- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Petrom ar putea plati o redeventa de cinci ori mai mare, de circa 500 mil. euro

05 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Compania Petrom ar putea plati statului roman o redeventa anuala (taxa de exploatare a zacamintelor - n.r.) de circa 500 mil. euro, de peste cinci ori mai mare decat in prezent. Noua modalitate de calcul este inclusa in proiectul de modificare a Legii Petrolului, propus de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
Petrom ar putea plati o redeventa de cinci ori mai mare, de circa 500 mil. euro

Redeventa ar urma sa se recalculeze trimestrial, in functie de cotatiile internationale ale titeiului, conform ANRM.

Autoritatile romane au gasit o modalitate in a obliga OMV-Petrom sa plateasca mai multi bani pentru exploatarea zacamintelor de petrol si gaze pe care le-a preluat in 2004, odata cu contractul de privatizare.

Documentul semnat de statul roman si aprobat la vremea aceea cu entuziasm de parlamentari, ca un succes fara precedent in domeniul privatizarilor din Romania, prevede o redeventa fixa, de 5,6 euro pe tona de petrol extrasa din zacamintele din Romania pana in 2014, adica pentru 10 ani. Petrom plateste astfel o suma anuala de circa 347 milioane de lei pe an (circa 96 milioane euro), conform ANRM.

Deoarece din 2004, anul privatizarii, si pana in prezent pretul petrolului a crescut de circa cinci ori, autoritatile considera ca nivelul redeventei trebuie majorat, iar o posibila „portita” prin care poate fi realizat acest lucru, fara a fi atacat contractul de privatizare, este modificarea legislatiei.

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale a propus astfel o serie de modificari la Legea Petrolului, prin care „redeventa petroliera va fi calculata in functie de cotatiile internationale ale petrolului si va fi reactualizata trimestrial”.

„Redeventa va fi calculata, luand in calcul pretul titeiului, conform cotatiilor internationale sau pretul de livrare al acestuia, daca acesta din urma este mai mare decat pretul titeiului conform cotatiilor internationale”, a declarat, pentru DailyBusiness, Bogdan Gabudeanu, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

„In plus, in calculul redeventei va fi introdus si indicele de profitabilitate care reprezinta un indicator ce implica cheltuielile implicate de extractia petrolului, pentru fiecare zacamant comercial in parte, comunicate trimestrial, autoritatii competente”, a mai spus Gabudeanu.

Astfel, daca la inceputul contractului de privatizare, pretul petrolului era de circa 30 de dolari/baril, la inceputul acestui an a depasit granita celor 100 de dolari/baril.

Un calcul ipotetic, ce nu include influenta indicelui de profitabilitate, arata ca Petrom ar fi nevoita sa plateasca de peste cinci ori mai mult decat in 2004, de la 96 de milioane de euro la circa 500 de milioane de euro, in 2008. Suma ar putea fi chiar mai mare in conditiile includerii indicelui de profitabilitate.

Petrom nu si-a anuntat, oficial, profitul net pe anul trecut, expertii Erste Bank estimand insa ca acesta se va situa la 2,17 miliarde lei, peste estimarile companiei, care indicau un profit net de 1,693 miliarde lei.

Petrom a inregistrat, in 2006, un profit net de 2,285 miliarde lei, cu 61% mai mare decat cel din 2005, ca urmare a cresterii preturilor produselor petroliere si gazelor, dar si a cresterii vanzarilor companiei.

Petrom: Juristii companiei analizeaza modificarile aduse legii

Petrom a anuntat, in replica la anuntul ANRM, ca analizeaza in prezent modificarile aduse Legii Petrolului si va formula in cel mai scurt termen un punct de vedere privind noile prevederi incluse de expertii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Dan Pazara, directorul de comunicare Petrom, a declarat, pentru DailyBusiness, ca spera ca ANRM sa nu ridice problema modificarii contractului de privatizare sau a unor prevederi ce fac referire sau influenteaza actul oficial semnat intre statul roman si OMV.

„Stabilitatea fiscala este o componenta esentiala in domeniul de titei si gaze datorita volumului mare de investitii si perioadei de derulare a acestora. Petrom are un plan de invesitii foarte agresiv, de peste 3 miliarde de euro pana in 2010, si de aceea speram ca statul roman sa isi indeplineasca clauzele si obligatiile contractuale prevazute prin contract”, a declarat Pazara.

Legea petrolului ar putea fi modificata in aceasta luna

In ciuda avertismentelor Petrom, conducerea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale spune ca are toate motivele legale pentru a opera modificarea Legii Petrolului, fapt ce va duce la o crestere sensibila a redeventei platita de companie.

„Proiectul este acum in dezbatere publica. Vom discuta si cu cei de la Petrom si speram ca pana pe 15 februarie sa finalizam acest proces”, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu. El spera ca proiectul sa intre apoi cat mai repede in atentia guvernului, iar apoi sa fie aprobat de parlament.

Cresterea redeventei, un proiect mai vechi

Intentia Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale de a modifica Legea Petrolului apare in contextul in care si in parlament s-a incercat acest lucru.

DailyBusiness anunta anul trecut ca sansele ca privatizarea sa fie rediscutata sunt foarte mari, Parlamentul demarand doua actiuni paralele ce pot forta compania austriaca sa plateasca taxe anuale mai mari statului roman.

Analistii economici estimau insa ca modificarea redeventei pentru Petrom va fi greu de realizat, daca nu imposibil.

„E greu sa anulezi o lege data chiar de tine, dar sansele cresc daca invoci conditiile din piata. Iar problema cu redeventa este una serioasa, in conditiile in care, din momentul semnarii contractului si stabilirii redeventei, aceeasi pentru urmatorii 10 ani, pretul titeiului a crescut la 99 de dolari pe baril”, a declarat, in decembrie, Radu Limpede.

Ideea schimbarii termenilor din contract nu este imposibil de luat in calcul. „Sa modifici contractul de privatizare va fi destul de dificil, dar nu strica sa incerci. Pana la urma, atunci cand pierzi bani buni dintr-un asemenea contract pagubos, cum este cel cu OMV, nu iti ramane decat sa incerci pe toate caile ori sa scapi de el, ori sa il renegociezi”, a declarat, cu acea ocazie, analistul economic Ilie Serbanescu.

Petrom a fost privatizata in 2004, iar principalul actionar al companiei este societatea austriaca OMV Aktiengesellschaft, care detine 51,011% din actiuni.

Ceilalti actionari sunt Fondul Proprietatea cu 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie, cu 2,026% si altii cu 6,214%.