- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Ce poate invata Romania din nationalizarea gigantilor americani Fannie si Freddie

09 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Romania ar trebui sa invete din modul in care statul american a salvat companiile Fannie Mae si Freddie Mac, cei doi giganti ai sistemului ipotecar, aflati in pragul falimentului, si sa sustina mai agresiv domeniile strategice, de la agricultura, la industrie si piata de capital, declara, pentru DailyBusiness.ro, specialistii din piata.
Ce poate invata Romania din nationalizarea gigantilor americani Fannie si Freddie

Salvarea Freddie Mac si Fannie Mae, cea mai semnificativa interventie a statului in economia americana din istorie, arata faptul ca, daca exista premize, statul poate interveni in economie fara nicio problema. Ceea ce s-a intamplat duminica in SUA, sustin specialistii, arata ca daca interesul national este pus in pericol, orice interventionism in economie este legitim si, mai mult, de preferat.

Cristian Ionescu, directorul agentiei de consultanta Coface Romania, considera ca masura luata de guvernul de la Washington era absolut necesara, in actualul context economic.

„Nu aveau alta solutie. Intreg sistemul financiar american si implicit cel mondial ar fi fost grav afectate de consecintele unui faliment. Un investitor dispus sa preia datoriile de sute de miliarde de dolari ale celor doua structuri ipotecare era imposibil de gasit, asa ca s-a luat decizia optima”, a explicat Ionescu, pentru DailyBusiness.ro.

Teoria, transformata in fapte concrete de americani, sterge cu buretele una dintre legile fundamentale ale economiei de piata – libertatea capitalului, conform analistului Ilie Serbanescu.

[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Ceea ce au facut americanii arata ca toate teoriile economice privind interventionismul in economie al statului nu mai sunt de actualitate[/quote]
Henry Paulson, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, declara, de altfel, duminica, ca decizia de preluare a Fannie Mae si Freddie Mac, cea mai ampla interventie a statului in sistemul financiar din istorie, a fost luata deoarece cele doua companii „sunt firme ipotecare importante si sunt atat de legate de sistemul financiar incat o cadere a uneia din companii ar fi cauzat o grava turbulenta pe pietele financiare din Statele Unite si din intreaga lume”.

[quote=Andreea Vass, cercetator la Institutul de Economie Nationala]Decizia americanilor pare la prima vedere o surpriza, dar nu e prima reactie de aceasta maniera nici in SUA, nici in lume. Cu atat mai putin surprinde romanii care au fost martorii preluarii datoriilor Bancorex sau pe cele ale Bancii Agricole de catre statul roman[/quote]
Andreea Vass considera ca, pe de alta parte, ca daca statul american nu intervenea, gigantii Fanny Mae si a Freddy Mac s-ar fi prabusit, iar acest fenomen ar fi presupus efecte majore in lant si blocarea sistemului financiar american.

„Panica nu este doar nationala, ci si internationala. Putem accepta, asadar, un astfel de interventionism statal corectiv daca este limitat in timp si daca efectele scontate sunt cuantificabile, evitand repetitia sa”, spune analistul.

„Dar sa nu uitam ca principiul care sta la baza interventionismului este ca statul american isi asuma responsabilitatea garantarii functionarii normale a economiei. Nu in ultimul rand, statutul final al celor doua entitati va fi decis de echipa viitorului presedinte, iar cea mai vehiculata idee apartine lui Alan Greenspan, care propune dezmembrarea gigantilor si privatizarea bucatilor rezultate. Adica terminarea ideii (false, de altfel) ca statul chiar trebuie sa salveze niste entitati private doar pentru ca se numesc eronat Government Sponsored Enterprises”, a mai spus Vass.

Fannie Mae si Freddie Mac detin sau garanteaza aproape jumatate din datoria de 12.000 de miliarde de dolari de pe piata americana a creditelor subprime, iar in ultimele patru trimestre fiscale au avut pierderi totale de aproape 14 miliarde de dolari.

Prunea: Statul roman ar trebui sa invete din exemplul american

Analistii economici spun ca Romania ar trebui sa invete din exemplul american si sa sustina mai agresiv domeniile de interes strategic, de la agricultura, industrie, in special cea care produce export, pana la piata de capital, aflata aproape de pragul falimentului.

„Nu vorbesc despre nationalizare ci despre o prezenta mai activa a statului in economie, prin stimularea dezvoltarii domeniilor de interes”, spune Petru Prunea, membru in Consiliul de Conducere al Bursei de Valori Bucuresti si director al companiei Broker Cluj.

[quote=Petru Prunea, membru in conducerea Bursei de Valori Bucuresti]In agricultura, de pilda, este nevoie de programe de finantare, de o sustinere reala a investitorilor. In piata de capital avem nevoie de oferte atractive, cum ar fi CEC-ul, iar in industrie, statul ar putea acorda facilitati mai ales pentru cei care fac exporturi[/quote]
„Daca americanii o fac, noi de ce sa nu facem la fel?”, se intreaba Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Au facut-o si englezii cand au preluat Northern Rock (banca de investitii aflata in pragul falimentului din cauza crizei creditelor ipotecare – n.r.). Asa ca eu cred ca e timpul ca statul, noul guvern ce va veni din toamna, sa aiba mai multa initiativa si sa intervina mai serios in sustinerea economiei prin facilitati fiscale, legislative etc.”, considera Mihai Ionescu.

Andreea Vass, cercetator la Institutul de Economie Nationala, considera ca statul roman ar trebui sa isi creeze un mecanism care sa ii permita sa intervina rapid si eficient in cazuri similare.

„Au trecut ani buni de cand sistemul nostru bancar a intrat intr-o stare de normalitate, fara evenimente negative majore. Autoritatile nu au luat insa nici o masura preventiva in acest sens, cu exceptia masurilor de franare a creditarii. Insa statul american unge acum un mecanism de peste 5.2 trilioane de dolari cu vreo 110 miliarde dolari. Adica aproape PIB-ul nostru. Ceea ce poate face statul roman cu adevarat tine de simplificarea legislatiei si de clarificarea ei. Neinterventionismul este preferabil legilor stufoase, iar codurile de conduita reprezinta o solutie mult mai sanatoasa, de natura preventiva”, a declarat Vass, pentru DailyBusiness.ro.

Analistul economic considera ca solutia de fond ramane incheierea procesului de privatizare prin mecanismele bursiere deschise si alimentarea circuitului economic privat cu aceste resurse economice blocate in proprietatea statului.

Andreea Vass a declarat ca piata de capital, de pilda, ar putea fi stimulata cu un impozit de 1% aplicat tuturor tranzactiilor cu titluri de valoare aplicata pe o perioada de 3 ani, indiferent de perioada detinerii (sub un an sau peste un an), dupa care sa se revina la cota unica de 16%.

In ceea ce priveste agricultura, cercetatorul crede ca solutia ar tine de reconversia profesionala, realocare spre agricultura in ferme performante si in industriile agro-alimentare sau alte industrii.

Analistul Cristian Ionescu spune ca o interventie a statului in economie, indiferent de motiv, este insa de evitat, mai ales atunci cand afecteaza mediul privat.

„Daca s-ar intampla asa ceva, sa intervii, de pilda, in sustinerea unor ramuri industriale, ar insemna sa le defavorizezi pe altele. Trebuie sa calculezi foarte bine cand, unde si in ce conditii poti sa intervii, pentru a nu afecta mediul de business”, a mai spus analistul.

Analistul economic Ilie Serbanescu crede ca ce s-a intamplat in Statele Unite nu se va intampla niciodata la noi, in sensul ca autoritatile europene nu vor aviza un astfel de demers, indiferent de natura acestuia.

[quote=Ilie Serbanescu, analist economic]Exista o zicala populara: Sa nu faci ce face popa, ci ceea ce iti zice popa! Cam asa e si cu americanii[/quote]
„Ei vorbesc despre economia de piata, de pericolul pe care il reprezinta interventia statului in economiei, dar ei fac exact pe dos. E vorba de demagogie, de ipocrizie. Noua UE nu ne-ar permite niciodata o astfel de masura”, a mai spus analistul.