata de sucurile carbogazoase (28%), sucurilenaturale (16%) sau sirop de fructe (4%).

Pentru Sarbatorile Pascale din acest an, 63% dintre respondenti isi vor prepara in casa prajiturile, 21% le vor cumpara, 10% vor cumpara si vor prepara incasa, in acelasi timp, iar 5% recunosc ca nu vor avea prajituri.

Jumatate dintre respondenti nu vor face, in acest an, cadouri de Paste celor dragi, iar 47% vor face acest lucru. Dintre acestia din urma, 61% spun ca aceste cadouri vor fi mai modeste decat cele de anul trecut.