NEW MEDIA

4 din 5 domenii web inregistrate in Romania sunt ".ro"

24 noiembrie 2008, ora 00:01, autor(i): Irina Crudu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
26Hosting2.jpg
Cele peste 90.000 de domenii .ro inregistrate in acest an reprezinta circa 80% din totalul domeniilor inregistrate in Romania, potrivit firmelor de hosting, cele mai cautate adrese "non-.ro" fiind .com si .net.
Rohost.com, un jucator important de pe piata locala de hosting, a inregistrat circa 11.000 de domenii anul acesta, din care 10.000 de domenii .ro.

Criza nu va afecta acest segment de piata, cred reprezentantii Rohost.com. "Nu cred ca vor fi probleme in viitorul apropiat si mediu in segmentul de hosting. Aceste servicii reprezinta unul dintre fundamentele comunicarii, iar piata noastra este inca puternic subdezvoltata", a declarat Cosmin Neagu, reprezentantul Rohost.com.

Potrivit RNC (Romanian National Computer Network), organismul de reglementare a Internetului autohton, in perioada 1 ianuarie 2008 si 21 noiembrie 2008 s-au inregistrat 90.956 domenii .ro, in crestere cu 14% fata de anul precedent."Pana la sfarsitul anului 2008 se estimeaza un numar de 100.000 domenii .ro, ceea ce ar reprezenta o crestere de circa 27% fata de anul 2007", a declarat pentru DailyBusiness.ro Eugenie Staicut, directorul RNC.

Potrivit acestuia, cresterea numarului de domenii este o consecinta a dezvoltarii serviciilor Internet in Romania in 2008 fata de anul 2007, a utilizarii mai largi a serviciilor Internet in comert, in special in comert electronic, patrunderii Internetului la sate si in alte domenii socio-economice. "O importanta mare are si scaderea pretului pentru serviciile de acces la Internet", a precizat acesta.

Circa 80% din cei care inregistreaza un domeniu .ro sunt reprezentati de persoane juridice, restul fiind persoane fizice.

Cele mai multe domenii s-au inregistrat in luna iunie 2008, 10.333, iar cele mai putine in luna iulie, 7.066.

GlobeHosting.com, un alt jucator de pe piata locala de hosting (gazduire web - n.r.), a inregistrat anul acesta circa 7.000 de domenii din care aproximativ 5.500 au fost reprezentate de domeniile .ro, acestea din urma crescand fata de anul trecut cu 25%.

"Piata de hosting se imparte in doua mari ramuri - Shared Hosting, persoane fizice, firme mici si medii, si Dedicated Hosting, clientii corporate. Se poate sa apara, din cauza crizei, anumite ezitari pe partea de corporate datorita reducerii bugetelor de investitii, insa pana in acest moment nu au fost semnale in acest sens", a declarat pentru DailyBusiness.ro Cristian Tecar, CEO al GlobeHosting.com.

Potrivit acestuia piata de hosting se afla pe un trend ascendent. "Estimam ca exista in Romania o piata de 60% de potentiali clienti care nu au facut inca primul lor pas online", a adaugat Tecar.

Circa 30% din cei care inregistreaza domeniile prin cadrul GlobeHosting.com sunt persoane fizice, 40% firme mici si mijlocii, 10% corporate, 5% clienti institutii de stat si 15% alte categorii.

In 2007, GlobeHosting.com a raportat o cifra de afaceri de 500.000 de euro, iar pentru anul in curs, reprezentantii companiei estimeaza 750.000 de euro.

Host-Age.ro, un alt jucator important, a inregistrat de la inceputul anului pana in prezent 2.222 de domenii, din care 1.879 domenii .ro, reprezentand o crestere de 100% fata de 2007.

Host-Age.ro a raportat in 2007 afaceri de circa 100.000 de euro, iar pentru 2008 reprezentantii companiei estimeaza afaceri de 250.000 de euro.

Compania Ename.ro a inregistrat 1.297 de domenii in 2008, din care 1.036 de domenii .ro, in crestere cu circa 30% fata de anul precedent, potrivit reprezentantilor companiei.

Anul viitor probabil vor fi mai putini clienti noi, iar criteriile de alegere a unei oferte de hosting vor fi mai severe, sunt de parere reprezentantii companiei. "Nu cred insa ca vor exista modificari spectaculoase in evolutia pietei. Cel mai probabil va fi o crestere mai lenta decat pana in prezent", a precizat Daniel Toma de la ename.ro.

Cei mai multi clienti ai ename.ro sunt firme sau persoane fizice in ceea ce priveste inregistrarea domeniilor, pentru hosting insa, cei mai multi clienti sunt firme care isi gazduiesc site-urile proprii.

Ename.ro a raportat o cifra de afaceri de 95.000 de euro in 2007, si estimeaza o cifra de circa 140.000 de euro in 2008.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
david a spus:
10/01/2009 15:36
Realitatea este ca romanii au inceput deja sa devina mai serveri in ce priveste oferta de hosting web de pe piata. Conteaza foarte mult sa ti se asigure asistenta tehnica reala, serverul sa fie cat mai performant, latimea de banda garantata si se pare ca firmele care au dovedit credibilitate castiga mai mult respect decat firmele care ofera un hosting fantoma.

Personal, sunt multumit de hosting-ul oferit de Bunt Hosting .
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Duminica, 24 Februarie 2019, 08:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter