- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Avem buget pe minus inca din ianuarie: deficit de 0,03% din PIB

24 Feb, 13:09 • Redactia DailyBusiness
Deficitul bugetar al primei luni din an a fost de 0,03% din produsul intern brut (PIB), a declarat Gheorghe Gherghina, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice.
Avem buget pe minus inca din ianuarie: deficit de 0,03% din PIB

„Estimarea preliminara arata un usor deficit pe prima luna, de 0,03% din PIB. Fata de anii anteriori am decis sa incepem mai in forta cu cheltuieile, sa avem o executie mai liniara in acest an”, a adaugat Gherghina, citata de Mediafax.

Tinta pentru deficitul bugetului general consolidat convenita de Guvern cu FMI pentru acest an este de 31,9 miliarde lei, din care cea mai mare parte va fi realizata in ultimul trimestru, in conditiile unor venituri cumulate de 161,8 miliarde lei si a unor cheltuieli curente primare de 131,3 miliarde lei.

Potrivit scrisorii suplimentare la acordul stand-by, semnata in luna februarie de autoritati si expertii FMI, tinta de deficit pentru primul trimestru a fost stabilita la 8,25 miliarde lei, la jumatatea anului se va ridica la 15,54 miliarde lei, iar in septembrie va urca la 21,8 miliarde lei. Daca se respecta criteriile pe primele noua luni, in ultimul trimestru Guvernul va avea cel mai mare spatiu de manevra, cu un deficit de 10,1 miliarde lei, pana la 31,9 miliarde lei.

Bugetul pentru 2010 prevede o tinta de deficit bugetar de 5,9% din PIB.

Romania are un acord cu Fondul Monetar International (FMI) pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Printre criteriile impuse Romaniei pentru virarea transelor de bani de la institutiile financiare internationale se numara si indeplinirea anumitor tinte pentru deficitul bugetar.