MEDIA & MARKETING

Radiografia fenomenului Rosia Montana in media: Minimalism si eticheta hipsterului

10 septembrie 2013, ora 00:07, autor(i): Andra Troasca 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
DSC_0586.JPG
Zeci de mii de oameni ies in strada in toata tara, de mai mult de o saptamana, pentru a protesta impotriva proiectului de lege care permite exploatarea cu cianuri a aurului la Rosia Montana. De ce sunt numiti protestatarii hipsteri care si-au gasit un scop cool in aceste manifestatii? De ce ar fi aceasta miscare una periculoasa, anti-sistem?

Sunt cele mai ample proteste de strada din ultimii 20 de ani, iar o parte din presa si analisti minimalizeaza si eticheteaza acest fenomen.

De cand au inceput protestele ne intrebam care e problema cu hipsterii, de parca din start aceasta eticheta arunca in derizoriu si nesemnificativ ceea ce fac si vor oamenii acestia.

"Analistii au cautat sa prezinte protestele drept exagerari ale unor tineri, teribilisme. Colegul de platforma Daniel Oanta le reprosa ca nu il lasa sa doarma, Dragos Paul Aligica vorbeste de 'ecologismul dezaxat al hipsterilor lipsiti de discernamant', Dan Tapalaga considera ca 'a salva Rosia Montana e cool pentru hipsteri, tema de casa pentru ecologisti',  fostul consilier prezidential Valeriu Turcan se intreaba 'Hypsteria salveaza Romania?', la Revista 22 Alexandru Lazescu vorbeste de 'strigaturi ecologiste', Sorin Ionita crede ca protesteaza 'insi care se indigneaza candid de orice, ex ca apa curge la vale (conspiratie!), daca afla asta dintr-un film indignat pe Youtube'. Ziarele  fac reportaje ironice:  'cativa tineri mai bat in tobe, cratite si sticle, asezati in fundulet, pe caldaram' (Marian Sultanoiu, Gandul). Editorul Adevarul Calin Nicolescu ii numeste 'revolutionari fara cauza', dupa cum a remarcat Ciprian Domnisoru.

O persoana care lucreaza in domeniul cultural, care ia contact constant cu tinerii, ne-a spus ca miscarea in favoarea Rosiei Montane a fost demult etichetata drept una a hipsterilor, iar folosirea FanFest ca platforma de activism a accentuat aceasta perceptie.

Se numeste incadrare a problemei. Si daca miscarea pro Rosia Montana a fost incadrata drept una a hipsterilor si alti cativa excentrici, foarte convenabil pentru a nu acorda atentie argumentelor acestor oameni, este in continuare convenabil sa fie prezentata asa”, a spus persoana care lucreaza in management cultural."Chiar si de catre oameni care se pretind echidistanti, pretind ca nu iau nicio pozitie. Interesant cum unii dintre ei nu iau nicio alta pozitie decat aceea ca fac zeflemea de cei care protesteaza. De incalcarea constitutiei de catre chiar guvern nu le vine sa faca zeflemea sau sa critice. Eu cred ca multi dintre cei care procedeaza astfel nu sunt tocmai nevinovati, adica stiu foarte bine ca aceasta forma de aruncare in derizoriu are consecinte si care sunt acelea", a adaugat sursa citata.Pentru a puncta mai bine niste intrebari care se cereau puse, am stat de vorba cu sociologul Vintila Mihailescu si cu Dorin Bodea, senior consultant Result.

DailyBusiness: De ce se minimalizeaza aceste proteste impotriva exploatarii de la Rosia Montana, de ce sunt luati la misto, ca sa spun asa, de jurnalisti si analisti care, multi dintre ei, nici macar nu s-au plimbat printre protestatari ca sa isi faca o opinie obiectiva? Unii ii jignesc grosolan, gratuit (vezi Mircea Badea) 

Vintila Mihailescu: Nu este nici un secret ca presa, ca si lumea politica, este divizata practic in doua tabere. De vreme ce puterea si opozitia sint de acord (din motive doar de ele stiute, de noi doar banuite...) sa duca la capat proiectul Rosia Montana, presa va fi si ea de acord si va sustine proiectul. In plus, media sint profund jignite de faptul ca pe protestatari nu-i mai intereseaza vizibilitatea publica pe care le-o ofera: politicieni – jurnalisti, aceeasi mizerie... Ofuscata, presa (sau, ca sa fim mai nuantati, cea mai mare parte a ei) va jigni la rindul ei cum stie ea mai bine pe acesti incredibili insolenti.

Dorin Bodea: Cred ca este vorba despre o stare emotionala generalizata, profund negativa, in care atat sustinatorii proiectului Rosia Montana, cat si cei mai multi dintre protestatari sunt impotriva a ceea ce se intampla, a confuziei cauzate de neasumarea unei decizii administrative si politice, de lipsa unei perspective care sa duca Romania undeva.

Este ingrijorator ca nu se reuseste schitarea unei idei lucide, constructive si asumarea ei din perspectiva politica. La aceasta stare a contribuit masiv si campania publicitara agresiva a companiei RMCG, care a reusit astfel sa atraga o buna parte din media (prin contractele incheiate), dar care a generat si un efect invers, de revolta, mobilizand tot mai multi romani, prin faptul ca s-a bazat preponderent pe sensibilizarea emotionala, de exemplu, pe exagerarea starii de saracie actuale a locuitorilor din Rosia Montana si inlocuirea ei cu perspectiva roz a implementarii proiectului.

Si tot ce e prea mult nu e sanatos. Eu traduc aceasta stare prin criza sociala si politica, cu care suntem obisnuiti de multa vreme. Iar in orice criza daca nu iei decizii la timp inseamna moarte sigura. Intrebarea este cine sa ia decizii daca nu guvernul?DailyBusiness: Protestatarii sunt
etichetati in hipsteri, fara ca aceia care folosesc termenul sa stie macar definitia unui hipster. Se vorbeste de revolutia hipsterilor, de oameni care nu au ocupatie. Dar majoritatea au ocupatie, unii "fac cu randul" pentru ca nu mai dau randament la serviciu, o zi ies in strada, o zi nu.

Vintila Mihailescu: “Hipster” a devenit un termen-umbrela. El este oricum greu de definit, acoperind foarte multe forme de reactii anti-mainstream ale celor din main-stream. Ceea ce pentru unii seamana a ipocrizie: te bucuri de capitalism, de piata, de consumerism dar te dai lovit si “anti-sistem”! Nu este chiar asa.

De cele mai multe ori este vorba despre tineri care au reusit, se bucura ca au reusit dar, ciudat, viseaza sa apuce sa se bucure si de viata. Iar viata pe care o duc in corporatii nu este chiar viata... Unii cad de epuizare, altii opteaza pentru downshifting. Cine se repede sa-i condamne, cine arunca primul piatra? A folosi eticheta de “hispster” ca pe o demonetizare este astfel, in cel mai bun caz, facil. Alte ori este vorba pur si simplu de povestea vulpii la struguri...

Dorin Bodea
: A pune eticheta de “hipster”, cu scopul de a devaloriza, de a numi ceva inferior, necivilizat, neadaptat etc. este o practica veche de manipulare, prin care adeptii unei miscari cauta sa-si apere pozitia si sa-i influenteze pe ceilalti. De exemplu, biserica de la inceputul crestinismului i-a numit “pagani” pe cei care nu erau crestini, termenul de “pagani” fiind tradus in latina prin “tarani”. Cu alte cuvinte, crestinii erau cei civilizati, iar paganii taranii.

Si in acest caz avem de a face cu un mecanism asemanator: multi ii numesc pe protestatari hipsteri, avand ca scop atat apararea propriei pozitii, ca fiind unica viabila, cat si manipularea unei mase de oameni care sa nu cumva sa fie influentata de hipsteri, adepta a lor. In acelasi timp, reusesc sa puna paie pe foc printre protestatari si printre multi romani care participa la miscarea anti-proiectului Rosia Montana de pe margine. Nu putem sa nu ne intrebam ce se ascunde in spatele celor care practica aceasta injosire, folosind cu buna stiinta termenul de hipster, pentru cel care protesteaza.

DailyBusiness: Se s
pune ca acesti tineri au stat pana acum intr-o mare de ignoranta (la bere, in Centrul Vechi) si ca si-au facut din Rosia Montana un scop cool, desi habar nu au pentru ce protesteaza, ca sunt nereprezentativi (Mugur Ciuvica), ca dau 10 milioane de lei vechi pe o bicicleta si nu stiu ce e saracia din Rosia Montana (Val Valcu). Cei mai multi stiu insa exact ce presupune acest proiect de lege, spre deosebire de majoritatea parlamentarilor care urmeaza sa il voteze.

Vintila Mihailescu: Nici macar toti parlamentarii nu stiu exact ce au de votat. Majoritatea romanilor habar n-au. Iar presa, in lipsa unui jurnalism de investigatii real, nu face decit sa colporteze zvonuri, uneori interesate, alte ori pur si simplu neinformate. In ceea ce-i priveste pe tinerii cool si ignoranti, majoritatea lor au studii in strainatate si in ultimii citiva ani nu fac decit sa se documenteze. Nu stiu tot si nu au un "program" pentru Romania ? Asa este, dar in 20 de ani nici un guvern nu a avut vreun "proiect de tara pentru Romania" iar acum ii ironizam cu superioritate pe acesti "ignoranti" care nu vin cu o solutie a la carte.

In plus, exact aceste "pretentii" enerveaza pe multi care nu au decit o singura pretentie in viata: sa apara pe sticla. Elitele mediatice nu sint doar inculte, sint si orgolioase. In popor se spunea ca prostu’ daca nu e si fudul, nu e prost destul... Dar tocmai de aceea, cu cit stii mai putin, cu atit trebuie sa pretinzi ca stii totul. Si, bineinteles, ca esti singurul "reprezentativ". Iar acum vin tincii astia si pretind ca imparatul e gol? Evident ca este "intolerabil"!

Dorin Bodea: Putem sa spunem ca este “cool” sa te gandesti la viitor, la ceea ce se va intampla, la cum exploatezi acum ceea ce ai si ce impact va avea asupra mediului inconjurator, la profitul si bunastarea unei comunitati, la conservarea unei culturi etc. Cred ca astazi dezvoltarea durabila si valorile ecologice nu mai sunt un moft, ci o obligatie pe care orice lider trebuie sa o asume. Sper ca guvernantii nostri sa reflecteze la valorile dezvoltarii durabile si sa faca posibil un proiect Rosia Montana asigurand trainicia locului si a comunitatii.DailyBusiness: Multi nu inteleg ca acesti tineri sunt apolitici, interpretand mesajele de pe pancarte ca fiind anticapitaliste
, ca se naste un nou socialism etc. Multi bagatelizeaza si, mai mult, folosesc peiorativ termenul ecologism. Pana la urma, ce e rau ca acesti tineri vor "natura, nu cianura", dupa cum se striga pe strazi?

Vintila Mihailescu: Aici va contrazic, nu sint deloc apolitici, ci vor alt fel de politica. La noi “politica” se cam rezuma la alegeri; lumea “politicului” este insa mult mai larga iar acesti tineri se misca prin aceasta. La noi, “ecologism” inseamna, adesea, doar ecologismul festiv, plantez un pom si adopt un ciine. E bine si asta, dar in lume se vorbeste serios de ceva vreme despre “contract natural” si “geocentrism”, despre criza Omului si postumanism etc. Iar acestea privesc la modul cel mai serios nimic altceva decit insasi conditia si soarta Omului.

Pentru noi, care ne-am nascut bancheri elvetieni de pe vremea lui Burebista, toate acestea sint insa, la gramada, “stingisme” rasuflate care ne ameninta status quo-ul nostru comod de beizadele ale capitalismului altora. Imi pare rau, dar nici Omul, nici Planeta nu sint nici de stinga, nici de dreapta, ci pur si simplu sint; si ar fi bine sa fie in continuare... Exista si extremisti printre acesti “opozanti”? Da, evident, pentru ca si indiferenta fudula a “puterii” a ajuns la forme extreme! Pe de alta parte, si Revolutia Franceza, din care, totusi, ne tragem intr-un fel cu totii, a cunoscut forme teribile de extremism.

In timp, s-au decantat si s-au instituit insa forme echilibrate si rationale care ne-au adus drepturile omului si celelalte forme de drepturi ce au derivat de aici, statul de drept, un anumit tip de democratie, ba chiar si un anumit tip de capitalism, mai toate lucrurile cu care ne mindrim astazi. Sa asteptam deci. Si pina atunci, poate n-ar fi rau sa deschidem ochii si la cei din jur, nu doar la propria statuie…

Dorin Bodea: Sesizez o problema legata de educatia noastra democratica. Cand cineva are o parere diferita de a noastra, adesea vrem sa-l anihilam. Astfel, cei mai multi dintre noi inca nu impartasesc valorile democratiei: toleranta, implicarea si dialogul. Protestul este o forma de implicare, de participare. Iar daca cineva protesteaza, ceilalti demonstreaza toleranta si cauta dialogul.

In democratie, chiar daca nu suntem de acord cu celalalt si simtim cum ne zvacneste sangele prin vene ca reactie la ceea ce spune, il ascultam, cautam sa-i intelegem perspectiva, sa i-o acceptam. Acestea sunt premisele unui minim dialog care poate duce la ceva constructiv. Iar noi, cu totii, avem nevoie sa invatam si sa experimentam acest exercitiu democratic.

Protestatarii au incercat sa raspunda tuturor acestor etichetari: "Deoarece din ce in ce mai multi 'doctrinari de partid'incearca sa ne incadreze in diferite elemente radicale, simtim nevoia sa raspundem oficial. Nu, nu suntem anti-sistem sau anti-partide sau anti-democratie. Suntem pentru stat de drept, pentru integritate legislativa, pentru democratie facuta cum trebuie", au scris acestia pe grupul Uniti Salvam. Paharul lor a fost umplut de declaratia lui Razvan Theodorescu, promovata in media, pe care o puteti citi integral aici. Amintim aici doar o parte din cele spuse de Theodorescu: "Doamne fereste ca aceasta lehamite sa duca intr-o miscare politica extremista. Din fericire, aceasta miscare nu are un lider carismatic. Ar fi o adevarata nenorocire sa apara un Zelea Codreanu in momentul de fata".

DailyBusiness.ro a reflectat protestele din strada in doua fotoreportaje: 
Rosia Montana: Protest pe traseul Piata Universitatii - Guvern 
Protestatarii Rosia Montana, tot mai inventivi: De la galagia peturilor la concerte improvizate 

Citeste si
Golanilor, ce-aveti cu hipsterii?
Rosia Montana: Dupa primavara araba si vara turceasca, vine toamna romaneasca 
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 17 Mai 2022, 18:04
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter