IT&C

Nasterea unui gigant. Vanzarea actiunilor Romtelecom ar putea aduce T-Mobile in Romania

09 octombrie 2013, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
tmobile.jpg
Guvernul Ponta vrea sa vanda, cat mai repede, pachetul de 45,99% din Romtelecom. Investitorii spera sa vada actiunile listate pe bursa, in timp ce autoritatile continua in secret negocierile cu Deutsche Telekom, gigantul german care controleaza 40% din actiunile OTE, actionarul majoritar de la Romtelecom.

Daca vor ajunge la un acord, vom asista, in 2014, la fuziunea Cosmote-Romtelecom, cel mai probabil sub umbrela T-Mobile, marca a DT.

DailyBusiness.ro a scris despre acest plan al nemtilor inca din 2011. Relatam atunci, cu dovezi concrete, ca Deutsche Telekom si-a trecut deja Romania pe harta acoperirii T-Mobile.

Intre timp, insa, a venit criza din Grecia, iar negocierile cu autoritatile romane au intrat in impas. Dupa ce au amenintat ca nu mai sunt interesati de preluarea pachetului de 45% din Romtelecom (detaliiáaici), nemtii par sa se fi razgandit si au reluat demersurile. áDovada ca Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a anuntat deja ca este in cautarea unui consultant pentru vanzarea actiunilor, selectia urmand sa fie realizata pe 7 noiembrie. Detaliiáaici.

Asociatia Investitorilor din Piata de Capital spera ca vanzarea actiunilor Romtelecom (14.646.092 actiuni - echivalentul sumei de 146.460.920 lei) sa fie realizata prin bursa.

"Consideram ca finalizarea privatizarii Romtelecom prin interemediul pietei de capital este cea mai transparenta metoda, fiind evitat astfel riscul unor critici ulterioare privind corectitudinea pretului, dar poate fi obtinut un pret pe care piata il considera corect", au mentionat reprezentantii AIPC, care cer, totodata, desecretizarea contractului de privatizare. Detaliiáaici.

Surse guvernamentale afirma insa ca este putin probabil ca actiunile sa ajunga pe bursa si ca, cel mai probabil, va urma o negociere directa cu cei interesati. Principalii favoriti sunt cei de la OTE. Posibil ca in contractul de privatizare Romtelecom, statul sa fi trecut dreptul de preemptiune pentru OTE. Atata timp cat contractul este secret, nu ne ramane decat sa speculam.

áäEste a treia oara cand statul demareaza procesul de finalizare a privatizarii Romtelecom, insa,áde data aceasta o vom duce la bun sfarsit, intr-un mod profesionist si transparent si ne vom focaliza pe obtinerea celor mai bune rezultateö, declara in iulie Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informationala.

"Credem ca vanzarea de actiuni si iesirea Statului Roman din actionariat, avand in vedere ca investitorul privat detine majoritatea actiunilor, este varianta viabila, din toate punctele de vedere", afirma Nica.

Nemtii forteaza fuziunea Romtelecom-Cosmote á

Un lucru este sigur. Faptul ca nemtii, actionarii majoritari la OTE, fac tot mai multi pasi pentru a integra cele doua business-uri, Romtelecom si Cosmote. á

Dupa ce au numit un sef comun pentru ambele companii, de la 1 octombrie au continuat cu numiri similare si in managementul executiv.

Acestea vizeaza posturile de directori executivi pe domeniile comercial ( rezidential si business), operatiuni si tehnologie, resurse umane, financiar si tehnologia informatiei. Detaliiáaici. á

"Nu am stabilit inca un calendar in privinta realizarii acestei fuziuni, insa actionarii, grupul OTE si statul roman, sunt la ora actuala in discutii constructive, iar aceste discutii necesita timp. Este un proces care se afla abia la inceput si care va dura. Trebuie sa facem un plan si sa gasim o solutie pentru a face o companie capabila sa ofere servicii convergenteö, a spus Nikolai Beckers, directorul general al Romtelecom si Cosmote, la inceputul lunii iunie.á

Romtelecom, in cifre

Beckersáa preluat la 1 aprilieáconducerea Romtelecom si Cosmote, un business total de peste 1 miliard de euro, cu 11.000 de angajati.

Romtelecom a inregistrat in 2012 venituri de 619,6 milioane euro, in scadere cu 5,4% fata de anul anterior, insa profitul operational (EBITDA) a crescut cu 39,5% pana la 166,1 milioane euro, conform datelor grupului elen de telecomunicatii OTE, actionarul principal al companiei.á

Anul trecut, numarul liniilor de telefonie fixa a scazut cu 6,5% pana la 2,32 milioane linii, insa operatorul a inregistrat cresteri la serviciile de internet broadband - 1,11 milioane utilizatori si televiziune - 1,26 milioane utilizatori, in crestere cu 5,3% si respectiv 7,3% fata de anul 2011. Anul trecut, Romtelecom avea 7.418 angajati.á

Actiunea de finalizare a procesului de privatizare a Romtelecom a demarat initial in anul 2005, trei ani mai tarziu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale reluand actiunile de finalizare a privatizarii companiei.á

In prezent, actiunile Romtelecom sunt impartite dupa cum urmeaza: OTE International detine 17.200.357 actiuni (echivalentul sumei de 172.003.570 lei, reprezentand in total 54,01% din capitalul social) si statul roman prin MSI care detine 14.646.092 actiuni (echivalentul sumei de 146.460.920 lei, in total 45,99% din capitalul social. á

Deutsche Telekom controleaza 40% din actiunile Hellenic Telecommunications Organization SA - OTE, care la randul sau detine 54,01% din Romtelecom. Statul roman mai detine 46% din Romtelecom si 14% din Cosmote. á

Ce planuri au germanii in Romania á

Nemtii de la Deutsche Telekom isi pregatesc de ani de zile intrarea in Romania, o piata cu mare potential de crestere, in ciuda declinului din prezent. á

Prin intermediul grupului elen OTE, pe care il manageriaza si la care sunt principalul actionar, sefii de la DT au declansat un amplu proces de fuziune. Pe segmentul de telefonie, Cosmote a preluatáZappási magazinele Germanos, pe segmentul de televiziune, Romtelecom a inghitit compania de televiziune prin cablu NextGen si retelele Boom TV si AKTA Satelit.

In prezent, au intreaga paleta deáservicii, impartite pe doua societati - Romtelecom si Cosmote, pe care vor sa le adune sub o singura societate. Daca se va ajunge la fuziunea Romtelecom-Cosmote si la preluarea actiunilor de la stat, noua entitate va deveni un mega-business de peste 1,1 miliarde de euro anual cu peste 11 milioane de abonati la telefonie, Internet si televiziune.

äVa fi cel mai puternic jucator de pe piata de quad play (care combina servicii de telefonie fixa, mobila, Internet de mare viteza, fix si mobil si televiziune)ö,áafirma, anterior, Liviu Nistoran, fostul presedinte al Autoritatii de reglementare in comunicatii, adaugand ca se asteapta la oferte devastatoare pentru competitorii saiápe telefonia mobila,á televiziune si Internet.

OTE anunta, anterior, ca vrea sa devina principalul furnizor de servicii IT&C pentru piata romaneasca.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
pop a spus:
09/10/2013 11:52
dat-o bre degeaba , cum ati facut cu toate . dupa ce ati faut praf totul nu se merita sa mai luati ceva bani de seminte pe ea.
 
Exxocet Z a spus:
12/10/2013 17:54
T-Mobile daca vine ii stinge lumina lui voda-in-lobada vodafone. Au, de departe, cele mai realiste si convenabile servicii din Europa. Api, politica T-Mobile este foarte directa, fara aiureli gen reclame cu stelute si asceza, cand de fapt, tu vinzi telefonie si Internet/CATV. T-Mobile lucreaza nemteste.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 08 August 2022, 02:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter