FINANTE-BANCI

Nu doar manelistii evita taxele. Iata inca cel putin 10 tipuri de liber profesionisti care contribuie la evaziune, ignorati de stat

10 august 2010, ora 00:03, autor(i): Raluca Florescu   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
trei-medie.jpg
Statul vrea sa ii impoziteze pe manelisti, dar acestia sunt doar o categorie de liber profesionisti care scapa impozitarii, alaturi de ei putand fi foarte bine asezati vanzatorii ambulanti, menajerele, fotografii de nunti, profesorii care dau meditatii si, de ce nu, vrajitoarele gen Mama Omida. Specialistii consultati de catre DailyBusiness.ro au gasit pentru fiecare impozitul potrivit, in functie de veniturile realizate.
Categoriile de venituri exceptate de la impozitare precum si evaziunea sunt printre cauzele principale care au condus la cresterea exagerata a deficitului bugetar in ultimii ani, pana la un nivel care ar fi putut atinge anul acesta 9,1% din PIB, daca nu ar fi fost luate masuri dure de austeritate.

Una din masurile luate de guvernanti pentru aducerea deficitului in jurul tintei convenite cu FMI, de 6,8%, a fost majorarea taxei pe valoarea adaugata de la 19 la 24%, ceea ce va conduce cresterea preturilor la un nivel de 8% in urmatoarele luni.

Cine sunt liber-profesionistii din "paradisul fiscal"Fotografii de evenimente, profesorii care dau meditatii, muncitorii care realizeaza constructii in regie proprie, proprietarii de spatii de cazare care fac turism la negru, cele mai multe menajere, majoritatea persoanelor care ingrijesc copii (baby sitter), persoanele care realizeaza servicii de tehnoredactare sau dactilografiere pe cont propriu, realizatorii de mici produse de artizanat, vindecatorii traditionali sau bioenergeticienii, precum si vrajitoarele, sunt cel putin 10 categorii de liber- profesionisti care realizeaza venituri neimpozitate.

Toate activitatile ar trebuie sa fie supuse taxarii, spun specialistii consultanti de DailyBusiness.ro, care explica guvernantilor cum ar putea strange bani de pe urma lor.

Anisoara Badiu, managing partner al firmei de consultanta fiscala 3B Expert Audit, spune ca in prezent scapa impozitarii majoritatea serviciilor prestate de o persoana fizica catre o alta persoana fizica. "Cand este este vorba despre o relatie dintre o persoana fizica si o firma, toate serviciile si produsele trebuie primite si livrate doar pe baza de contract", a explicat consultantul.

Badiu spune ca inainte de '89 existau aceste forme de impozitare, asa incat nu este nevoie ca statul sa conceapa unele noi, ci trebuie doar "reactivate" vechile impozite.

Propunerile specialistilor: Impozit forfetar pentru cei cu venituri mici si control fiscal pentru cei cu venituri mari, pentru a stabili marimea castigurilor

Sefa 3 B Expert Audit propune doua forme de impozitare a liber profesionistilor. Pentru veniturile mici si mijlocii este indicat impozitul forfetar, care stabileste o suma fixa ce trebuie achitata la stat si care este calculata in functie de amploarea si locul in care se desfasoara afacerea. Forfetarul se aplica de regula pentru activitatile care genereaza venituri anuale de cateva zeci de mii de euro.

Activitati generatoare de venituri mici sunt, de exemplu, serviciile de baby sitting, cele de menaj, micul comert agricol, serviciile de tehnoredactare, meditatiile acordate de profesori sau vanzarea de suveniruri.

Veniturile mari, cum ar fi acelea realizate de manelistii cunoscuti, de anumite persoane care practica de vrajitoria sau chiar unii vindecatori traditionali, ar trebui impozitate cu cota unica de 16% aplicata venitului estimat, considera Anisoara Badiu.

Luminita Ristea, managing partner al firmei de consultant fiscal al Consulting R, membra a grupului de consultanta Nexia, sustine aceeasi solutie. "In niciun caz nu cred ca ar fi eficienta propunerea premierului Boc, de a merge la nunti sau botezuri pentru a vedea care sunt veniturile pe care le realizeaza manelistii", a spus aceasta.

Desi este vorba de activitati unde veniturile sunt greu de cuantificat, pentru ca nu au fost niciodata declarate la fisc, consultantii propun ca ele sa fie "masurate" pornind de la averea liber profesionistilor.

"Nu este neaparat nevoie de un control al activitatii fiecaruia pentru a vedea cat anume produce. Dar daca agentii fiscului observa ca un cantaret de manele, de exemplu, si-a facut o casa si a cumparat o masina foarte scumpa, intr-un singur an, atunci se poate aproxima ce venituri a produs acesta in ultima perioada", a spus Anisoara Badiu.

"Averea poate fi masurata prin nivelul taxelor locale achitate pentru case, masini, terenuri", a spus Luminita Ristea. Se poate stabili apoi de cati bani era nevoie pentru a face acele achizitii, iar valoarea totala poate fi impartita la numarul de ani in care au fost cumparate bunurile, a completat aceasta.

Forma de evidenta a veniturilor trebuie sa fie simpla si usor de inteles

Cum s-ar putea colecta cat mai usor taxele ce ar putea fi impuse de stat liber-profesionistilor? Dat fiind ca unele activitati genereaza venituri mici, statul ar trebui sa permita o evidenta simpla a acestora, care sa nu presupuna costuri considerabile, spune Anisoara Badiu.

"Cel mai bine ar fi sa se tina o evidenta in partida simpla, in care sa apara veniturile si chetuielile prestatorului de servicii", spune Anisoara Badiu.

Daca guvernul introduce insa noi taxe, ele vor fi insa foarte greu de colectat, din cauza mediului economic dificil, a atras atentia specialistul.

"Inainte de criza cunosteam persoane fizice care angajasera bona pentru copil si au decis sa ii faca si carte de munca, deoarece CAS-urile erau in scadere, ca si alte tipuri de impozite. De asemenea, multi din cei care faceau curatenie si-au facut firme, ca sa creasca veniturile furnizand servicii cat mai bine puse la punct. Insa, in timpul crizei oamenii au mai degraba tendinta sa ascunda veniturile, asa va fi foarte greu sa se colecteze o forma de venit de pe urma acestor taxe", a declarat Anisoara Badiu.

In plus, remarca Luminita Ristea, ramane de vazut cum va reusi fiscul sa supravegheze averile mari ale liber profesionistilor: "Ar fi nevoie de o armata de oameni pe care nu stiu de unde ii va gasi statul, luand in calcul disponibilizarile din ultimul timp".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Mihai a spus:
10/08/2010 09:41
Fotografii de obicei au firma, pe care factureaza serviciile. Asta pt ca la mijloc e un contract, si pe langa fotografii de obicei mai ofera si alte servicii (video de ex). Sa nu mai zicem ca unii din ei detin studiouri, unde mai fac si alt fel de fotografii.
Aparatura costa destul de mult (un kit foto cat de cat duce la 2-3000E, aparatura de studio poate depasi cateva mii bune) . Toate astea se iau pe factura, sa scazi profitul. Dar totusi platesc impozite. Ca or fi si unii care lucreaza fara, asta gasim in toate sectoarele economice :).
 
Trandafirescu Lucian a spus:
10/08/2010 10:27
Oricat de simplu ar parea ca se pot impozita aceste categorii profesionale, stabilirea sumelor obtinute din aceste activitati este imposibil de realizat deoarece si cel care plateste aceste servicii, nu va furniza adevarata suma platita. Cel mai important este ca guvernul sa reuseasca implementarea unui sistem simplu de impozitare cu sume fixe. De exemplu orice persoana fizica sau intreprindere individuala poate sa declare un venit de 10.000 euro pe an si statul sa impuna un impozit in suma fixa de 300de euro pentru aceasta valoare declarata suma care sa fie achitata pe anul in curs. astfle cu un impozit mic persoana va dori sa faca mai multe venituri decat cei 10. 000 de euro si suma pentru anul urmator de plata va creste chiar daca anul in curs statul va incasa doar 300 de 3 euro. Incasand astfel guvernul poate sa-si creeze un bugetmulti anual pe sume certe nu pe estimari cum se face acum si in functie de evolutia economica sa vina cu rectificari. Solutii sunt , dar pe zi ce trece cred ca se doreste la nivel inalt mai mult incurajarea evaziunii fiscale decat atragerea de fonduri in buget.
 
Bogdan a spus:
10/08/2010 10:31
Cred ca este foarte greu, in cazul manelistilor, sa determinam cine sunt "cunoscuti" si cine nu, ca sa ii impozitam diferentiat. Cred ca o solutie foarte la indemana ar fi o recalculare a impozitului pe proprietate (proprietati), ca procent din valoarea de piata (echivalata cu cea din tabelele notariale) a proprietatii (0,5% ar fi suficient acum). Asa ar exista o baza reala de a impozita diferentiat in functie de veniturile obtinute toata populatia Romaniei. Este insa putin probabil sa se aplice aceasta forma de taxare pentru ca stim cu totii cine sunt cei mai mari proprietari din Romania.
 
mircea a spus:
10/08/2010 10:32
Site-urile de tranzactii online gen okazii punct ro platesc impozit pentru sumele incasate ? Cei care au site si castiga bani din reclame ?
 
ion a spus:
10/08/2010 12:23
Cam ciudata alaturarea de meserii, si de ce doar 10? Este vorba de orice meserie ce se face la negru. Aici pot intra TOATE categoriile sociale. De obicei lucrul asta se practica atunci cand prestatorii de servicii lucreaza cu persoane fizice, persoane neinteresate sa primeasca bonuri si chitante. Daca prestatorul lucreaza doar cu firme sau cu persoane ce isi deconteaza cheltuielile, nu se poate pune problema de bani la negru indiferent ca este vorba de: "Fotografii de evenimente, profesorii care dau meditatii, muncitorii care realizeaza constructii in regie proprie, proprietarii de spatii de cazare care fac turism la negru, cele mai multe menajere, majoritatea persoanelor care ingrijesc copii (baby sitter), persoanele care realizeaza servicii de tehnoredactare sau dactilografiere pe cont propriu, realizatorii de mici produse de artizanat, vindecatorii traditionali sau bioenergeticienii, precum si vrajitoarele,"
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 10:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter