FINANTE-BANCI

Chitoiu: Cota unica de impozitare ramane neschimbata pana in 2016 (Update 2)

24 octombrie 2013, ora 11:50   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Calc-01.jpg
Vicepremierul Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor Publice, a declarat joi, la Timisoara, ca nivelul de 16% al cotei unice asigura competitivitate pentru economia romaneasca si va ramane neschimbat "in perioada 2013-2016".

"Din punct de vedere al impozitarii directe, pe profit, pe dividende si pe toate veniturile obtinute de o persoana fizica, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE si din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. Ea va ramane neschimbata pe perioada 2013-2016", a declarat ministrul Chitoiu, facand referire la informatia vehiculata recent in media privind discutii pentru cresterea acesteia la 22% din 2014.

Vicepremierul a mentionat ca Executivul a luat la inceputul anului o serie de masuri de natura fiscala, de introducere sau majorare de impozite, dar numai in ceea ce priveste impozitarea resurselor sau a veniturilor suplimentare obtinute din liberalizarea pretului la gaze sau energie, tinand cont si de alinierea la calendarul asumat cu UE pentru accize, informeaza Agerpres.

El a mai evidentiat ca lipsa de lichiditate si de finantare este cea mai mare problema a IMM-urilor, in momentul de fata, iar mediul economic se confrunta cu o presiune fiscala din punct de vedere al nivelului impozitarii, insa numai in ceea ce priveste impozitarea fortei de munca.Manolescu (MFP): Angajamentul este de a mentine cota unica la 16%

Informatiile care au aparut in media despre cresterea cotei unice se refera la discutii politice si generale, o astfel de masura nu se sustine, iar angajamentul este de a mentine cota unica la 16%, a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Dan Manolescu.

ôCeea ce a aparut in spatiul media este o discutie politica. Au fost discutii generale legate de anumite posibilitati de a acoperi nevoile bugetului pe 2014. Nu se sustine o astfel de masura. Acea discutie lansata despre cresterea cotei unice probabil facea parte din eventuale variante care, la nivel politic, au fost puse in discutie. Nu are sustinere si nu este o varianta luata in discutie. Nici nu exista o alta varianta de compensare (a veniturilor bugetare mai scazute decat nivelul planificat pe primele noua luni din 2013 - n.a.). Metoda cea mai eficienta si pe care o asteapta toata lumea este combaterea evaziunii fiscaleö, a spus Manolescu, potrivit Agerpres.

Oficialul MFP a adaugat ca, in masura in care este posibil, se incearca mai mult o reducere a CAS decat o reducere a TVA si vor fi cautate solutii de implementare a reducerii CAS in prima instanta.

Manolescu a mentionat ca varianta cea mai probabila de relaxare fiscala este reducerea CAS combinata cu o reasezare a sistemului de deduceri. Reasezarea sistemului de deduceri poate scadea sarcina fiscala in zona salariilor mici si medii, in timp ce reducerea CAS va diminua sarcina fiscala in zona salariilor mari.

El a explicat ca in Romania taxarea fortei de munca este extrem de ridicata in zona salariilor (80% sarcina fiscala cumulata angajat - angajator) si mai permisiva in zona drepturilor de autor, activitatilor independente, ceea ce duce si la incercari din partea contribuabililor de a evita sarcina fiscala.

Citeste si: Impozite mai mari si mai multe la nivel global

Cresterea cotei unice, necesara pentru majorarea salariilor si pensiilor fara un deficit mai mare (Update 1)

24 octombrie 2013, ora 11:00   | 2 comentarii publicate
pocket_money_5.jpg
Cresterea cotei unice de la 16% la 22% ar fi necesara daca FMI si CE nu accepta pentru 2014 un deficit bugetar mai mare din cofinantarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor si a pensiilor, mai ales dupa o incasare la noua luni cu mult sub programul de la inceputul anului, afirma surse oficiale.

Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.

Cu toate acestea, autoritatile au un program de baza pentru anul viitor care nu prespune majorari de taxe, daca va fi acceptata de Comisia Europeana o rectificare bugetara pe ultimul trimestru ce incorporeaza o crestere economica de 2,2% pe acest an si de aplicarea clauzei de investitii pentru 2014.

Comisia Europeana discuta in prezent introducerea unei reguli care sa permita depasirea tintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investitiilor de cofinantare a programelor sustinute din fonduri UE pentru statele aflate in conditii dificile si fara a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.Solutia pentru incasari mai mari in 2014, potrivit lui Liviu Voinea, ar veni din cresterea agregata interna atat din investitiile publice, inclusiv programe UE, cat si din consumul sectorului privat.

Chitoiu: PNL nu sustine orice crestere a cotei unice

Partidul National Liberal nu sustine si nu va sustine orice masura de majorare a cotei unice, a anuntat vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu, ministru al Finantelor.

"La nivelul conducerii USL a avut loc o discutie informala, in perspectiva constructiei bugetului pe 2014, in ceea ce priveste cresterea veniturilor. Masurile invocate nu sunt cuprinse in prevederile programului de guvernare, iar PNL ramane consecvent angajamentelor facute prin acest document de baza al guvernului USL, aprobat de Parlamentul Romaniei. PNL nu sustine si nu va sustine orice masura de crestere a cotei unice de 16%", se arata intr-un comunicat de presa al PNL semnat de vicepremierul Daniel Chitoiu, citat de Agerpres.

Precizarile PNL sunt facute in contextul unor informatii aparute in presa potrivit carora cota unica ar urma sa fie majorata de la 16% la 22% si iar TVA ar fi redusa de la 24% la 22%.

USL pregateste o bomba fiscala: Cresterea cotei unice la 22% (Articol initial)

24 octombrie 2013, ora 08:39   | 2 comentarii publicate
teapa1.jpg
Liderii USL au vorbit la finalul ultimei sedinte a coalitiei despre varianta reducerii TVA de la 24 la 22% ási cresterii cotei unice de la 16 la 22% in contextul discutiilor legate de constructia bugetara pentru anul 2014.

Surse din USL au declarat ca discutia ar fi avut loc la finalul sedintei de vineri, cand a venit vorba despre modul in care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 si despre necesitatea unor fonduri suplimentare. á

In acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea cresterii cotei unice, in prezent de 16%, dar si a reducerii TVA, care acum este de 24%. O varianta a fost ca acestea sa ajunga la acelasi nivel.

Conform surselor citate, a fost vehiculat un cuantum de 20% sau 22% pentru cota unica, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelasi nivel, in functie de eventuale simulari realizate pentru bugetul pe 2014. áAntonescu: A existat "o discutie informala" in USL, nu o propunereá

áPresedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seara ca a existat o discutie la nivelul USL despre cresterea cotei unice, dar una "informala" si "ipotetica", mentionand ca nu a fost avansata insa ca propunere din partea PSD sau a PNL si nimeni nu a sustinut-o, relateaza Ziare.com á

"A existat o discutie, nota bene, nu o propunere a premierului sau a cuiva de a se mari cota unica, ci a existat o discutie sau mai curand un inceput de discutie in perspectiva constructiei bugetului pentru anul viitor, in care s-au infatisat diferite variante pentru a putea spori veniturile", a declarat Antonescu, intr-o interventie la Realitatea TV.

"Intre aceste variante pur teoretice se numara si aceasta, dar nimeni, nici premierul Ponta, nici cineva din PSD, evident nici nu poate fi vorba de cineva din PNL, nu a sustinut-o. De aceea, ce va pot asigura eu in acest moment, stiind foarte bine si care este pozitia ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, si avand aceasta discutie, este ca nu marirea cotei unice va fi varianta aleasa. Nu a existat o propunere in acest sens, cu atat mai putin o presiune din partea premierului sau a PSD", a mai spus Antonescu. á

El nu sustine o astfel de schimbare fiscala.

"Cert este ca PNL nu va accepta sub nicio forma, cat se afla la guvernare, cresterea cotei unice de impozitare din simplul motiv, nu dintr-o ambitie ideologica sau partizana, pur si simplu nu e de imaginat ca o marire si a cotei unice ar putea fi suportata de un mediu de afaceri care si asa se misca foarte, foarte greu", a mentionat Crin Antonescu.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrians a spus:
24/10/2013 13:57
Ar trebui introdu-sa o lege care sa stipuleze in mod clar si echivoc ca partidul/aliantele care in perioada campaniei electorale promit un anumit lucru pe care ulterior ajungerii la putere nu il mai respecta,aceasta se numeste frauda electorala si alegerile devin nule de drept.Mai mult,celor care au facut acest lucru in mod automat li se deschide dosar penal.Este singura modalitate ca acesti oportunisti nascuti mincinosi sa fie opriti sa ne mai minta cu zimbetul pe fata.Sper ca sa se gaseasca totusi partidul care sa marseze pe acaesta idee.
 
Mirabela M a spus:
10/12/2013 19:43
Faptul ca Traian Basescu sustine cresterea cotei unice, subliniaza inca o data faptul ca acesta este doar o papusa in ceea ce priveste relatia Romaniei cu FMI, fond care cere ori de cate ori are ocazia marirea CUI.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 06:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter