- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: BNR va mentine dobanda la 10%, iar leul ar putea avea de suferit

30 Jul, 00:01 • gecad.net
Analisitii financiari estimeaza ca banca centrala va mentine nivelul actual al dobanzii cheie la 10% pe an, in sedinta consiliului de administratie de joi, 31 iulie. Decizia ar putea "penaliza" usor leul, ce s-ar putea inscrie pe un trend de depreciere spre 3,6 -3,65 lei/euro.
Analisti: BNR va mentine dobanda la 10%, iar leul ar putea avea de suferit

Dan Bucsa, seful diviziei de cercetare pentru piete monetare in cadrul Bancpost, considera ca banca centrala nu va majora dobanda cheie in sedinta din 31 iulie, urmand sa o mentina la 10%/an „in ciuda nivelului ridicat al inflatiei anuale din iulie, care ma astept sa fie peste 9%”.

De altfel, un semnal ca banca centrala considera ca actualul nivel ar putea fi suficient pentru a inscrie inflatia in cote acceptabile a fost chiar ultima majorare a dobanzii, cu doar 0,25 puncte procentuale, la ultima sedinta de politica monetara, „care a avut mai degraba un rol de semnal”, mentioneaza economistul Bancpost.

La randul lor, reprezentantii Raiffeisen Bank considera ca banca centrala va mentine nivelul actual al dobanzii cheie, de 10% pe an „in ciuda inflatiei mari care este de asteptat in iulie, de 9,4%”.

Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, inclina la randul sau spre o decizie a BNR in care nivelul actual al dobanzii cheie ar fi pastrat.

„Atunci cand a fost operata ultima majorare a ratei, la 10%, la nivelul bancii centrale se cunostea atat ca inflatia din iulie va atinge un nivel maxim anual, de peste 9%, cat si nivelul cresterii economice. Prin urmare ar fi nejustificat ca BNR sa recurga la o majorare suplimentara, luand in calcul date care erau stiute de la ultima sedinta de politica monetara”, a spus Alexandru Chidesciuc.

Mentinerea nivelului actual al dobanzii cheie ar putea conduce la deprecierea usoara a leului, considera analistii financiari.

„Principalii jucatori de pe piata valutara sunt strainii, iar analistii financiari din strainatate considera ca dobanda cheie la lei ar trebui sa urce la 11%. Prin urmare, leul ar putea fi usor penalizat de investitorii straini in cazul in care dobanda ar ramane la 10% pe an”, sustine economistul sef al ING Bank.

Chidesciuc se asteapta ca, in cazul in care banca centrala anunta joi un nivel al dobanzii cheie de 10% pe an, leul sa intre pe un usor trend de depreciere.

„Cred ca nivelul cursului poate ajunge lunile urmatoare din nou la 3,65 lei/euro, dar pentru finele anului vad o apreciere spre 3,56 lei/euro”, sustine economistul ING.

Si analistii Raiffeisen Bank sustin ca leul se va mai deprecia de la nivelul actual pana la 3,6 lei/euro lunile urmatoare, cursul urmand sa inchida anul la circa 3,5 lei/euro.

Analistii financiari se asteapta ca, incepand cu luna august, inflatia sa reintre pe un trend descendent. Ar putea dezinflatia sa determine BNR sa reduca dobanda cheie spre sfarsitul anului?

„Nu vad oportuna o scadere a nivelului dobanzii cheie decat in momentul in care trendul dezinflationist (scadere sustinuta a inflatie – n.r.) va deveni evident”, considera economistul Bancpost.

La randul sau, Alexandru Chidesciuc crede ca doar nivelul mic al inflatiei ce poate fi asteptat pentru primul trimestru din 2009 ar putea determina BNR sa „taie” din dobanda cheie.