FINANTE-BANCI

Cum ii "ajuta" Fiscul pe contribuabili: Functionarii publici competenti, tot mai putini

18 septembrie 2013, ora 12:35   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
conta.jpg
Numarul functionarilor publici ai Fiscului capabili sa ofere raspunsuri corecte si utile contribuabililor este din ce in ce mai mic, releva un studiu realizat de Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT).

Asociatia a verificat din nou, in perioada iunie-august 2013, modul in care Fiscul din Romania reuseste sa vina in ajutorul contribuabililor cu informatiile necesare.

Cea de a treia editie a proiectului ôFiscul util si politicosö a inclus 216 administratii fiscale din toata tara, care au fost testate privind cunosterea unei prevederi relativ recente: OG 8/2013.

Doar 6% din functionarii publici ai Fiscului au reusit sa raspunda corect la o intrebare adresata de Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), care verifica modul in care Fiscul din Romania reuseste sa vina in ajutorul contribuabililor cu informatiile necesare. La precedentele editii, procentul era ceva mai ridicat.Asa cum legislatia ne-a obisnuit, si in cazul testat de ARSIT exista prevederi contradictorii intre actul legislativ si normele sale de aplicare, asa cum ARSIT a sesizat public inca din ianuarie 2013.á

Functionarii publici ai Fiscului tin tot mai putin pasul cu schimbarile legislative - doar 6% au oferit un raspuns corect privind OG 8 /2013.

Dintre cei 216 functionari publici, niciunul nu avea cunostinta despre faptul ca norma excede legea si nu a putut oferi un raspuns 100% corect.

Intrebarea adresata tuturor a fost urmatoarea:
"Sunt o microintreprindere inregistrata la Registrul Comertului ca platitor de impozit pe venit. Derulez activitati de arhitectura, dar probabil voi face si consultanta. CAND si CARE E PROCEDURA prin care devin platitor de impozit pe profit? Am inteles ca este posibil sa se intample asta chiar de la prima facturare a serviciilor de consultanta".á

Cele doua raspunsuri puteau fi:
a) Treceti la impozit pe profit incepand cu anul urmator celui in care ati inregistrat primul venit din consultanta (conform prevederilor din Codul Fiscal, Titlul VI alin (5))
b) Treceti la impozit pe profit chiar din trimestrul in care inregistrati primul venit din consultanta (conform prevederilor din Normele Metodologice de Aplicare a Codului Fiscal, Titlul VI

Dintre cele 216 de administratii studiate:
a) 67 au dat raspunsuri eronate;
b) 109 nu au oferit raspuns;
c) 28 au dat raspunsul: ôCititi legeaö;
d) 12 au dat raspunsul unul din cele doua raspunsuri posibil corecte, mentionate mai sus.

Din cele 12 de administratii care au dat raspunsul corect, cele mai profesioniste si amabile echipe au fost ţn Sectorul 1 Bucuresti, Bistrita-Nasaud (jud. Bistrita), Gaesti (jud. Dambovita), Focsani (jud. Vrancea), Beresti (jud. Galati).

Reprezentantii ARSIT remarca faptul ca, din pacate, concluziile anului 2012 raman valabile si in 2013. Astfel, functionarii publici sunt supra-incarcati si nu sunt specializati pe un anumit domeniu de asistenta ľ motiv pentru care de multe ori nu sunt in masura sa ofere raspunsuri corecte si utile contribuabililor.

Desi la nivelul ANAF exista o procedura privind acordarea de asistenta telefonica,áfunctionarii nu raspund spunand numele institutiei unde s-a sunat si nici numele lor. Inca de anul trecut, ARSIT a solicitat ANAF aceasta procedura, insa pana in acest moment nu a primit-o.

Citeste si:áFiscul ramane politicos, dar inutil. Functionarii nu stiu cum se aplica TVA la incasare

In urma concluziilor primelor doua editii ale cercetarii, ARSIT a formulat o serie de propuneri de imbunatatire a calitatii serviciilor oferite contribuabililor de catre functionarii publici din administratiile fiscale. Din pacate, desi propunerile ARSIT de anul trecut au fost aduse la cunostinta ANAF, nici una dintre ele nu a fost macar urmarita la nivel declarativ.

In 2013, ARSIT se concentreaza, de asemenea, pe proiectul äBaromentrul Cromaticö, care isiápropune transparentizarea modului in care institutiile publice din Romania cheltuie efectiv banii publici; proiectul are deja in curs de formulare primele concluzii.

ARSIT a initiat, de asemenea, proiectul "Tribunalul fiscal" si va continua sa sustina activ infiintarea de instante specializate in domeniul fiscal.

Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), membra a Taxpayers Association of Europe (Asociatia Contribuabililor din Europa), este o organizatie non-profit, care s-a infiintat din dorinta de a reprezenta vocea contribuabilului roman in relatia cu autoritatile statului.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
dan a spus:
18/09/2013 13:29
Din pacate este o boala care cuprinde tot sistemul ,macar daca le-ar oferi un training angajatilor pt.ca sunt sigur ca daca iti arata cineva cum sa lucrezi totul se invata , dar lipsa interesului se rasfrange asupra noastra a tuturor si asta nu este bine.
Cum vrem noi sa facem parte din Comunitatea Europeana sau Schengen daca ne dovedim ca suntem incompetenti???
 
Ionescu a spus:
18/09/2013 16:35
angajatii fiscului chiar sint incompetenti si rau intentionati. de la refuzul de a primi cereri, conform legii, pina la incompetente de genul restante si penalitati de 4-5 ani, in conditiile in care contribuabilul nu este anuntat ca are de plata, ei nu raspund sub nici o forma de greselile pe care le fac (nu ma incalzeste ca-l da afara pe prost, atita timp cit eu nu-mi pot recupera prejudiciul). platim taxe si impozite aberante daca le raportezi la salarii si la valoarea reala a bunurilor impozitate (masini de 20-30 de ani care sint impozitate cu de 3-4 ori/an valoarea lor)
in romania proprietetea nu este grantata, oricind statul iti poate lua orice vrea el, prin manevre fiscale! miine impozitul pe case poate fi majirat de 1000 de ori... platiti sclavilor daca va permiteti, daca nu, dati-le la noi, ca va luam chirie pentru ceva ce ati avut dar nu va permiteti. cam asta este politica guvernului si a parlamentului romaniei vis-a-vis de cetateanul de rind.
si tovarasul de la cotroceni, care ar trebui sa fie garantul constitutiei, a tacut 23 de ani si o sa mai taca si de acum incolo.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 08 August 2022, 00:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter