- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Producatorii romani ameninta hipermarketurile cu represalii concrete

20 Feb, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Producatorii agricoli ameninta ca din luna martie vor declansa un conflict deschis cu retelele de hipermarketuri prezente in Romania, urmand sa picheteze magazinele, sa blocheze retelele de aprovizionare si chiar sa cumpere si sa incendieze produsele agricole din import comercializate de acestea.
Producatorii romani ameninta hipermarketurile cu represalii concrete

Miza protestului o constituie „embargoul” pus de marii retaileri asupra produselor romanesti, conflict prezentat recent de DailyBusiness.

In esenta, producatorii spun ca peste 80% din produsele alimentare vandute in supermarketuri provin din import si ca astfel, producatorii romani sunt dezavantajati, in conditiile in care nu pot avea acces in marile orase, controlate in prezent de retailerii de genul Carrefour, Kaufland, Billa, Cora, Metro sau Auchan.

Stefan Niculae, presedintele Federatiei Agrostar, a avertizat marti ca, de la declaratii, in martie se va trece la fapte, iar primele actiuni vor viza blocarea aprovizionarii marilor retele de retail.

„Orice discutii cu retailerii s-au lovit pana acum de un adevarat zid. Ei pun taxe pe accesul in magazin, taxe pe raft, ne cer sa fim de acord sa ne plateasca la doua luni, si asa mai departe. Nu vom mai tolera acest comportament si de aceea vom declansa protestele”, a spus Niculae. „In primul rand, vom bloca retelele de aprovizionare, iar daca va fi nevoie, vom merge cu cateva mii de sindicalisti in magazine, vom cumpara produsele din import, vom merge in curte si le vom da foc”, a mai spus Niculae.

La protest se vor ralia si reprezentantii sindicatelor din industria alimentara. Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), a declarat ca protestul este unul legitim si se doreste a fi un semnal de alarma fata de situatia extrem de grava din industria alimentara, serios afectata de politica de achizitii a marilor retele de retail.

„Degeaba produci daca nu ai unde sa vinzi. Atata timp cat marile retele au monopolizat practic vanzarile in marile orase si tu, ca producator roman, nu ai acces in magazin, te paste falimentul. Ne vom ralia protestului si ca o prima masura, vom imparti fluturasi la intrarea in marile magazine, in care vom cere clientilor sa cumpere produse romanesti”, a declarat Frumosu.

Marii operatori de retail, de la Cora la Carrefour si Auchan, contactati de catre DailyBusiness, nu au comentat declaratiile producatorilor. Surse din piata spun insa ca demersurile producatorilor au generat destula ingrijorare in randul marilor retaileri, actiuni de protest la usa hipermarketurilor putand sa genereze o perceptie negativa a consumatorilor, fapt ce ar putea afecta vanzarile.

Comisia Europeana va ancheta politica marilor magazine

Producatorii romani de alimente au primit, in conflictul cu hipermarketurile, un ajutor nesperat chiar din partea Parlamentului European.

Un numar de 439 de deputati europeni au semnat luni o declaratie scrisa privind anchetarea si solutionarea abuzurilor marilor retaileri din UE.

O serie de retele de magazine, printre care se afla lantul Tesco din Marea Britanie si Carrefour din Franta, au devenit „cantonierii” care controleaza accesul agricultorilor si al altor furnizori la blocul de 490 milioane de consumatori, se arata in declaratie.

Potrivit declaratiei parlamentarilor europeni, dovezi din 27 de tari membre UE indica faptul ca marile hipermarketuri fac abuz de puterea lor de cumparare pentru a reduce preturile pe care le platesc furnizorilor pana la „niveluri imposibil de sustinut si le impun conditii nedrepte”.

Parlamentul European „cere Comisiei sa propuna masuri adecvate, inclusiv directive, pentru a proteja consumatorii, muncitorii si producatorii de orice abuz al unei pozitii dominante sau orice impact negativ identificat in cursul acestei investigatii”.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus ca vor fi facute comentarii de catre Comisie abia dupa ce documentul Parlamentului European va ajunge la aceasta.

„Decizia Parlamentului nu face altceva decat sa confirme situatia din mai multe tari europene, printre care si Romania”, considera Adrian Radulescu, directorul de cabinet al ministrului Agriculturii, Dacian Ciolos.

„Exista o pozitie dominanta a marilor retele de retail in relatia cu producatorii, pozitie ce afecteaza mediul concurential”, a afirmat Radulescu.

„Va dau un singur exemplu, elocvent. Supermarketurile iau marfa de la producatori si o platesc peste doua luni, astfel ca isi finanteaza afacerea pe banii producatorilor. In mod normal, ar trebui sa isi ia credite la banca si sa plateasca la 7 zile, ca toata lumea”, a mai spus Radulescu.

Ministerul Agriculturii cheama producatorii si retailerii la negocieri

Ministerul Agriculturii a anuntat ca va incerca sa medieze conflictul, in asa fel incat sa nu se ajunga la proteste violente precum cele din Franta, din anii trecuti, cand pescarii au varsat tone de peste in curtea supermarketurilor, nemultumiti de faptul ca operatorii de retail preferau sa cumpere peste mai ieftin din Marea Nordului.

Adrian Radulescu a declarat ca o runda de negocieri va avea loc in maxim doua saptamani.

„Vrem sa ii punem la aceeasi masa si sa negociem clauzele de acces in magazin, sa vedem in ce masura magazinele vor sa sustina industria romaneasca sau daca vor doar sa profite de pe urma apetitului crescut pentru consum al romanilor”, a spus Radulescu.

„Trebuie reglementata odata aceasta situatie, in asa fel incat producatorii romani de legume, fructe si alte alimente sa aiba acces in magazine si sa nu mai vedem la raft atatea produse straine, majoritatea de proasta calitate”, a mai spus oficialul guvernamental.