FINANTE-BANCI

Dobanda cheie, la un nou minim record, de 5,25%

29 martie 2012, ora 12:11, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dobanda-scadere1.jpg
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat, in sedinta din 29 martie 2012, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 5,25%, reprezentand un nou minim istoric.

Aceasta este a treia reducere din acest an. Anterior, dobanda cheie era de 5,50%.

Decizia bancii centrale coincide cu cea a membriilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), care au estimat marti ca dobanda cheie va fi scazuta.

In acelasi timp, BNR a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si valuta ale institutiilor de credit, la 20%.Reducerea dobanzii va fi aplicabila incepand cu 30 martie. BNR a precizat ca urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

BNR s-a hotarat in noiembrie 2011 sa reduca dobanda cheie la minimul istoric de 6%, dupa un an si jumatate in care a tinut-o la 6,25%.

Romania a fost prima dintre tarile emergente ale Uniunii Europene care a decis sa reduca dobanda, incepand cu luna mai a anului 2010, pentru a incuraja recuperarea economica.

Imediat dupa decizia bancii centrale, moneda nationala s-a depreciat usor pe piata interbancara si a urcat la nivelul de 4,38 lei pentru un euro.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 09 Decembrie 2021, 11:37
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter