COMPANII, CARIERE

Anul majorarilor salariale: Ce multinationale cresc remuneratiile angajatilor din Romania cu peste 16% in 2016

14 martie 2016, ora 07:45, autor(i): DailyBusiness.ro 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
woman-work-lunch.jpg
Inainte de eventuala crestere a salariului minim brut pe tara la 1.250 de lei din luna mai, unele companii mari au anuntat deja majorari, in unele cazuri chiar si peste acest nivel. Vezi ce multinationale au decis sa mareasca remuneratiile salariatilor din Romania in acest an.

Retailerul francez Carrefour a anuntat ca a crecut de la 1 februarie salariile pentru 95% dintre angajatii sai de baza, din magazine. Creșterile salariale medii, aplicabile începând cu 1 februarie 2016, variază între 16% și 21 %, în funcție de strategiile de dezvoltare regională și sectorială.  

În plus, Carrefour oferă în continuare salariaţilor săi un pachet semnificativ de beneficii care conține: tichete de masă în valoare brută de aproximativ 197 lei / lună, acordate din prima zi de muncă, asigurare de sănătate, primă de vacanță, prime de fidelitate, cupoane de magazin pentru sărbătorile de Paști, Crăciun sau pentru alte evenimente speciale, ajutoare financiare și zile de concediu suplimentare pentru evenimente deosebite din viețile angajaților.  

În divizia hypermarket, creșterea salarială de care vor beneficia 95% dintre angajații de bază din magazine s-a realizat prin semnarea unui act adițional, cu șase luni înainte de expirarea termenilor prezentului contract colectiv de muncă.  

În divizia de supermarketuri, deși sindicatul angajaților nu are reprezentativitate formală, Carrefour s-a întâlnit cu delegații acestuia și cu reprezentanți ai angajaților. Împreună au agreat creșteri salariale aplicabile din 1 februarie 2016, cu 6 luni înainte de data la care acestea aveau loc de obicei, creșteri care ating tot aproximativ 95% dintre angajații de bază din magazine.  


Si retailerul suedez de mobila Ikea a anuntat o creștere în etape a salariului minim brut pentru angajații full time din România de la 1.353 lei, la 2.000 lei.

Din ianuarie 2016, salariul minim este de 1.700 lei, iar în luna mai 2016 va crește la 2.000 de lei. Aceasta înseamnă o creștere cu 47% a salariului minim brut în
Ikea România din luna mai 2016 față de luna decembrie 2015.  

Creșterea salariului minim în Ikea România este cea mai recentă dintr-o serie de investiții pentru angajați pe care compania Ikea le-a făcut în ultimii doi ani.

În 2013, a fost introdus programul One Ikea Bonus, prin care toți angajații primesc un bonus de performanță, precum și programul de loialitate Tack!, prin care angajații care lucrează în compania Ikea de peste cinci ani sunt recompensați cu o contribuție anuală la planurile individuale de pensie.  

Compania a început un proces continuu de aliniere între toate țările din regiunea Europa de Sud Est (SEE), bazat pe evaluarea performanțelor individuale și corelat cu rezultatele financiare totale.

Prin urmare, toți angajații Ikea SEE din cele patru țări (România, Croația, Serbia și Slovenia) vor beneficia de un pachet de beneficii Total Reward, noi niveluri salariale bazate pe principii de corectitudine și incluziune care să contribuie pe termen lung la bunăstarea tuturor angajaților Ikea SEE începând cu anul financiar 2017 (septembrie 2016 – august 2017).  

Pe lângă nivelul salarial mai mare, angajații Ikea SEE beneficiază în acest moment de un pachet de beneficii care include asigurare medicală, asigurare de risc, mese subvenționate în Restaurantul Angajaților, discount de angajat, petreceri anuale, cadouri pentru copii – printre altele.


Si operatorul restaurantelor KFC si Pizza Hut din Romania a marit recent salariile angajatilor cu o medie de 20%.

“Incepând cu luna februarie, am crescut salariile angajaților cu o medie de 20% la nivel de restaurant. Cele două rețele de restaurante sunt în continuă dezvoltare, astfel că avem disponibile locuri de muncă în foarte multe orașe din România. În această perioadă căutăm peste 450 de colegi noi pentru restaurantele KFC și Pizza Hut pe care le vom deschide anul acesta la nivel național”, a declarat Mark Hilton, Franchise Business Consultant KFC şi Pizza Hut România.

Cei interesați de un loc de muncă la KFC sau Pizza Hut au posibilitatea de a obține un post fără experiență prealabilă, vârsta minimă pentru angajare fiind de 16 ani.

Pe lângă salariul de bază, angajații celor două lanțuri de restaurante primesc bonuri de masă și bonusuri trimestriale, în funcție de performanțe.

De asemenea, se acordă creșteri salariale corelate cu vechimea acestora. Un alt beneficiu îl constituie programul flexibil, pe care aceștia îl pot adapta în funcție de necesități. Ei pot opta fie pentru program full time, fie part time de patru sau șase ore, fie pot lucra doar în weekend (vinerea, sâmbăta și duminica).  

În acest an, în lunile martie și aprilie, lanțurile de restaurante KFC și Pizza Hut participă la două mari târguri de recrutare, în mai multe orașe ale țării: Târgul de Cariere și Angajatori de Top.

Reprezentanții celor două companii vor participa la târguri pentru a promova posturile vacante curente, însă și posturi noi ce vor apărea ca urmare a deschiderii unor noi restaurante, ca parte a planului de extindere din 2016. Reţelele de restaurante KFC și Pizza Hut au peste 3.200 de angajaţi la nivel naţional.   

Citeste si Salariul minim s-a triplat in 10 ani: Ce cheltuieli vor avea angajatorii daca va creste din nou de la 1 mai
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Sambata, 27 August 2016, 14:26
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter