IT&C

Abonament pentru telefonie, internet sau televiziune: care este perioada minima contractuala?

08 martie 2016, ora 11:45 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
mobile.jpg
Furnizorii de servicii de telefonie, internet sau televiziune din Romania au obligatia sa le puna la dispozitie utilizatorilor oferte cu o perioada minima contractuala de cel mult 12 luni, utilizatorii avand de asemenea dreptul de a beneficia de o perioada contractuala initiala de maximum 24 de luni.

Potrivit prevederilor legale, furnizorii de servicii de telefonie, internet si televiziune pot stabili o perioada contractuala minima, denumita si perioada contractuala initiala, in cazul contractelor ce au ca obiect furnizarea de servicii de comunicatii electronice, anunta Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

La randul lor, utilizatorii sunt protejati de legislatia din Romania prin stabilirea a doua praguri pentru perioada contractuala minima – de 12, respectiv 24 de luni – perioada in care nu pot rezilia contractul fara plata unor taxe.

Unii furnizori le ofera utilizatorilor optiunea de a incheia un contract pe perioada nedeterminata, la preturi standard (fara beneficii sau reduceri), avantajul fiind ca acest contract poate fi reziliat oricand, fara plata unor penalitati. Prin urmare, furnizorii de comunicatii din Romania nu pot incheia cu utilizatorii contracte cu o durata initiala mai mare de 24 de luni. In cazul persoanelor juridice, durata contractuala minima se stabileste prin negociere si poate depasi 24 de luni.

Totusi, persoanele juridice pot solicita aplicarea regimului de consumator, respectiv oferirea posibilitatii incheierii unui contract pentru o perioada contractuala minima de pana la 24 de luni.
Perioada contractuala minima nu trebuie confundata cu durata totala a contractului.

Astfel, dupa expirarea perioadei contractuale minime, contractul se va derula in continuare pe o perioada nedeterminata sau se va prelungi succesiv cu perioade egale cu perioada contractuala minima, in functie de prevederile concrete ale contractului, daca abonatii nu solicita incetarea acestuia. In aceasta situatie, renuntarea la contract se face fara plata unor penalitati asociate perioadei minime contractuale, pentru ca durata minima initiala a expirat.


Utilizatorii care doresc rezilierea unui contract de servicii de comunicatii electronice trebuie sa verifice daca a expirat perioada minima a contractului, iar, in caz contrar, care sunt sumele pe care ar trebui sa le plateasca pentru incetarea contractului.

Acest lucru este valabil si pentru persoanele care doresc sa-si porteze numarul de telefon, avand in vedere ca prin depunerea unei cereri de portare solicita automat si incetarea contractului cu furnizorul din reteaua caruia vor sa plece.

Stabilirea prin contract a unor sume de bani pe care clientul trebuie sa le plateasca in cazul in care doreste rezilierea contractului inainte de expirarea perioadei minime contractuale nu este interzisa, dar este reglementata de legislatia din domeniul protectiei consumatorilor.

ANPC este institutia care poate constata existenta unor clauze abuzive in contracte, iar instanta este cea care poate dispune eliminarea lor din contractele aflate in curs de executare.
  

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Joi, 19 Aprilie 2018, 18:17
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter