- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Dobanda cheie indeamna la prudenta. Creditele s-ar putea scumpi

28 Jun, 00:53 • adrian.mihaltianu
Persistenta incertitudinilor, atat la nivel internationala cat si local, au facut ca banca centrala sa fie mai prudenta si sa mentina dobanda cheie la 5,25% pe an. Vezi ce spun analistii chestionati de DailyBusiness.ro despre aceasta decizie si care sunt efectele pe piata bancara si asupra dobanzilor.
Dobanda cheie indeamna la prudenta. Creditele s-ar putea scumpi

Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania, se asteapta la o [b]crestere a dobanzilor la credite in S2[/b] ca urmare a mentinerii dobanzii cheie.

„Datorita inghetarii ciclului de relaxare a politicii monetare, ma astept ca trendul descendent al dobanzilor la credite sa se inverseze si chiar sa asistam la o crestere a dobanzilor in cel de-al doilea semestru, in conditiile in care se contureaza tot mai clar un deficit de lichiditate pe piata monetara si Ministerul de Finante trebuie sa plateasca randamente tot mai mari pentru a se imprumuta de pe piata primara locala”, a aratat Hancila.

In acelasi timp, Florin Eugen Sinca, analist in cadrul BCR, a precizat ca dobanzile pentru instrumentele de economisire destinate populatiei se vor mentine la niveluri atractive si vor acoperi in continuare inflatia, in timp ce dobanzile la credite vor evolua in functie de profilul de risc al clientilor”

[b]Prudenta pe piata bancara[/b]

„Mentinerea dobanzii de politica monetara a fost determinata de [b]posibila crestere a inflatiei[/b] in a doua jumatate a acestui an si de presiunile de depreciere a leului in contextul crizei datoriilor suverane din Europa”, a declarat Florin Eugen Sinca.

Dupa ce a ajuns la minimul istoric de 1,79% in luna mai, rata anuala a inflatiei ar putea ajunge in septembrie la 4%, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/croitoru-rata-anuala-a-inflatiei-ar-putea-creste-pana-la-4-in-septembrie-77421/ ]a spus la inceputul lunii[/url] Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

„Cu toate ca din perspectiva inflatiei, marja de manevra pentru taierea dobanzii ar mai exista, contextul european ramane incert chiar si dupa ce s-a format un nou guvern pro-bailout in Grecia si acest lucru este reflectat de tensiunile persistente din pietele financiare”, a spus Catalina Molnar, senior economist in cadrul RBS Bank.

„Riscurile politice precum si cele legate de politica fiscala in Romania pot fi un alt factor al ecuatiei. Si in acest cadru economic si politic, BNR prefera sa ramana pe o pozitie prudenta, mentinand acelasi cadru de politica monetara ca si pana acum”, a adaugat Catalina Molnar.

Conform acesteia, [b]semnalul transmis de BNR este unul despre prudenta[/b], gestionarea lichiditatii cu impact asupra dobanzilor pietei interbancare facandu-se ca si pana acum intr-un mod adecvat, in functie de context.

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat miercuri ca analiza indicatorilor macroeconomici sugereaza persistenta deficitului de cerere agregata in conditiile unei cresteri modeste a investitiilor si a consumului privat.

„Contextul extern a fost tensionat si volatil, marcat de reactia adversa a pietelor financiare pe fondul escaladarii crizei datoriilor suverane, al accentuarii problemelor din sistemul bancar european si al persistentei incertitudinilor privind perspectivele cresterii economice la nivel mondial”, se arata in comunicatul transmis de BNR.

„Sporirea aversiunii globale fata de risc si inrautatirea perceptiei investitorilor in conditiile unui potential impact advers al ajustarii sistemului bancar european si ale efectului de contagiune prin fluxuri de capital volatile s-au reflectat substantial asupra tarilor central si est europene, precum si asupra evolutiei cursurilor valutare din regiune, inclusiv asupra cursului leului”, mentioneaza documentul citat.

[b]Reducerea rezervelor minime obligatorii si a dobanzii cheie[/b]

Analistii se asteapta la o reducere a rezervelor minime obligatorii in urmatoarele sedinte de politica monetara ale BNR, dupa ce [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-a-mentinut-dobanda-cheie-la-5-25-77951/]banca centrala a mentinut miercuri[/url] nivelul acestora la 15% la resursele in lei plasate de bancile comerciale la BNR si 20% la depozitele pastrate in valuta.

De asemenea, si dobanda cheie ar putea fi scazuta usor spre finalul anului.

„Scenariul nostru de baza este ca BNR ar putea sa mai relaxeze politica monetara cel mai probabil in trimestrul al patrulea, dupa ce se va stabiliza situatia la nivel european, insa [b]relaxarea va fi modica[/b], in sensul reducerii ratei cheie cu inca 25 puncte de baza si probabil si a nivelului rezervelor minime obligatorii la lei, pe fondul necesitatilor de finantare ale Ministerului de Finante”, a mentionat economistul Volksbank Romania.

De asemena, economistul RBS Romania considera ca in cazul in care contextul economico-politic s-ar ameliora BNR ar putea sa mai reduca dobanda de politica monetara, insa intr-o mica masura „intrucat asteptarile noastre anterioare oricum intrevedeau un nivel minim al dobanzii de 5% (avand in vedere perspectiva inflationista pe termen mediu, precum si comportamentul bancii centrale de sustinere a economisirii interne)”.

Iar analistul BNR spune ca este posibil ca dobanda sa fie mentinuta la urmatoarele sedinte ale BNR si sa asistam in schimb la reduceri ale rezervelor minime obligatorii in lei.

Si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat miercuri, conform [url=http://www.mediafax.ro/economic/bnr-ia-in-considerare-o-posibila-reducere-a-rezervelor-minime-dar-in-pasi-extrem-de-mici-9787987]Mediafax[/url], ca banca centrala ia in considerare o posibila scadere a rezervelor obligatorii la lei, avand in vedere lipsa structurala de lichiditate din piata, iar daca va fi operata o astfel de reducere va fi in „pasi extrem de mici” si „cu ochii in patru” pentru a nu crea alte dezechilibre.

Banca centrala a remarcat [b]persistenta incertitudinilor[/b], in special in ceea ce priveste posibilitatile de finantare ale bancilor romanesti cu capital strain de la bancile-mama. Acestea determina o functionare inca tensionata a pietei monetare interbancare si apelul in crestere la liniile de credit de la BNR.

„Mediul extern incert poate amplifica brusc riscurile asociate unei volatilitati accentuate a miscarilor de capital si a cursului de schimb, ceea ce suprapus evolutiilor interne asociate anului electoral impune pastrarea in continuare a unei conduite prudente a politicii monetare pentru ancorarea eficace a anticipatiilor inflationiste, asigurarea stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare”, mai precizeaza BNR in comunicatul publicat miercuri.

Astfel,BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bnr-a-mentinut-dobanda-cheie-la-5-25-77951/]la nivelul de 5,25% pe an[/url], gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.

BNR reafirma ca va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure indeplinirea obiectivelor bancii centrale.